SiolNET. Novice Slovenija
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na voljo že drugo cepivo proti covid-19, prilagojeno različici omikron

0,46

termometer

omikron |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Slovenijo je v tem tednu prispelo 100.800 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so za STA sporočili z NIJZ. Podrazličica BA.5 je v Sloveniji trenutno prevladujoča. Prvih 8.460 odmerkov novega cepiva bo NIJZ v četrtek dostavil 27 cepilnim centrom po državi.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da so v tem tednu prejeli prvih 100.800 odmerkov novega Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama koronavirusa omikron BA.4 in BA.5. Enako količino odmerkov novega cepiva pričakujejo tudi v prihodnjem tednu.

Prvih 27 cepilnih centrov je 8.460 odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva že naročilo. NIJZ jim ga bo dostavil v četrtek.

Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Priporočila za cepljenje bodo podobna 

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ Bojana Beović je ob odzivu na napoved stavke zdravnikov popoldne dejala, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila.

Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covid-19 trenutno priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni − ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem, starejšim od 60 let.

Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covid-19, prilagojeno različici omikron. V prvi polovici septembra je v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Cepljenje s tem cepivom se je začelo v prejšnjem tednu.

Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1. Tega cepiva NIJZ še ni sprostil za uporabo, saj še vedno čaka na potrebno dokumentacijo proizvajalca.

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 Novice Vse več okuženih, zanimanja za poživitveni odmerek pa ... opičje koze, cepljenje Novice Začenja se cepljenje s cepivom, prilagojenim prvotni različici in omikronu Cepivo Novice Kmalu začetek cepljenja z omikronu prilagojenimi cepivi HPV. hpv. rak Digisvet Največ okužb ostane prikritih, a lahko znova udarijo tudi veliko pozneje in z najhujšimi posledicami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin