Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
13.41

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

Natisni članek

predsednica verske skupnosti težave Balkan srečanje

Sobota, 17. 6. 2023, 13.41

10 mesecev, 2 tedna

Na medverskem forumu za skupno premagovanje razlik na Balkanu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

V Kopru se je dopoldne začelo medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu, ki se ga udeležujejo visoki predstavniki verstev v regiji, pa tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Ta je verske voditelje pozvala, naj s svojim zgledom in delovanjem pripomorejo k premagovanju razlik na Balkanu. Podprli so evropsko perspektivo območja.

Forum kot osrednje dejanje dvodnevnega srečanja visokih verskih predstavnikov v Kopru, ki ga skupaj s koprsko škofijo organizira Slovenska škofovska konferenca (SŠK), je dopoldne z uvodnim nagovorom odprl predsednik SŠK Andrej Saje.

Iskren dialog in sposobnost poslušanja 

Poudaril je, da zavzemanje za mir v sodobni družbi poleg mednarodne skupnosti vključuje tudi druge družbene akterje, še zlasti krščanske cerkve in druge religije, pa tudi slehernega posameznika. "Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru," je dejal.

Prizadevanje za mir je sicer po Sajetovem mnenju mogoče samo v iskrenem dialogu in sposobnosti poslušanja. Zato je pozval, naj bo forum zgled dialoga, poslušanja, sprejemanja različnosti in sodelovanja, "da zmanjšamo delitve in konflikte ter pripomoremo h gradnji miru in boljšega sveta".

Pirc Musarjeva poudarila nujnost nadaljevanja evropske perspektive Zahodnega Balkana

Predsednica republike Pirc Musar je v nagovoru menila, da zaradi akutne politične nestabilnosti Zahodnega Balkana, zločinov, ki so se dogajali v tej regiji, in zaradi zdrsov demokracije, "ki smo jim danes priča vsepovsod", čas za medversko srečanje ne bi mogel biti primernejši, vprašanje, kako naprej, pa da je bolj aktualno kot kdajkoli prej.

Opozorila je na nujnost nadaljevanja evropske perspektive Zahodnega Balkana. "Želim si, da voditelji tamkajšnjih držav spoznajo, da bodo močnejši, če bodo del evropske integracije, in da se je zato kdaj čemu treba tudi odreči. Vsaka kandidatka, tudi Slovenija, je bila na taki preizkušnji. Dejstvo, da smo pri približevanju EU morali skleniti določene kompromise, se nam je mnogotero poplačalo. Danes je Slovenija v vseh pogledih neprimerno bogatejša kot takrat, ko ni bila članica," je poudarila.

Sklepanje kompromisov in strah pred izgubo privilegijev v primeru članstva v EU imata lahko po njenem mnenju katastrofalne posledice: "Ne za tiste, ki dvomijo in jih je strah, ti bodo svojo moč in privilegije ohranili. Skrbi me za tiste, ki želijo napredek in uresničitev svojih kariernih sanj." | Foto: Matic Prevc/STA Sklepanje kompromisov in strah pred izgubo privilegijev v primeru članstva v EU imata lahko po njenem mnenju katastrofalne posledice: "Ne za tiste, ki dvomijo in jih je strah, ti bodo svojo moč in privilegije ohranili. Skrbi me za tiste, ki želijo napredek in uresničitev svojih kariernih sanj." Foto: Matic Prevc/STA

Predsednica se zaveda, da je pred regijo še mnogo izzivov, pri čemer je opozorila na še vedno navzoče delitve in izključevanje, tudi na verskih temeljih. Zato je navzoče pozvala: "Če kdo, potem vi lahko naredite velik, celo odločilen korak v smer sodelovanja, medsebojnega razumevanja, odprave delitev in sprejemanja drugačnosti ... Tudi vi ste poklicani, da pomagate vsej regiji, da se usmeri na pot odpuščanja, sprejemanja raznolikosti in vključujoče prihodnosti."

"Nenehno je treba vlagati v kulturo srečevanja"

Kot delegat papeža Frančiška se srečanja udeležuje vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. V nagovoru je poudaril, da so balkansko regijo nekoč poimenovali sod smodnika, a hkrati "smo v regiji videli tudi veliko izjemnih primerov sožitja med pripadniki različnih narodnostni, kultur in izpovedi".

Vseeno izzivi v regiji po njegovem mnenju ostajajo. Med drugim je treba nenehno vlagati v kulturo srečevanja, "da ne bo prišlo do kulture spopada", pri tem pa je kot enega od pomembnih vidikov navedel dialog, "ki je bistven v trenutnem obdobju globalizacije".

Odprtje foruma za dialog in mir na Balkanu. Predsednik SŠK Andrej Saje, predsednica republike Nataša Pirc Musar in vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. | Foto: Matic Prevc/STA Odprtje foruma za dialog in mir na Balkanu. Predsednik SŠK Andrej Saje, predsednica republike Nataša Pirc Musar in vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Foto: Matic Prevc/STA

Podaril je tudi pomembnost medverskega dialoga, ki je tudi po mnenju papeža Frančiška "bistveni predpogoj za mir". Medverski dialog je dolžnost vseh vernikov in verskih voditeljev, je dejal. Tudi sam kot eno od rešitev za ohranitev miru na Balkanu vidi tako imenovano evropsko pot območja, ki jo podpira tudi Sveti sedež.

Medverskega srečanja v Kopru, ki pomeni enega od letošnjih najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem in tudi širše v regiji, se udeležujejo predstavniki katoliške, pravoslavne, luteranske, islamske in judovske skupnosti. Tudi njihovi predstavniki so v svojih nagovorih poudarili potrebo po nenehnem aktivnem premagovanju razlik in medsebojnem dialogu, kar da je tudi naloga njih samih. Izzivov je sicer veliko, a niso nepremagljivi, so menili.

Ob koncu triurnega foruma so udeleženci sprejeli posebno deklaracijo z zaključnimi sklepi. V njih med drugim ugotavljajo, da je njihov skupni cilj mir, zato pozivajo vse posameznike, zlasti tiste na vodilnih položajih, naj ga širijo in si zanj prizadevajo. Poudarjajo, da ekstremizem, terorizem in vse druge oblike nasilja in vojn nimajo nič opraviti s pristno religijo in morajo biti zavrnjeni tako v družbi kakor tudi na ravni verskih skupnosti. Ugotavljajo tudi potrebo po rednem srečevanju in iskanju skupnih rešitev med različnimi verskimi skupnostmi na območju Balkana, kjer da imajo zaradi svojega zgodovinskega in sedanjega vpliva posebno odgovornost predvsem katoliška in pravoslavna cerkev ter islamska skupnost.

Kardinal Parolin s Pirc Musarjevo in Golobom

Kardinal Parolin se je popoldne v Kopru srečal tudi s predsednico republike Pirc Musarjevo in predsednikom vlade Robertom Golobom.

V predsedničinem uradu so na Twitterju objavili, da sta se pogovarjala o pomenu miru, vojni v Ukrajini in razmerah na Zahodnem Balkanu. Parolin in predsednica Pirc Musarjeva sta se po njihovih navedbah strinjala, da imajo verski in politični voditelji pomembno vlogo pri stabilnosti v regiji, in da s svojimi dejanji dajejo zgled ljudem. Predsednica republike je ponovila tudi, da je spoštljiv dialog nadvse pomemben.

Vlada je medtem tvitnila, da sta Golob in Parolin na njunem drugem srečanju v mandatu trenutne vlade govorila o razmerah na Zahodnem Balkanu in o vojni v Ukrajini.

Plečnikova cerkev
Novice V prihodnje verjetno kritih manj prispevkov za verske uslužbence
Pirc Musar v Skopju
Novice Pirc Musarjeva v Skopju: Bodite politično modri in spremenite ustavo
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v Beogradu z Vučićem
Nataša Pirc Musar, Ormož
Novice Pirc Musarjeva ob 750. obletnici prve omembe Ormoža: Veseli me, da je tu toliko uspešnih podjetij #foto
Ne spreglejte