Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2018,
14.27

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Slovenija zastava

Torek, 10. 4. 2018, 14.27

6 let

Morda visi tudi nekje v Beli hiši #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Kaj vas najbolj spominja na Slovenijo? Kateri simbol vam je najbolj pri srcu? Po raziskavi je to državna himna. Takoj za njo so Triglav, zastava, lipov list in človeška ribica, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Video: Planet TV

Slovenska zastava je torej eden od najprepoznavnejših simbolov. Preplavala je Amazonko, se povzpela na Everest, morda pa visi tudi nekje v Beli hiši. Ravno letos mineva 170 let, odkar se je uveljavila. To je bilo leta 1848.

Slovenci tega še nismo prevzeli v svojo zavest

Prvič je bila javno dvignjena 26. 6. 1991 na ljubljanskem Trgu republike ob osamosvojitvi Slovenije. Grb je oblikovan v obliki ščita, na njem so Triglav, morje in reke ter tri zvezde.

Izobešanje zastav ob praznikih je redkost, je dejal podpredsednik Zveze društev generala Maistra Marjan Farič: "Slovenci še nismo prevzeli v svojo zavest, da pač imamo svojo državo in da moramo svojo pripadnost tej državi nekako izkazovati tudi na zunaj."

Video: Planet TV

V Zvezi društev generala Maistra opažajo, da se Slovenci veliko bolj kot ob državnih praznikih s slovenskimi simboli poistovetijo na športnih prireditvah. "Poglejmo si samo Planico, Planica, ki ni državni praznik, ampak to postaja, je največji izraz, rekel bi, slovenske nacionalne zavesti, koliko slovenskih zastav plapola tam," je povedal Farič.

Objava je doživela komentarje vseh vrst

Precej razburjenja je povzročila tudi letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada Simona Semenič, ki se je na fotografiji pojavila z razrezano slovensko zastavo, ovito okoli nosečniškega trebuha. Gre sicer za fotografijo iz performansa, v katerem je Semeničeva nastopala pred devetimi leti.

Objava je doživela komentarje vseh vrst, tudi sovražne. Spletni komentatorji so menili, da gre za kaznivo dejanje, pozivali k bojkotu založbe, pošiljali avtorico v psihiatrično ustanovo in zahtevali, da se ji odvzame nagrado Prešernovega sklada.

 

Ne spreglejte