Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rdeči križ Slovenije

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 12.36

8 let

Mladi grosupeljski prostovoljci evropski prvaki v prvi pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šest prostovoljcev grosupeljske enote Rdečega križa je na evropskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči med 28 ekipami iz 26 evropskih držav doseglo najboljše rezultate.

Slovenija se lahko pohvali z novim evropskim naslovom, ki je še kako časten. Šesterica mladih prostovoljcev je namreč pretekli konec tedna v Romuniji osvojila naziv najboljše ekipe prve pomoči.

Ekipa iz Grosuplja, sestavljajo jo Valentina Rutar Polanec, Tim Oven, Mitja Šimonka, Žiga Bizjak ter Uroš in Luka Mehle, se je med 28 ekipami najbolj izkazala s svojim znanjem, komunikacijo in sodelovanjem.

Čeprav poklicno prihajajo z različnih področij – v ekipi so študentka sanitarnega inženirstva, elektrotehnik, gastronomsko-turistični tehnik, gradbeni tehnik in agronom –, jih povezuje zavedanje, da je prva pomoč v prvi vrsti humano dejanje, v drugi pa pride v ospredje tehnično znanje.

Pomagajo prostovoljno Člani zmagovalne ekipe so prostovoljci, v grosupeljski enoti prve pomoči pa delujejo že več kot dve leti. Mesto na evropskem tekmovanju so si prislužili z naslovom državnih prvakov prve pomoči Slovenije leta 2014.

Evropsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči FACE 2015 (First Aid Convention of Europe) poteka že od leta 1986, na njem pa se morajo ekipe odzvati na simulirane nesreče z realno prikazanimi poškodbami, so razložili na Rdečem križu Slovenije.

Priprave na tekmovanje vzeli resno – trenirali na vojaških poligonih Grosupeljska ekipa se je na tekmovanje skrbno pripravila. Pod vodstvom trenerja Zlatka Kvržića so se v začetku avgusta odpravili na večdnevne priprave v center vojnih veteranov v Logatec, kjer so svoje znanje, odzivnost, ne nazadnje pa tudi telesno pripravljenost kalili na več kot 70 različnih poligonih in razgibanih terenih.

Najboljše evropske ekipe prve pomoči prihodnje leto v Ljubljani Preverjanje, ki je hkrati tudi priložnost za izmenjavo praktičnih znanj nudenja prve pomoči, vsako leto poteka v drugi državi. Po zaslugi zmagovite ekipe bo tekmovanje FACE prihodnje leto potekalo v Sloveniji, kar sovpada tudi z obeležjem 150. obletnice delovanje Rdečega križa Slovenije.

Kot pravijo, bo tekmovanje potekalo v središču Ljubljane, saj želijo, da se s prvo pomočjo spozna kar največ ljudi.

Ne spreglejte