Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2023,
11.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

gore nesreča nesreča snežni plaz

Nedelja, 9. 4. 2023, 11.47

1 leto

Po snežnem plazu v Mali Mojstrovki: Vreme ni primerno za obisk gora!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Reševanje v Mali Mojstrovki | Delo reševalcev in dveh helikopterjev so ovirali megla, veter in padavine. | Foto Gorska reševalna zveza Slovenije

Delo reševalcev in dveh helikopterjev so ovirali megla, veter in padavine.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

V plazu, ki je dopoldne na območju Male Mojstrovke odnesel sedem slovenskih planincev, so se trije težje poškodovali, dva pa lažje, so na novinarski konferenci povedali pristojni. Vsi naj bi ostali v bolnišnici. Zahtevna reševalna akcija je trajala okoli sedem ur, reševalci pa so na novinarski konferenci opozorili, da vreme ni najbolj primerno za obisk gora.

Kot je novinarjem v Kranjski Gori pojasnil vodja intervencije iz Gorske reševalne službe Kranjska Gora Aleš Robič, se je sedem planincev alpinistov po Župančičevi grapi, ki velja za alpinističen vzpon, odpravilo na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko. Tik pred sestopom iz smeri jih je presenetil snežni plaz. Pet jih je odnesel po grapi približno 150 višinskih metrov, tako da so se ustavili na nadmorski višini približno 1800 metrov, nihče pa ni bil zasut. Dva planinca sta se plazu izognila, je popisal dogajanje.

Klic za intervencijo so dobili nekaj po pol deseti uri dopoldne, glede na slabo vreme - v času intervencije je zapadlo okoli 10 centimetrov snega - so najprej računali, da bo treba izvesti povsem klasično reševanje, kljub temu pa so aktivirali dva helikopterja, "kar se je izkazalo za dobro, saj se je vreme občasno toliko izboljšalo, da sta lahko opravila veliko delo", je dejal. Helikopterja sta po njegovih besedah reševalce vozila do meje megle, še okoli 300 višinskih metrov do grape so morali opraviti peš.

plazovi
Novice Najhujše gorske nesreče pri nas

Robič je poudaril, da so aktivirali tudi več reševalnih vozil, ki so čakala v pripravljenosti, in da so imeli različne scenarije. Akcija je bila uspešno zaključena okoli 16. ure, je dodal.

Vseh pet poškodovanih ostaja v bolnišnici

 

Zdravnik reševalec-letalec iz Gorske reševalne službe Jesenice Jernej Arh je pojasnil, da so sprva ocenjevali, da sta huje poškodovana dva planinca, nato pa se je izkazalo, da so trije. Vse tri so v bolnišnico odpeljali s helikopterjem. Enega od lažje poškodovanih so s kraja transportirali z nosili na nižjo točko, peta ponesrečenka pa je bila zmožna hoditi in so jo transportirali peš, ker so se vremenske razmere hitro slabšale.

Po njegovih besedah gre pri težje poškodovanih po doslej zbranih informacijah za poškodbe spodnje in zgornje okončine, v enem primeru pa za hujšo poškodbo glave in prsnega koša. Vseh pet poškodovanih načeloma ostaja na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana oz. v Splošni bolnišnici Jesenice, je dejal.

Preverjajo okoliščine sprožitve plazu

Vodja gorske policijske enote Matej Brajnik je povedal, da so bili planinci, pet moških in dve ženski, po prvih informacijah ustrezno opremljeni. Okoliščine sprožitve snežnega plazu policisti še preverjajo, je dejal in dodal, da bodo z vsemi še opravili razgovore. Stopnja nevarnosti snežnih plazov po Agenciji RS za okolje sicer ni velika, je pa območje nevarno zaradi opasti in klož ter zaledenele podlage v sami strukturi snežne odeje, je posvaril.

plaz
Novice Plazovi v Avstriji in Švici odnesli deset življenj

Policija opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, je pozval.

Podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Klemen Belhar je povzel, da je za vsemi sodelujočimi "eno izjemno zahtevno reševanje". Kot je poudaril, je zelo težka naloga že reševanje enega človeka s težkimi poškodbami, reševanje več takih "pa naredi akcijo zares izredno".

V reševalni akciji je sodelovalo 53 gorskih reševalcev iz sedmih društev: Kranjska Gora, Bovec, Rateče, Mojstrana, Kranj, Radovljica in Jesenice. Pridružili so se jim trije pripadniki gorske policijske enote in Helikopterska nujna medicinska pomoč GRZS. Vključena sta bila helikopterja Slovenske vojske in Letalske policijske enote, je nanizal.

Belhar: Razmere v gorah so še zelo zimske!

Akcija kaže, "da naša služba deluje dobro, da smo pripravljeni delati, da so vsi reševalci vstali od velikonočnega zajtrka in šli na reševanje", je bil ponosen Belhar. Reševanje je potekalo "v težkih vremenskih razmerah", helikopterja pa zaradi megle, vetra, dežja oz. snežnih padavin nista mogla posredovati tako, kot bi si vsi želeli, je povedal.

"Nesreča kaže tudi na to, da so v gorah razmere še zelo zimske," je opozoril. "Hkrati prihajajo pomlad in otoplitve, to prinaša nevarnosti v gorah in treba se je zavedati, da so razmere zahtevne, da se je treba obnašati odgovorno in dobro premisliti, kdaj gremo v gore. Nenazadnje se človek danes vpraša, ali na veliko noč ne bi bilo bolje ostati doma in se posvetiti velikonočnim opravilom, kot zahajati v gore, zlasti, ker vreme za obisk gora res ni bilo najbolj primerno," se je obregnil ob odločitev pohodnikov za današnji podvig na Malo Mojstrovko.

Zahvala predsednika vlade Goloba

Reševalcem se je danes na vladnem profilu na družbenem omrežju Twitter zahvalil tudi premier Robert Golob. Kot je zapisal, se vsem reševalnim ekipam zahvaljuje za trud in požrtvovalnost v izredno zahtevni reševalni akciji. Poškodovanim je zaželel čim hitrejše okrevanje.

Plaz
Novice Ena od žrtev snežnih plazov na Norveškem slovenski državljan
Plaz
Novice V Švici izpod plazu rešili 16 smučarjev
Ne spreglejte