Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
23. 10. 2018,
12.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Natisni članek

Kengurujčki FURS

Torek, 23. 10. 2018, 12.14

5 let, 5 mesecev

Staršev zaradi neprevzemanja računov na Fursu ne bodo kaznovali

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Zasebni zavod Kengurujčki | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V preiskavi zasebnega zavoda za varstvo otrok Kengurujčki, kjer so domnevno trpinčili otroke, je vključena tudi finančna uprava (Furs), ki preverja, ali je zavod deloval nezakonito in kako je bilo z izdajanjem računov. Pri tem se pojavlja vprašanje, ali bi bili lahko kaznovani tudi starši, ker so za varstvo otrok plačevali "na roko".

V začetku meseca je v medije prišla odmevna zgodba o domnevnem trpinčenju otrok v zasebnem zavodu Kengurujčki, kjer naj bi lastnica zavoda otroke silila s hrano ter jih s povijanjem v rjuhe in pokrivanjem z vzmetnico prisilno umirjala. Na zlorabe otrok je opozorila vzgojiteljica v zavodu, ki je dogodke tudi posnela ter nanje opozorila starše, s katerimi so skupaj dali prijavo na policijo.

Dogodke policija še preiskuje, saj se je ob tem pojavil sum, da zavod ni imel dovoljenja za opravljanje dejavnosti in da staršem ni primerno izdajal računov. V preiskavo je zato vključen tudi Furs, ki preverja kršitve zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, zakona o davčnem potrjevanju računov in druge nepravilnosti, poroča 24ur.

vrtec hrana otroci
Novice Po aferi Kengurujčki ministrstvo in inšpekcija v preverjanje varuhov otrok #video

Do zdaj še nismo nikogar kaznovali, ker ne bi vzel računa

Kot so nam potrdili na Fursu, so vključeni v preiskavo, ki še poteka, zato postopka ne morejo komentirati. Ker ne vedo, kakšne bodo ugotovitve, tudi ne morejo napovedovati, kdo vse in kako bi bil v postopku kaznovan.

So pa zagotovili, da starši otrok, ki so bili že tako posredne žrtve dogajanja v zavodu Kengurujčki, ne bodo kaznovani, če bodo ugotovili, da so za storitev varstva otrok plačevali brez izdanega računa.

Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Lastnica Kengurujčkov: Vzmetnica je sama padla na deklico

"Konkretnega primera ne morem komentirati. Lahko rečem le, da če se bo izkazalo, da je to edina kršitev z njihove strani, za to ne bodo kaznovani. Od uvedbe davčnih blagajn namreč nismo še nikogar kaznovali, ker ne bi vzel računa, čeprav je bila to takrat glavna bojazen," nam je pojasnil Stojan Glavač, predstavnik za odnose z javnostmi na Furs.

Dodal je, da politika nekaznovanja potrošnikov ni novost, temveč ustaljena praksa že od leta 2016. Nasprotno se na Fursu trudijo dvigniti raven davčne kulture z različnimi kampanjami in natečaji, ki ljudi spodbujajo, da vzamejo račun in s tem prispevajo k zmanjšanju sive ekonomije.

Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Zavod Kengurujčki sploh ni bil vrtec, vpis v register varuhov omogočila druga oseba #video
Ne spreglejte