SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Se je na Hrvaškem začel že tretji val?

Kacin: Čas za vrnitev iz Hrvaške se bo iztekel konec tedna #video

10

termometer

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da bo vlada odločitev o ukrepih za zamejitev uvoza okuženih iz Hrvaške sprejela v četrtek popoldne. "Potem pa morajo imeti ljudje dovolj časa, da se vrnejo iz Hrvaške. Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna," pravi Kacin, ki še ne more reči, ali bo to v noči na nedeljo ali v noči na ponedeljek.

Kot je povedal Kacin, smo imeli v Sloveniji včeraj 27 novih primerov okužb, pri čemer po trenutnih podatkih najmanj 12 okužb prihaja iz Hrvaške. Kot problematične je izpostavil otok Pag, Vodice, Biograd na moru in Makarsko, nekaj okužb prihaja tudi s Hvara. Daleč največ okužb je med osebami, starimi od 15 do 35 let.

"Moramo sprejeti ukrepe, da bi lahko zamejili uvoz okuženih iz Hrvaške, katere ukrepe, v kakšnem obsegu, za koga in kdaj, bo vlada tehtala na predhodnem posvetovanju s strokovnjaki, ki bo jutri na Brdu pri Kranju," je dejal.

"Čas za vrnitev iz Hrvaške se bo iztekel pred začetkom naslednjega tedna"

Kot je dejal, se zavedajo, da morajo imeti slovenski državljani, ki so na Hrvaškem in želijo pravočasno priti nazaj, dovolj časa, da se ob morebitni spremembi režima na meji vrnejo domov. "Odločitev bo sprejeta v četrtek zvečer. Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna," je dejal.

Ali bo to v noči na nedeljo ali v noči na ponedeljek, v tem trenutku ne morem odgovoriti, je dejal Kacin. Na Hrvaškem je trenutno po podatkih slovenske južne sosede okoli 160 tisoč slovenskih državljanov. Hrvaška je od začetka leta zabeležila 914 tisoč prihodov slovenskih turistov, ki so na Hrvaškem ustvarili sedem milijonov turističnih nočitev, so sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport. Več turističnih nočitev kot slovenski so na Hrvaškem od začetka leta ustvarili le turisti iz Nemčije, in sicer 9,1 milijona, piše STA.

Video: Planet TV

Kacin: Mladi ne želijo povedati, s kom so bili

Kot je še dejal Kacin, mladi, ki se udeležujejo zabav na hrvaški obali ter se tam okužijo, ne želijo povedati, s kom so bili na zabavi. Tako se precej okuženih izogne epidemiologom in lahko širijo okužbo, sklepa Kacin.

graf Hrvaška Foto: Vlada RS

Kot je povedal Kacin, je največ novih okužb v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer kar 64,5 na sto tisoč prebivalcev, in v Šibensko-kninski županiji (60,9 na sto tisoč prebivalcev). Prav tam, kjer so znane lokacije nočnih zabavišč, pravi Kacin. Kot je še dejal, so na obali razmere najboljše v Istarski županiji.

graf Hrvaška Foto: Vlada RS

graf Hrvaška Foto: Vlada RS

Kot je še povedal Kacin, se število okuženih povečuje, "zato ne izključujemo več možnosti, da se je na Hrvaškem začel morda že tretji val". Skupaj je v tem trenutku okuženih že 33,42 ljudi na 100 tisoč prebivalcev, je še povedal.

graf Hrvaška Foto: Vlada RS

"Največji delež, kar 43 od skupaj 108 importiranih okužb, pripada starostni skupini od 15. do 24. leta starosti, dodaja Kacin.

graf Hrvaška Foto: Vlada RS

graf Hrvaška Foto: Vlada RS

Preglednica (spodaj, op. a.) jasno kaže na velik vpliv vnosa okužb iz Hrvaške na epidemiološko sliko pri nas, pravi Kacin. "V zadnjih tednih gre za eksponentni trend, ki pomembno vpliva na razmere pri nas," je dejal.

preg Foto: Vlada RS

Kot je še dodal, bi bila brez uvoza okužb stopnja širitve okuženja oziroma reprodukcijsko število pri nas okoli 0,68. Z nadgradnjo, z rdečim dodatkom pa stolpci s pomočjo uvoza zrastejo na 11 na sto tisoč prebivalcev, pravi. "Če uvoza ne odstranimo, nam reprodukcijsko število zraste na kar 1,24," opozarja Kacin.

gr Foto: Vlada RS

gr Foto: Vlada RS

 

 

 

 

 

Šolta Novice Na Hrvaškem 199 novih okužb Kolona meja Novice Ministrstvo za zdravje do ponedeljka izdalo 50.500 karantenskih odločb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin