Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2024,
15.39

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,12

Natisni članek

Natisni članek

nadure bolniška odsotnost zdravstvo Umetna inteligenca

Petek, 4. 10. 2024, 15.39

2 uri, 17 minut

Na ministrstvu za razporejanje zdravstvenih delavcev s pomočjo umetne inteligence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,12
Medicinsko osebje | V bolnišnici so po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža po uvedbi sprememb beležili za dva odstotka manj dolgotrajnih bolniških odsotnosti, daljših od 30 dni, ter za 23 odstotkov manj bolniških odsotnosti, ki so trajale do 30 dni. Beležili so 71 odstotkov manj neenakomerno razporejenega delovnega časa, zaposleni pa so opravili 56 odstotkov manj nadur in izkoristili več dopusta. Bolnišnica je v letu dni prihranila 44.938 evrov. | Foto Ana Kovač

V bolnišnici so po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža po uvedbi sprememb beležili za dva odstotka manj dolgotrajnih bolniških odsotnosti, daljših od 30 dni, ter za 23 odstotkov manj bolniških odsotnosti, ki so trajale do 30 dni. Beležili so 71 odstotkov manj neenakomerno razporejenega delovnega časa, zaposleni pa so opravili 56 odstotkov manj nadur in izkoristili več dopusta. Bolnišnica je v letu dni prihranila 44.938 evrov.

Foto: Ana Kovač

Ena od slovenskih bolnišnic od uvedbe razporejanja zaposlenih v zdravstveni negi s pomočjo umetne inteligence beleži manj bolniških odsotnosti, zaposleni pa so izkoristili več dopusta, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. Na ministrstvu so si zato zadali, da bi tak način razporejanja kadra postal obvezen.

Kordež je na eni od okroglih miz v okviru Jesenskega posveta v zdravstvu ocenil, da v slovenskem zdravstvu problem ni le pridobiti kader, večji problem ga je zadržati. Zato je treba izboljšati delovne pogoje – odnose in obremenitve. Pri tem lahko pomaga tudi umetna inteligenca.

V eni od slovenskih bolnišnic so zaposlene v zdravstveni negi in druge zdravstvene sodelavce začeli razporejati z uporabo umetne inteligence. Zdravniki se z razporejanjem s pomočjo umetne inteligence niso strinjali.

Dosegli dobre rezultate

V bolnišnici so po Kordeževih besedah po uvedbi sprememb beležili za dva odstotka manj dolgotrajnih bolniških odsotnosti, daljših od 30 dni, ter za 23 odstotkov manj bolniških odsotnosti, ki so trajale do 30 dni.

Retoba-Press-Ljubljanski-fitnes-center-GYM24-zaposlil-prvega-AI-trenerja_1920x1080
Novice Ljubljanski športni center GYM24 zaposlil prvega osebnega trenerja, ki ga poganja umetna inteligenca

Beležili so 71 odstotkov manj neenakomerno razporejenega delovnega časa, zaposleni pa so opravili 56 odstotkov manj nadur in izkoristili več dopusta. Bolnišnica je v letu dni prihranila 44.938 evrov.

Kot je pojasnil, so v bolnišnici pred uporabo novega sistema specialistično dejavnost zaradi pomanjkanja kadra opravljali samo štirikrat tedensko. Po uvedbi sistema umetne inteligence so imeli kadra še manj, a so vseeno lahko odprli dodatni oddelek.

Na ministrstvu so si zadali cilj, da bi tak način razporejanja kadra postal obvezen, je dejal državni sekretar.

Zaradi sprememb v družbi potrebujemo vse več zdravnikov

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je na okrogli mizi ob tem poudarila, da je težko določiti število zdravnikov, ki jih potrebuje zdravstveni sistem. "Dejstvo je, da se je povečalo število obravnav in starejših ljudi, ki imajo kronične bolezni dlje časa, tehnologija je obsežnejša in jo moramo ljudem kot zdravniki in drugi zdravstveni delavci nuditi," je poudarila.

Kot je pojasnil državni sekretar Kordež, so v bolnišnici pred uporabo novega sistema specialistično dejavnost zaradi pomanjkanja kadra opravljali samo štirikrat tedensko. Po uvedbi sistema umetne inteligence so imeli kadra še manj, a so vseeno lahko odprli dodatni oddelek. Na ministrstvu so si zadali cilj, da bi tak način razporejanja kadra postal obvezen, je dejal državni sekretar. | Foto: STA Kot je pojasnil državni sekretar Kordež, so v bolnišnici pred uporabo novega sistema specialistično dejavnost zaradi pomanjkanja kadra opravljali samo štirikrat tedensko. Po uvedbi sistema umetne inteligence so imeli kadra še manj, a so vseeno lahko odprli dodatni oddelek. Na ministrstvu so si zadali cilj, da bi tak način razporejanja kadra postal obvezen, je dejal državni sekretar. Foto: STA Opozorila je, da bi bilo normiranje zdravniškega poklica izjemno nevarno, saj bi zlasti na sekundarni in terciarni ravni zdravstva zdravnike odvračalo od obravnave bolnikov z bolj zapletenimi zdravstvenimi stanji.

Klavdija Kutnar: Medicinski študij na Primorskem bo drugačen

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je poudarila, da bo načrtovani študij medicine na primorski univerzi drugačen od obstoječih. Študij načrtujejo tako, da se bodo bodoči zdravniki že med študijem seznanili s širšim zdravstvenim sistemom v Evropi.

Študenti bodo imeli možnost med študijem pridobivati dodatna znanja za uporabo sodobnih tehnologij, kritično uporabo umetne inteligence. "Kar bo drugače kot v Ljubljani oziroma v Mariboru, je, da sodelujemo z vsemi zdravstvenimi zavodi v regiji," je poudarila.

gospodinjska opravila, pralni stroj, otroci
Novice Umetna inteligenca: razumemo jo, a le redki jo že zdaj redno uporabljajo
Nato, zveza Nato
Novice Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov
konferenca o umetni inteligenci
Novice Predsednica republike in ministri za razvoj nepristranske in etične umetne inteligence
Ne spreglejte