Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2023,
12.34

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Državno tožilski svet sodniki Mojca Šetinc Pašek Državni zbor mandatno-volilna komisija

Četrtek, 16. 11. 2023, 12.34

5 mesecev, 2 tedna

Šetinc Paškovo bo na čelu preiskovalne komisije zamenjala Tamara Vonta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Mojca Šetinc Pašek | Poslanska skupina Svoboda je predlagala, da se kot članico in predsednico preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, razreši Mojco Šetinc Pašek, namesto nje pa se za članico in predsednico imenuje Tamaro Vonta. | Foto STA

Poslanska skupina Svoboda je predlagala, da se kot članico in predsednico preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, razreši Mojco Šetinc Pašek, namesto nje pa se za članico in predsednico imenuje Tamaro Vonta.

Foto: STA

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je za odločanje na plenarni seji DZ pripravila več sklepov. Med njimi je tudi predlog za razrešitev predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, Mojce Šetinc Pašek. Prav tako DZ čakajo volitve članov državnotožilskega sveta.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija se je seznanila tudi s predlogom poslanske skupine Svoboda, da se kot članico in predsednico preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, razreši Mojco Šetinc Pašek, namesto nje pa se za članico in predsednico imenuje Tamaro Vonta.

Sklep, ki sledi temu predlogu in o katerem bo na plenarni seji odločal DZ, je MVK sprejela brez razprave, z desetimi glasovi za in nobenim proti. Predlog za razrešitev Šetinc Paškove sicer sledi njeni izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda.

Razpisane volitve za državnotožilski svet

Članom državnotožilskega sveta mandat poteče 18. decembra, zato je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič za 23. novembra razpisala volitve novih članov. Štiri od devetih DZ izvoli na predlog predsednice republike izmed pravnih strokovnjakov. Število predlaganih kandidatov pa mora biti večje od števila članov, ki se jih voli.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na poziv za zbiranje predlogov mogočih kandidatov prejela deset predlogov. Na kandidatni listi, ki jo je poslala v DZ, so: izredni profesor ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti Samo Bardutzky, nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer, odvetnik Mitja Jelenič Novak, nekdanja tožilka in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ter dolgoletni vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl.

Tamara Vonta
Novice Šetinc Paškovo naj bi na čelu preiskovalne komisije zamenjala Tamara Vonta

MVK se je danes s predlogom seznanila in DZ predlaga, da izmed omenjenih petih kandidatov izvoli štiri člane državnotožilskega sveta. Za takšen sklep je glasovalo deset članov komisije, šest jih je bilo proti. Proti so bili v SDS in NSi, kjer opozarjajo na nekatera pretekla ravnanja oz. odločitve Fišerja, zaradi katerih zanje ni sprejemljiv kandidat.

V SDS menijo, da se gre v smer uniformnega organa

Jože Tanko (SDS) je dodal, da je predsednica republike ob nezmožnosti razsodbe ustavnega sodišča pri zakonu o RTV dejala, da polarizacija ustavnega sodišča ni prinesla nič dobrega ter da se bo zato maksimalno potrudila, da se z novimi imenovanji in novimi predlogi kaj takšnega ne bo več ponovilo. Po mnenju Tanka se namreč "gre v to smer, da se kadruje tako, da dobimo uniformni organ, se pravi, da vsi mislijo kot eden".

Generalni sekretar v uradu predsednice republike Uroš Krek je poudaril, da je bil izbor kandidatov narejen na podlagi strokovnosti in referenc kandidatov, njihovega poznavanja dela državnega tožilstva, različnih ravni predhodnega delovanja v okviru državnega tožilstva, pa tudi na podlagi njihovega znanstvenega in strokovnega delovanja v okviru različnih področij prava.

Končno izbiro štirih članov bo DZ opravil s tajnim glasovanjem.

Brez razprave še druga imenovanja 

Prav tako brez razprave je komisija sprejela preostale odločitve. Sledeč predlogom sodnega sveta DZ predlaga, da za vrhovno sodnico na vrhovnem sodišču imenuje Joniko Marflak Trontelj, za okrožno sodnico na Delovnem sodišču v Celju Natašo Ciraj, za okrajno sodnico na Okrajnem sodišču v Šmarju pri Jelšah Veroniko Kitak Jug, za okrajno sodnico na Okrajnem sodišču v Žalcu pa Nino Jelenčić.

DZ komisija tudi predlaga, da sprejme sklep o zamenjavi člana sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS (Fiho), ki je imenovan na predlog Gorske reševalne zveze Slovenije. Ta je namreč DZ predložila odstopno izjavo dosedanjega člana sveta Mihe Kuharja. Za novega člana zveza predlaga Mateja Kranjca.

Za odločanje na plenarni seji DZ je komisija ob tem pripravila še predlog, da se za članico Slovenske nacionalne komisije za Unesco imenuje poslanko Levice Natašo Sukič, ki so jo predlagali v poslanski skupini Levice. Poleg nje je bila kandidatka še poslanka SDS Alenka Jeraj, ki jo je predlagala poslanska skupina SDS.

Rok Snežič
Novice Snežič vložil ovadbo proti Mojci Šetinc Pašek
Andraž Teršek
Novice MVK predlaga DZ imenovanje Terška za ustavnega sodnika
Gregor Židan
Novice MVK pri Židanu ni ugotovila kršitev glede nezdružljivosti funkcij
Ne spreglejte