Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Ponedeljek,
17. 1. 2022,
9.21

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

304

Natisni članek

mediji Tanja Fajon Jože Možina

Ponedeljek, 17. 1. 2022, 9.21

2 leti, 3 mesece

Možina razjezil Fajonovo, ZNP protestira proti političnim pritiskom

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

304

Jože Možina | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Že v nedeljo sta bila na zagovor k direktorju televizije Valentinu Arehu zaradi protestov z leve, ker je bil v soboto objavljen Utrip, ki ga je naredil Jože Možina, povabljena Možina in urednica Jadranka Rebernik. Zagovor bo jutri. Možina, ki je zgodovinar in avtor knjige Razkol o dogajanju v času druge svetovne vojne, je v Utripu kritiziral nastop nekdanjega predsednika Milana Kučana v Dražgošah in tudi politiko SD. Neuradno je slišati, da je mogoče, da bo o Utripu razpravljal celo programski svet RTVS, ki ga še vodi Ciril Baškovič iz SD.

Baškoviču se izteka mandat. Najostreje pa je zaradi Utripa takoj protestirala predsednica SD Tanja Fajon. Utrip Jožeta Možine je ena od posledic spremembe na vrhu uredništva informativnega programa v lanskem letu. Kot avtorji Utripa se bodo od zdaj menjavali nazorsko različno usmerjeni novinarji, eden teh je tudi Možina.

Po Možini bo na vrsti Mojca Pašek Šetinc

Že konec tega tedna je pričakovati nazorsko povsem drugačen Utrip, avtorica bo namreč Mojca Pašek Šetinc, ki tudi zaradi sodnega spora s premierjem Janezom Janšo (SDS) - ta se je na objave propagandnih člankov proti takrat opozicijski SDS odzval z znamenitim sporočilom o Kučanovih prostitutkah - velja za enega večjih kritikov Janše in njegove vlade.

Eugenija Carl Mojca Šetinc Pašek Janez Janša
Novice Tuji strokovnjaki: Sporočilo o novinarkah prostitutkah in Kučanu zvodniku ni kaznivo #video

Mojca Pašek Šetinc je poročena z nekdanjim novinarjem Dela, pozneje pa politikom in lobistom Miletom Šetincem. Pašek Šetinčeva je prispevke za Utrip pripravljala tudi že pod prejšnjim vodstvom in ni novost. Drugačnih ni bilo.

Peter Jančič
Mnenja Diktatura "nežnega" Milana Kučana

Predsednica SD Tanja Fajon, ki je k SD prestopila kot dopisnica TVS iz Bruslja, se je, ko je bil objavljen Utrip Jožeta Možine, odzvala, da to več ni televizija v javnem interesu. Zapisala je tako:

Šarec presenetljivo tiho

Dogajanja pa ni komentiral drugi veliki televizijec v slovenski politiki Marjan Šarec. Vsaj do zdaj ne. Se je pa odzval Možina sam in nekdanji sodelavki na TVS, ki je prestopila v strankarske vrste, sporočil:
 

Utrip, kakršnih zadnja leta, ko je programski in nadzorni svet obvladovala SD, nismo bili vajeni, je med koncem tedna sprožil silovite odzive na spletnih omrežjih in tudi v tisku.

Na TVS so bile tudi že čistke

Igor Pirkovič | Foto: Urška Makovec Foto: Urška Makovec Ostri politični odzivi ter celo odstavitve urednikov in novinarjev zaradi novinarskega dela na RTVS v preteklosti niso bili nič neobičajnega. Zaradi pritiska vlade Mira Cerarja, ker je objavil odgovor hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona na hudo obtožbo, da je fašist, je moral odstopiti urednik oddaje Tednik Igor Pirkovič. V vrhu pa s tem niso bili zadovoljni in programski svet, v katerem je imela leva sredina takrat velikansko večino, je celo odstavljal direktorico televizije Ljerko Bizilj, ker ta ni bila pripravljena predčasno odstaviti še takratne odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Ko odstavitev Biziljeve v programskem svetu prvič ni uspela (zmanjkal je en glas), so iz programskega sveta celo razočarani odstopili takratni predsednik sveta Miran Zupanič, televizijski humorist Sašo Hribar in levičarski aktivist Domen Savič.

Pozneje je takratnemu direktorju Igorju Kaduncu, ki danes vodi STA, Rebernikovo le uspelo odstaviti še pred zadnjimi volitvami poslancev leta 2018. Odstopila pa je tudi Biziljeva. Več o tem si lahko preberete tukaj: ČISTKA NA VRHU TVS: BIZILJEVA OSTAJA, ODSTOPILI ZUPANIČ, HRIBAR IN SAVIČ. Rebernikova od lani znova vodi informativni program, zaradi česar je, ker so deloma izgubili nadzor, na levi precej jeznih.

Na pestro dogajanje se je odzval tudi vrh RTVS. Z nepodpisanim sporočiloma za javnost na svoji spletni strani so to storili tako:

"Vodstvo RTV Slovenija obsoja poskuse rušenja uredniške neodvisnosti

Poudarjamo, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva.

Glede na javne pozive družbene in politične javnosti ter posameznih politikov, ki zaradi novinarskega dela zahtevajo sankcioniranje vodstva javne televizije in nekaterih novinarjev ter urednikov, kot so Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča, Boštjan Kogovšek, urednik oddaje Tarča, dr. Jože Možina, avtor zadnje komentatorske oddaje Utrip, Jadranka Rebernik, v. d. odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija, ter drugih sodelavcev v informativnem programu, je vodstvo TV Slovenija dolžno zaščititi zaposlene in uredniško avtonomijo javne televizije. Grožnje, žalitve in napade razumemo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk.

Vodstvo RTV Slovenija in vodstvo TV Slovenija podpira novinarje in odgovorne urednike, ki si kljub pritiskom prizadevajo za uredniško neodvisnost. Žalitve, grožnje in napadi se v zadnjem času posebej intenzivno, organizirano pojavljajo ne samo na družabnih omrežjih, ampak tudi v posameznih medijih. Tovrstne objave vidimo kot poskus blatenja ugleda RTV Slovenija in ogrožanje njene neodvisnosti.

Poudarjamo, da je v Sloveniji potrebno okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva, ob tem pa ne smemo dopustiti, da se v naši državi izgubijo demokratične vrednote."

V ZNP obsojajo nedopustne politične pritiske na novinarja RTVS Jožeta Možino

Odzvali so se tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) kjer obsojajo "grob politični napad in sramotenje novinarja RTVS Jožeta Možine", avtorja zadnje sobotne komentatorske oddaje Utrip. Predsednica SD Tanja Fajon je na Twitterju prispevek Možine označila za sramoten in neopravičljiv, kar je nedopusten politični pritisk, so v izjavi za javnost navedli v ZNP.

Ne spreglejte