Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Sobota,
11. 7. 2020,
8.10

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Natisni članek

Evgenija Carl pravosodje mediji prostitucija Mojca Pašek Janez Janša Janez Janša Milan Kučan

Sobota, 11. 7. 2020, 8.10

3 leta, 9 mesecev

O mejah svobode izražanja

Tuji strokovnjaki: Sporočilo o novinarkah prostitutkah in Kučanu zvodniku ni kaznivo #video

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Eugenija Carl Mojca Šetinc Pašek Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Vprašanje, ali je kaznivo, če politik na spletnem omrežju novinarke označi za prostitutke, nekdanjega predsednika republike pa za njihovega zvodnika, je pravnik Jurij Toplak na konferenci o svobodi izražanja postavil najuglednejšim pravnikom. Pravne spore o tej dilemi naše sodstvo premleva na več instancah, vse skupaj pa presoja tudi ustavno sodišče. Odgovorila sta profesor evropskega prava človekovih pravic na Pravni fakulteti Univerze Bristol Gavin Phillipson ter profesorica ustavnega in medijskega prava in svobode tiska na Univerzi Utah RonNell Andersen Jones, ki ima v karieri tudi uredniške in novinarske izkušnje. 

Oba pravna strokovnjaka sta ocenila podobno, da bi takšna izjava zanesljivo pritegnila veliko pozornost medijev in javnosti in bi politiku lahko tudi škodila, ni pa takšna izjava kazniva, če ni šlo za dobeseden očitek prostituiranja, ampak za metaforo.

Andersen Jones: To bi, če gre za metaforo, sodišče hitro zavrglo

Konferenco o svobodi izražanja je organiziralo Mednarodno združenje ustavnega prava v sodelovanju z Alma Mater Europaea. Jurij Toplak, ki je konferenco vodil, pa je pravnikom iz najbolj uglednih pravnih univerz postavil vprašanje, ali evropska konvencija človekovih pravic ali pravo njihovih držav dovoljuje pregon ali odškodninsko odgovornost politika, ki bi novinarko na družbenem omrežju Twitter označil za prostitutko, nekdanjega predsednika države pa za njenega zvodnika.

Toplak na konferenci ni povedal, da je zdajšnji premier Janez Janša (SDS) v preteklosti, ko je bil v še opoziciji, zaradi načina poročanja o njegovi stranki kot prostitutki označil urednico Mojco Pašek Šetinc in novinarko Evgenijo Carl, z oznako #zvodnikMilan pa nekdanjega predsednika Milana Kučana in da o tem, ali je takšna izjava kazniva, potekajo spori na vseh mogočih sodnih instancah v državi, ki presojajo različno.

 

Sporočilo na spletnem omrežju je bilo takšno:

 

Na Toplakovo vprašanje sta odgovorila profesor evropskega prava človekovih pravic na Pravni fakulteti Univerze Bristol Gavin Phillipson in profesorica ustavnega prava, medijskega prava in svobode tiska na Univerzi Utah RonNell Andersen Jones

Phillipson je povedal, da bi takšna izjava pritegnila pozornost medijev in bi lahko škodila politiku, a ne bi imela pravnih posledic. Ne kazenskih in ne civilnih (odškodninskih).

Pritrdila mu je tudi Jonesova, ki je nekdanja urednica in novinarka. 

Ob predpostavki, da bralci tvita ne bi razumeli dobesedno kot očitek dejanskega prostituiranja in zvodništva, ampak kot metaforo, bi sodišča takšno tožbo hitro zavrgla, je povedala Jonesova.

Sodišča pri nas zelo različno

Pri nas je vrhovno sodišče v sestavi Rudi Štravs, Mateja Končina Peternel, Karmen Iglič Stroligo, Tomaž Pavčnik in Jan Zobec domnevno s tremi glasovi proti dvema februarja letos odločilo, da Janša Pašek Šetinčevi ni odškodninsko odgovoren za izjavo.

Mojca Pašek Šetinc
Novice Vrhovno sodišče: Janši ni treba plačati odškodnine Šetinc Paškovi

Skoraj hkrati pa je višje sodišče v postopku Evgenije Carl odločilo, da je Janša odgovoren in ji je dolžan plačati odškodnino. 

Janez Janša
Novice Višje sodišče zavrnilo pritožbo Janše glede plačila odškodnine novinarki Carlovi

Pašek Šetinčeva je vložila ustavno pritožbo. Kako bo odločilo ustavno sodišče kljub ocenam strokovnjakov s področja svobode izražanja, da gre za zaščiteno izražanje, ni mogoče napovedati. 

Mojca Pašek Šetinc
Novice Šetinc Paškova v primeru Janševega tvita vložila pritožbo na ustavno sodišče

Se pa spor, ker gre za pomembno dilemo, lahko preseli še na Evropsko sodišče za človekove pravice. 

"Na konferenci o svobodi izražanja je sodelovalo okoli 50 profesorjev in skupaj 130 udeležencev. 'Zadevo prostitutka' sta komentirala dva. Če bi kdo nasprotoval njuni oceni, bi se oglasil. Če bi jih vprašal dvajset, bi verjetno vsi podali enak odgovor," je Toplak povedal, da mnenja o kaznivosti sporočila na družabnem omrežju o novinarkah kot prostitutkah, ki delajo za nekdanjega predsednika republike, niso bila zelo različna.

Na konferenci je sicer nastopil tudi András Sajó, član nadzornega odbora Facebooka in Instagrama, profesor na Pravni fakulteti Univerze Harvard Mark Tushnet, David Erdos z Univerze Cambridge in profesor prava Jacob Rowbottom z Univerze Oxford.

svoboda govora
Novice Ali je na družbenem omrežju dopustno napisati, da je covid-19 zgolj še ena gripa?

 

Ne spreglejte