Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2022,
10.05

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

28

Natisni članek

testiranje Covid-19 Sledilnik COVID-19

Torek, 27. 12. 2022, 10.05

1 leto, 4 mesece

Na včerajšnji praznični dan potrdili toliko okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

28

testiranje covid | Včeraj so potrdili 575 okužb s koronavirusom. | Foto Reuters

Včeraj so potrdili 575 okužb s koronavirusom.

Foto: Reuters

Ob opravljenih 2.545 hitrih testih in 531 PCR-testih so v nedeljo potrdili 575 okužb z novim koronavirusom, kažejo zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 2.118 okužb manj kot prejšnji ponedeljek, a treba je upoštevati, da je bil včeraj praznik, zato je bilo manjše tudi število testiranj. Medtem so v UKC Maribor zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom, RSV in drugimi respiratornimi virusi prepovedali obiske, razen v porodnišnici. Infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović pa je v izjavi za medije poudarila, da je v zaprtih prostorih še vedno smiselna nošnja zaščitnih mask. 

Skupno se v bolnišnicah zdravi 284 bolnikov, zaradi covida 63 in s covidom 196 bolnikov. Umrli sta dve osebi s koronavirusom.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.321, kar je 304 manj kot pretekli dan. Število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa je 1.025, kar je 115 manj kot včeraj.

Trenutno je v državi aktivnih 21.578 primerov okužbe s koronavirusom, kar je 2.471 manj kot včeraj.

Beovićeva: V zaprtih prostorih še vedno smiselna nošnja zaščitnih mask

V zaprtih prostorih je še vedno smiselna nošnja zaščitnih mask, sploh v prostorih s slabim zračenjem, poudarja infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah so bolnišnice zaradi širjenja respiratornih obolenj trenutno bolj obremenjene, a je stanje boljše kot pretekla leta, ki jih je zaznamovala epidemija bolezni covid-19.

Med zaprtimi prostori, kjer je uporaba zaščitnih mask še posebej smiselna, je opozorila na večje prireditve in javni potniški promet. Ob tem je spomnila na pomen drugih higienskih ukrepov, kot sta umivanje rok in prezračevanje.

"Gripa bo pravi zagon dobila januarja"

Trenutno primeri gripe naraščajo kot v letih pred epidemijo bolezni covid-19. Pričakovano je, da bo pravi zagon gripa dobila januarja ob nižjih temperaturah, je pojasnila. Zato za ranljivo populacijo priporoča cepljenje.

Krožijo tudi druge respiratorne okužbe, med njimi respiratorni sincicijski virus (RSV), še vedno tudi novi koronavirus, za katerim bolniki v manjšem številu še vedno zbolevajo za tako imenovanimi covidnimi pljučnicami.

Zato so bolnišnice že precej obremenjene, a vseeno manj kot pretekla epidemična leta. Bistveno manjši je po besedah infektologinje priliv bolnikov, ki potrebujejo kisik ali celo umetno predihavanje. "To pa seveda še ne pomeni, da ne prihaja veliko ljudi, ki so se jim tudi poslabšale kronične bolezni zaradi okužb dihal, ki so dobili," je opozorila.

Ob tem je opozorila na stanje na Kitajskem, kjer beležijo veliko število okužb s koronavirusom, kar povečuje verjetnost pojava novih različic koronavirusa. Za zdaj podatkov o morebitnih novih različicah še ni, je dejala. Od pojava morebitnih novih različic bodo namreč odvisne razmere glede epidemije koronavirusa, je pojasnila.

Kitajska covid-19
Novice Kaotične razmere na Kitajskem zaradi pomanjkanja zdravil
covid-19, Kitajska
Novice Kitajska 8. januarja ukinja karanteno ob vstopu v državo

V UKC Maribor razen v porodnišnici prepovedani obiski

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so medtem zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom, RSV in drugimi respiratornimi virusi prepovedani obiski. Trenutno so sicer omogočeni na oddelku za perinatologijo, a so omejeni na eno zdravo odraslo osebo dnevno, so sporočil iz kliničnega centra.

Na ostalih oddelkih v UKC Maribor velja prepoved obiskov. Obiski se dovolijo izjemoma in maksimalno eni zdravi osebi dnevno v primerih hospitaliziranega mladoletnika in hospitalizacije odraslih nad sedem dni. Prav tako so dovoljeni obiski kritično bolnih in paliativnih pacientov ne glede na trajanje hospitalizacije ter druge izjeme po presoji lečečega zdravnika.

Obiskovalci ne smejo imeti znakov ali simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom, gripo ali drugo okužbo dihal. Nameščeno morajo imeti zaščitno masko. Vsaj pred vstopom v bolniško sobo in po izstopu naj si obiskovalci razkužijo roke, še pozivajo v mariborskem UKC.

covid, koronavirus, testiranje, hitri test, covid-19
Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? Toliko primerov covid-19 so potrdili na božič.
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice Toliko okužb so potrdili včeraj; na Kitajskem velika sprememba
covid, koronavirus, testiranje, hitri test, covid-19
Novice NIJZ objavil zadnje številke o okuženih s koronavirusom

 

Ne spreglejte