SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrstvo za zdravje do ponedeljka izdalo 50.500 karantenskih odločb

0,19

termometer

Kolona meja |  | Foto: STA
Foto: STA

Ministrstvo za zdravje je do ponedeljka izdalo 50.500 karantenskih odločb. Odločbo ministrstvo sicer izda v "najkrajšem možnem času". Povprečni čas izdaje na mejnem prehodu je okoli 14 minut, so pojasnili za STA.

Kot pravijo na ministrstvu, skladno z zakonom o nalezljivih bolezni izdajo karantenske odločbe za vse osebe, za katere prejmejo predlog za odreditev karantene.

Velik del odločb na ministrstvu izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednja opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covidom-19 in obravnava tesne kontakte. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, pojasnjujejo na ministrstvu, piše STA.

Prejeli okoli 1.600 predlogov

V juliju je ministrstvo na ta način s strani epidemiologov prejelo okoli 1.600 predlogov za odreditev karantene, od katerih je bil en predlog pozneje umaknjen. To se zgodi v primeru, ko se z dodatnim epidemiološkim poizvedovanjem ugotovi, da osebe niso bile v visoko rizičnem tesnem kontaktu z bolnikom s potrjenim covidom-19, navajajo na ministrstvu.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer danes napovedal, da bo vlada v četrtek zvečer sprejela odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške. Pri tem bi bila lahko karantena obvezna že od koncu tega tedna. Na ta način je pričakovati, da se bo število izdanih karantenskih odločb v prihodnje precej povečalo, piše STA.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje. Novice Kacin: Čas za vrnitev iz Hrvaške se bo iztekel konec tedna #video Šolta Novice Na Hrvaškem 199 novih okužb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin