SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miro Cerar: Mnogi se nas bojijo, a gremo naprej

2

termometer

"Stopili smo v prostor, ki so ga prej zavzemali drugi. A tukaj smo, karkoli pišejo in govorijo," je dejal predsednik SMC in predsednik vlade Miro Cerar v kongresnem govoru v Sežani.

V mestoma čustvenem govoru v Kosovelovem domu je predsednik SMC, ki se je preimenovala v Stranko modernega centra, dejal, da na manjše nepravilnosti članov stranke kažejo tisti, ki "imajo roke do ramen v marmeladi". Ni stricev iz ozadja, ne oživljajo LDS "Mnogim nismo všeč, ker prinašamo spremembo v vrednotah in v načinu delovanja v politiki ter spremembo v družbenem življenju Slovenije. Mnogi se nas bojijo, zavračajo in ne razumejo, a gremo naprej." Omenil je, da so SMC očitali, da jo vodijo strici iz ozadja in da oživlja LDS. "Vsi veste in vidite, da tega ni." Cerar je poudaril, da so šli na volitve z iskrenimi nameni in s programom, na teh programskih izhodiščih pa vztrajajo in nadaljujejo delo.

Ne bodo se sesuli kot hiša iz kart "Rekli so, saj ne bodo znali, razumeli, sesuli se bodo kot hiša iz kart," je dejal Cerar in naštel uspehe vlade - konsolidacijo javnih financ, sprejetje dveh rebalansov, sporazum s sindikati, študenti, občinami in delodajalci. Omenil je še zvišanje bonitetnih ocen, rekordno gospodarsko rast, znižanje brezposelnosti in pohvalo Evropske komisije v zvezi z odpravo makroekonomskih neravnovesij.

Ne prizna, da je cagav "Za mene, za vlado, pravijo, da smo prepočasni, da smo cagavi," je Cerar povzel enega od očitkov v javnosti. Branil se je z besedami, da so kot nova stranka potrebovali nekoliko več časa in da se je treba seznaniti z razmerami v institucijah države. Prav te razmere pa so bile v nekaterih primerih zelo slabe. "Ko to vidiš, ti postane hudo za to družbo." SMC ima kot najmočnejša stranka največjo odgovornost, da to popravi, je dejal premier. Ne prizna, da je SMC stranka enega človeka Čeprav v Kosovelovem domu ni bilo videti nobenega dvoma v voditelja stranke, je Cerar dejal, da SMC ni stranka enega človeka, čeprav je nosila njegovo ime. "To je stranka za Slovenijo, stranka državljanov, ki želijo deliti naše vrednote."

Cerarjev govor je bil očitno namenjen tudi strnitvi vrst SMC. "Enotni bomo obstali, razklani bomo padli," je predsednik Stranke modernega centra citiral znani rek. SMC pusti posamezniku, da razmišlja s svojo glavo, mora pa biti konstruktiven. "To možnost imajo tudi ministri in poslanci, ko pa se na neki točki dogovorimo, da zastopamo neko odločitev, potem je potrebna enotnost."

Če dobri ne naredijo ničesar Ustanovitelj SMC je govor zaključil z enako mislijo, kot jo je povedal pred devetimi meseci na kongresu v Ljubljani. "Vse, kar je potrebno za zmago zla, je to, da dobri ne naredijo ničesar."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin