Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2018,
20.48

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nasveti čiščenje dom

Petek, 25. 5. 2018, 20.48

5 let, 11 mesecev

Skrajni čas za hitro čiščenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
čiščenje kuhinje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Življenje v prenatrpanih prostorih lahko negativno vpliva na naše počutje. Po dolgem tednu dela in stresa verjetno ne želite nameniti prostega konca tedna za čiščenje nereda. Ponujamo vam nasvete, kako na hiter in preprost način očistite prostore, ne da bi pri tem porabili ves dan. Vsa opravila vam ne bodo vzela več kot pol ure časa, pa tudi vi se boste po njih počutili bolje. 

Svetujemo vam, da se čiščenja lotite v tistem prostoru, v katerem preživite največ časa. To sta ponavadi dnevna soba in kuhinja. Pred čiščenjem natanko opredelite, kaj vas najbolj moti, in se lotite dela. Ni nujno, da se dela lotite kot globinskega čiščenja, dovolj bo že, če stvari preprosto pregledate in znova organizirate, kar vam ne bo vzelo več kot uro vašega časa. 

čiščenje kuhinje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Čiščenje kuhinjskega pulta

Če se vam ne ljubi ukvarjati s temeljitim čiščenjem kuhinje, potem vsaj počistite vidne kuhinjske površine, kot so pult, saj je ta običajno odlagališče za vrsto stvari, kot so torbe, računi, nakupovalne vrečke, svinčniki, papirji, mobiteli in celo prenosni ali tablični računalniki.

Vsaj en dan v tednu namenite svojih petnajst minut za pospravljanje nastalega nereda na pultu in odstranite nepotrebne stvari. 

Poglejte pod pomivalnim koritom

Prostor pod kuhinjskim pomivalnim koritom običajno postane skladišče za naključne izdelke za čiščenje, plastične vrečke in detergente za pomivanje posode in smeti. Vzemite vse stvari ven, preglejte roke uporabe na vseh plastenkah, zmečite stran tiste, ki jim je tok potekel, preostale pa shranite. Če imate koš za smeti, ga izpraznite in operite z vročo vodo in limono, da se znebite neprijetnega vonja. Tiste stvari, ki jih ne uporabljate pogosto, premaknite v garažo ali klet, preostalo pa zmečite stran. 

Organizirajte knjige in knjižne police knjižne police | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če radi berete knjige in ste lastnik njene velike zbirke, je skrajni čas, da pregledate, kaj od tega sploh potrebujete. Torej si priskrbite prazno škatlo in se sprehodite po knjižnih policah.

Tiste knjige, ki ste jih že prebrali in veste, da jih ne boste znova brali še lep čas, shranite v škatlo. Če se težko odločate, katere knjige obdržati, se vprašajte, ali boste knjigo sploh še kdaj brali, ste v njej uživali?

Če veste, da po njej ne boste pogosto posegali, se je znebite. Knjige lahko v škatli premaknete v klet ali na podstrešje. Lahko se odločite tudi za podaritev knjig nekomu, ki se jih bo razveselil ali pa jih potrebuje. 

vonj
Trendi Naravni osvežilci za prijetnejši vonj vašega doma

Nočna omarica naj bo prazna

Nočna omarica, tako kot kuhinjski pult, na žalost pogostokrat postane odlagališče za stvari, ki ne spadajo v spalnico. Vse, česar ne boste potrebovali, zmečite stran. Z omarice pospravite knjige, kozarce, računalnike. Temeljito jo obrišite, da se znebite vodnih obročev in prahu. Skrajni čas je, da na njej ostane samo budilka: edina stvar, ki jo zares potrebujete tam. 

garderobna omara | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Prezračite garderobne omare

Odprite svojo garderobno omaro vsaj enkrat na teden, da se ta prezrači, hkrati odprite tudi okno, da v prostor pride svež zrak in prežene zatohlega, ki prevladuje v omarah.

Preglejte vse, kar imate v omari. Oblačila prejšnjih sezon dajte ven, jih zložite v vakuumske vrečke in jih pospravite na omaro.

Tista oblačila, ki jih ne nameravate več nositi, podarite. Spraznite omaro in naredite prostor za nove nakupe.   

Organizirajte svojo delovno površino

Delovne mize so lahko najbolj kaotične. Vzemite si čas in temeljito preglejte vse papirje in račune. Pomembne dokumente organizirajte v mape in jih pospravite v predale. Vse preostalo zmečite stran. Pobrišite računalnik in vso delovno površino. 

čiščenje
Trendi Čiščenje preprog nikoli preprostejše
Ne spreglejte