Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2020,
6.26

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

vremenska napoved vreme

Sreda, 9. 12. 2020, 6.26

3 leta, 4 mesece

Močno deževje in veter na Obali povzročala težave #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Slovensko Istro so od torka popoldne zajele obilne padavine, ki so v kombinaciji z visokim plimovanjem povzročale precej težav, posledice obilnega deževja pa počasi odpravljajo. Cesti od Seče in Dragonje proti Sečovljam sta zdaj ponovno odprti, poroča prometnoinformacijski center.

Micron
Novice Eno uro so bili brez elektrike, posledice bo čutil ves svet

Stanje je oteževalo dejstvo, da so tla še razmočena, reke pa narasle še od nedeljskega deževja. Kot je priznal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein, niso še niti zaključili popisa škode, ki je nastala v nedeljo, zato bolj celovito oceno tokratne škode pričakuje do konca tedna. Kot pozitivno je sicer izpostavil, da je medtem prenehalo deževati. Napovedano poplavljanje nižjih predelov obale v Piranu danes sicer ob uporabi zaščitnih baraž ni povzročilo hujših preglavic.

Iz koprske občine poročajo o več zalitih objektih in zemeljskih plazovih

Kot so sporočili iz mestne občine, so gasilci opravili približno 50 intervencij, skupaj pa je bilo na delu več kot 100 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, delavcev komunalnih podjetij ter pripadnikov občinskih in regijske službe za civilno zaščito.

Največ dela so imeli gasilci v Šalari, kjer je reka Badaševica prestopila bregove in grozila, da bo poplavila več kot 50 stanovanjskih objektov, hudo je bilo tudi na Cesti na Markovec, kjer je zemeljski plaz porušil več dreves, s tem pa poškodoval steber javne razsvetljave, bližnji plinohram in nekaj vozil, parkiranih pred objekti.

Novice Obalo udarilo silovito neurje s točo, blizu Trsta tornado #foto #video

Prav območju za bloki na Cesti na Markovec pa grozi največja nevarnost, saj razmočena zemljina še naprej plazi, drevesa in vejevje so poškodovali in razbili nekaj oken, zato so morali policisti in gasilci nemudoma evakuirati 16 stanovalcev iz osmih stanovanj. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste stanovalce, ki začasnega prebivališča nimajo, pa je koprska občina nastanila v hotelu.

Po besedah vodje oddelka za zaščito in reševanje na koprski občini Igorja Rakarja so vsi stanovalci na varnem, plazenje pa spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo. Na Markovcu bodo pristojne službe že danes izpeljale najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu in območje poskušale zaščititi pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno.

Foto: Poplave v Sečovljah

Fotogalerija
1 / 4

Morje lahko poplavi nižje dele obale

Začasno je na delu neprevozna tudi stara Šmarska cesta, tam delavci CPK že odstranjujejo posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje, za promet pa so delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan–Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti za Paštoran in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa povzročajo težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer upravljavci nanose sproti odstranjujejo.

Neurje je sicer ponoči zalivalo kleti, garaže in stanovanjske objekte. Gasilci so v večini primerov črpali vodo, da bi preprečili hujši vdor v objekte, pa so na nižje ležečih območjih postavljali tudi protipoplavne vreče. V koprskem mandraču se je zaradi visoke plime odvezalo in potopilo nekaj plovil.

Kot so še zapisali na občini, gasilci nekaj dodatnih intervencij pričakujejo tudi čez dan, občanom pa svetujejo, naj bodo še posebej pozorni. Po podatkih agencije za okolje reke v slovenski Istri, ki so ponoči poplavljale v večjem obsegu, že počasi upadajo, vendar še poplavljajo. V spodnjem toku Dragonje na območju Sečovelj se poplavljene površine še ohranjajo. Kot opozarjajo, bo gladina morja v četrtek zjutraj znova izraziteje povišana. Predvidoma med 6. in 8. uro lahko morje poplavi nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov.

neurje
Novice Ob morju nevarna noč, na Gorenjskem oblino sneženje #video

Na Primorskem brez elektrike 2.200 gospodinjstev

Zaradi težkega snega in obilnih padavin so se ponoči pojavljale okvare električnega omrežja in prekinitve dobave električne energije na več mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. Vzroki so podrta drevesa in drogovi ter pretrgane žice daljnovodov. Brez napajanja je bilo ob 8. uri 160 transformatorskih postaj s skupaj 2.200 odjemalci.

Na Bovškem je ostala brez napajanja okolica Bovca, vključno s Trento in Logom pod Mangartom, so sporočili iz družbe Elektro Primorska. Na Tolminskem sta trenutno brez električne energije Bukovski vrh in Gorenja Trebuša. Na Goriškem je brez napajanja ostal del Kanalskega, tudi Kal nad Kanalom, Lokovec in Čepovan. Na Idrijskem je brez elektrike območje nad Črnim Vrhom nad Idrijo, na območju Ajdovščine pa Predmeja in Otlica.

Na Obali je zaradi vode brez elektrike del Izole, v Baredih. Ta okvara bo v kratkem odpravljena.

Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorska so na terenu in se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovili normalno oskrbo z električno energijo, vendar je že dostop do mesta okvare zaradi večjih količin snega ponekod močno otežen.

Pri dostopu do okvar jim pomagajo delavci podjetja Kolektor CPG, ki se trudijo z odstranjevanjem snega ter podrtih drogov in pretrganih električnih kablov. Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl, je na Trnovsko-Banjški planoti in na Bovškem ponekod zapadlo tudi do meter snega.

"Ekipe so bile ponoči na terenu in sproti reševale težave, vendar je snega enostavno preveč. Zdaj smo poslali na planoto dva največja nakladalca, da pomagata odstranjevati sneg in odpirati ceste," je povedal Premrl.

Kljub njihovemu trudu je še vedno na več mestih zaprta regionalna cesta Čepovan–Most na Soči med Čepovanom in Vrati zaradi padca kablov za električno energijo, piše na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Kot je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Čepovan Adrijan Kofol, se stanje počasi umirja, čeprav še vedno sneži. V nočnem času so imeli le eno intervencijo, ko je padlo drevo na streho stanovanjske hiše na Lokvah. To so odstranili in prekrili poškodovani del strehe. Sproti pa so med nadzorom območja pobirali tudi padlo vejevje.

"Imeli smo predvsem težave z dostopom do kraja, saj je sneg podiral drevesa in lomil veje na glavno cesto med Trnovim in Lokvami. Na Lokvah pa je zapadla tudi večja količina snega. Sneg je moker in težak, nabira se na drevesih in povzroča tudi izpade elektrike na določenih območjih," je še povedal Kofol. (STA)

Danes bo ponekod snežilo do nižin

Danes dopoldne bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin. Popoldne se bodo še lahko pojavljale krajevne padavine, najkasneje bodo ponehale na severovzhodu. Ob močnejših padavinah lahko tudi po nižinah sneži. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti pa severovzhodni veter. Temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem od 6 do 12 stopinj Celzija, piše na spletni strani agencije za okolje (Arso).

Jutri bo pretežno oblačno in ponekod megleno, nekaj jasnine bo na Primorskem. Predvsem na jugu lahko nastane kakšna ploha. Temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem od 6 do 11 stopinj Celzija. V petek in soboto bo prevladovalo oblačno in ponekod megleno vreme, občasno bodo še manjše padavine.

Vreme 9.12.2020 | Foto:

Vreme 9.12.2020 | Foto:

Na jugozahodu so še mogoči nalivi in poplavljanje morja

Danes zjutraj lahko na jugozahodu nastane še kakšen močnejši naliv. Zjutraj lahko morje poplavi nižje dele obale. Zaradi obilnega sneženja je predvsem v Julijskih Alpah povečana nevarnost snežnih plazov.

Ne spreglejte