Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
24. 7. 2018,
12.12

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

mejni prehodi meja kazen migranti policija

Torek, 24. 7. 2018, 12.12

5 let, 8 mesecev

Minuli konec tedna obravnavali 78 ilegalnih prestopov meje

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
meja | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

V preteklem koncu tedna so policisti na območju Policijske uprave Koper obravnavali 78 ilegalnih prestopov meje. Enajst oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito, od tega jih je šest po plačilu globe nadaljevalo pot v ciljno državo. Gre za državljane EU, ki so mejo nedovoljeno prestopili zaradi navigacijske naprave, ki jih je vodila po cesti brez mejnega prehoda. Policisti so prijeli tudi tri vodiče ilegalnih migrantov.

Policisti s Kozine so v nedeljo na avtobusni postaji v Materiji poskušali zaustaviti vozilo goriške registracije, ki se kljub jasnim znakom policistov ni ustavilo. Policista sta v mimo vožnji opazila, da je v avtu poleg voznice na prednjem sedežu sedela še ena oseba temnejše polti, na zadnjem sedežu pa sta opazila več oseb, ki so sklonile glave za prednja sedeža, tako da nista mogla oceniti, koliko jih je v vozilu.

Po približno 300 metrih vožnje je patrulja vozilo dohitela in zaustavila. Tik pred zaustavitvijo pa so potniki odprli vrata in poskušali zbežati. Policista sta jih zaustavila in ugotovila, da gre za štiri ilegalne pribežnike iz Sirije.

Identificirala sta tudi voznico, 49-letnico iz okolice Nove Gorice. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje so ji odredili pridržanje na Policijski postaji Kozina, kjer so postopek prevzeli kriminalisti Policijske postaje Koper.

Cristiano Ronaldo
Sportal Rezultati Ronaldovega zdravniškega pregleda so šokantni

Za pot iz BiH do Italije plačali pet tisoč evrov

Prijeti tujci so zaprosili za azil in bili po končanem postopku glede nedovoljenega vstopa in zadrževanja v Sloveniji pripeljani v azilni dom.

Policisti so ugotovili, da je voznica prebežnike sprejela v vozilo v okolici naselja Obrov, da bi jih prepeljala do Italije. Pred tem so bili pribežniki pretihotapljeni iz BiH prek Hrvaške v Slovenijo, za pot pa so organizatorju plačali pet tisoč evrov, so sporočili s policije.

Atene, požar
Novice V Grčiji že pet požarov, umrlo je 74 ljudi. #video #foto

Turški ilegalni pribežnik skrit v prtljažniku

Prav tako v nedeljo je pri mejni prometni povezavi Sušak-Lisac policija ustavila še eno osebno vozilo nemške registracije. Vozilo je patrulja zaustavila, saj je bilo glede na smer vožnje več kot očitno, da se je voznik izognil mejni kontroli, so sporočili s policije.

Avtomobil je vozil državljan Turčije z dovoljenjem za prebivanje v Nemčiji, poleg njega so bili v avtomobilu še trije državljani Turčije, od tega eden z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji in državljan Sirije. Pri pregledu vozila so v prtljažniku odkrili še enega ilegalnega pribežnika, državljana Turčije.

Markus Duesmann
Avtomoto Odpoved pri BMW, zdaj na najvišje mesto pri Audiju

V Slovenijo pretihotapljeni prek štirih držav

Ker nihče od omenjenih sopotnikov ni izpolnjeval pogojev za vstop na ozemlje Evropske unije in so v Slovenijo vstopili na nedovoljen način, jim je bila odvzeta prostost. Po končanem postopku so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom. Pred vstopom v Slovenijo so bili na Hrvaško pretihotapljeni prek Grčije, Albanije, Črne gore in BiH.

Tudi vozniku in sopotniku je bila prostost vzeta zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Preiskavo so prevzeli kriminalisti Policijske postaje Koper, v nadaljnjem postopku pa jima je bil odrejen pripor.

Prepovedano prehajanje meje se je v zadnjih letih povečalo

Število obravnavanih kaznivih dejanj "Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države" se je glede na leto 2017 znatno povečalo, več kot 60 odstotkov teh kaznivih dejanj pa obravnavajo na območju PU Koper.

Novice Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni #video
Ne spreglejte