SiolNET. Novice Slovenija
5,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lažna zdravnica iz Izole v trboveljski bolnišnici delala s ponarejeno diplomo #video

5,83

termometer

Medicinska sestra, za katero so v bolnišnici Trbovlje ugotovili, da ima ponarejeno diplomo, je ista oseba, ki se je v izolski bolnišnici lažno predstavljala za zdravnico. Omenjena medicinska sestra je pripravništvo v izolski bolnišnici opravljala z lažno diplomo mariborske medicinske fakultete. Policija v zvezi z omenjeno zadevo že vodi predkazenski postopek.

V Splošni bolnišnici Trbovlje so potrdili, da so januarja letos odkrili medicinsko sestro s ponarejeno diplomo. Med pregledom so odkrili, da se žig z diplome izbriše in da takšna listina ne more biti pristna. Ugotovili so, da je bila diploma ponarejena in da ženska nikoli ni končala študija, poroča STA.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman o ponarejenih diplomah med medicinskimi sestrami in babicami. Video: Planet TV


O tem so takoj obvestili policijo in tudi zbornico zdravstvene in babiške nege, ki vodi register diplom in šolanj medicinskih sester. Tam so povedali, da nimajo dokumenta o diplomi te medicinske sestre, niti nimajo podatkov, da bi omenjena ženska dosegla vsaj srednjo zdravstveno izobrazbo. Izkazalo se je, da gre pri primerih v Izoli in Trbovljah za isto osebo, poroča STA.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v odzivu na medijsko razkritje ponarejenih diplom v zdravstvu opozoril, da evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oziroma visokošolski zavodi. "Pri njih morajo delodajalci preveriti verodostojnost diplom," je dodal Pikalo. (STA)

izolska bolnišnica Novice V izolski bolnišnici pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo

"Ni mi povsem jasno, kako se je lahko to zgodilo"

Ob tem se postavlja vprašanje, ali gre za osamljeni primer ali morda za perečo težavo. "V združenju Mladi zdravniki smo bili ob izolskem primeru presenečeni in zgroženi, kako je sploh mogoče, da se je to zgodilo. Ni mi povsem jasno, kako se je lahko to zgodilo, ker je pri poklicu zdravnika ogromno preverjanja. Ne nazadnje je pri zdravnikih nekoliko drugače kot v drugih poklicih, ko se bolj naključno ugotovi, da je nekdo ponaredil diplomo. Kot zdravnik moraš nekaj znati, zato me ne čudi, da so kolegi hitro prepoznali, da nekaj ni v redu," je dejala zdravnica Tina Bregant.

Poudarja, da morajo zdravniki vso dokumentacijo o izobrazbi overiti in dostaviti na zdravniško zbornico, s čimer je tudi sama imela po koncu študija veliko dela in tudi stroškov. Zdravniški poklic je tako v Sloveniji po njenih besedah standardiziran in preverljiv. "To dekle se je izmuznilo skozi sistem, ki ga je očitno zelo dobro naštudiralo," je dodala.

zdravstvo Foto: STA

Splošna bolnišnica Izola Novice Zdravniška zbornica: Pripravnica s ponarejeno diplomo v Izoli je osamljen primer

"Ni vseeno, od kod prihajajo tuji zdravniki"

Kot je še dejala, je ta primer pokazal tudi to, da ni vseeno, od kod prihajajo k nam tuji zdravniki. "Pravijo, saj bodo prišli drugi zdravniki, če naših ne bo, v združenju Mladi zdravniki pa odgovarjamo: v redu, če bodo prišli iz držav, v katerih je izobraževanje zdravnikov standardizirano in preverljivo. Če prihajajo iz držav, kjer tega ni, pa je lahko to težava," je sklenila Bregantova.

Lepota lažnega sijaja Trendi Ponarejene umetnine lahko dosežejo tudi milijonske vrednosti #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin