SiolNET. Novice Slovenija
4,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predlogu zakona, ki dviguje veliko prahu, se obeta podpora #video

4,83

termometer

Predlogu novele zakona o nepremičninskem posredovanju, ki ga je Levica uskladila z okoljskim ministrstvom in s katerim se bo omejilo plačilo za nepremičninsko posredovanje pri najemu in morebitne dodatne stroške, se obeta podpora. Napovedale so jo vladne stranke in Levica, opozicija predlogu nasprotuje.

Spremembe določajo omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov. Gre za širitev omejitev provizij, ki trenutno veljajo za prodajo nepremičnin, tudi na njihovo oddajo, kar pa ne bo veljalo pri pogodbah med gospodarskimi subjekti. Predlog uvaja možnost, da dejavnost lahko opravljali tudi za to kvalificirani tujci, s čimer bo Slovenija izpolnila zahteve Evropske komisije.

Se obeta ustavna presoja?

Rešitvam močno nasprotuje Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS, ki se ji zdi nesprejemljivo, da bi država cenovno omejila storitev, ki je prosto dostopna na trgu. Konkurence je po njihovem na trgu dovolj, storitev za državljane ni obvezna, prek posrednikov pa steče manj kot 50 odstotkov prometa. Tako ostaja možnost ustavne presoje uveljavljene rešitve predloga te novele odprta.

Kot je bilo slišati v današnji razpravi v DZ, bodo vladne stranke rešitve podprle. Večina je tehtala med javnim interesom in svobodno gospodarsko pobudo in se odločila, da bo dala prednost večji zaščiti potrošnikov oz. najemojemalcev. Luka Mesec iz Levice je poudaril, da je praksa na trgu denimo pokazala, da morata tako najemodajalec kot najemojemalec posredniku plačati znesek ene najemnine, kar nakazuje "utemeljen sum kartelnega dogovora, zato je državna intervencija potrebna".

Video: Planet TV


Opozicija proti

Kršenje svobodne gospodarske pobude pa je glavni argument opozicijskih SDS, NSi in SNS, da predloga ne bodo podprli. Bojan Podkrajšek iz SDS je ocenil, da "regulacija cen ni smiselna, saj udeležba posrednika sploh ni nujna". "Na najemnem trgu se 70 odstotkov poslov zgodi brez posrednikov, dejavnost je že sedaj regulirana bolj kot v drugih članicah EU," je opozoril Aleksander Reberšek iz NSi. "Predlog je v nasprotju s pravom EU in ustavo," je dodal Dušan Šiško iz SNS.

Nepremičnine Stara Ljubljana Posel danes Nepremičninski posredniki besnijo nad predlogom Levice

Poslanske skupine za pospeševanje izplačila odškodnin zaradi ograje na meji

V uvodu današnjega dela seje so poslanci že opravili razpravo o predlogu novele zakona o nadzoru državne meje, ki naj bi pospešila in poenostavila postopke izplačila odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire. Predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da bo novela deležna podpore.

V večini poslanskih skupin so novelo načeloma pozdravili, nekatere pa imajo pomisleke glede višine odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire. | Foto: STA , V večini poslanskih skupin so novelo načeloma pozdravili, nekatere pa imajo pomisleke glede višine odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire. Foto: STA ,

Ta določa, da bo odškodnina izplačana za čas od poteka 24 mesecev od uporabe zemljišč, ki otežuje njihovo redno rabo (za ta čas lastniki prejmejo nadomestilo), do poteka obdobja obremenitve zemljišča s služnostjo.  Pri tem bo odškodnina enotna, izračunana pa bo na podlagi metodologije, ki jo je določila vlada.

Novela se sicer nanaša na 2.957 zemljišč, na katerih je bila ustanovljena služnost za deset let, letne finančne posledice za proračun pa so ocenjene na 35 tisoč evrov. V večini poslanskih skupin so novelo načeloma pozdravili, nekatere pa imajo pomisleke glede višine odškodnin.

Podpora se obeta tudi noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije

Poslanci so opravili tudi razpravo o predlogu novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerim želi vlada zakon v določbah, ki se nanašajo na pridobivanje podatkov o letalskih potnikih, uskladiti z evropsko direktivo. V predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo noveli napovedali v poslanskih skupinah koalicije in NSi, podporo pa so ji odrekli v SDS in Levici. Največ pomislekov so poslanci imeli zaradi posegov v zasebnost.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin je povedal, da je glavni razlog za pripravo novele popolna implementacija evropske direktive o uporabi podatkov iz evidence podatkov o potnikih za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj v naš pravni red (tako imenovana evidenca PNR).

Po Čurinovih besedah z novelo podrobneje opredeljujejo način obdelave obeh vrst podatkov, ki jih bo policija lahko uporabljala le za namene odkrivanja terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj. Katera so ta, je v noveli podrobno določeno. Po noveli bo lahko policija zbirala in obdelovala podatke o potnikih, ki so leteli ali rezervirali let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin