Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
17.50

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

Emilija Stojmenova Duh ministrstvo za finance

Četrtek, 4. 4. 2024, 17.50

3 tedne, 5 dni

Ministrstvo za digitalizacijo prijavilo sum goljufije izvajalca izobraževanj za odrasle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01
računalniki oprema digital | Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes prejelo anonimno pismo, ki opozarja na morebitne nepravilnosti pri izvajanju neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc za leto 2023. | Foto Shutterstock

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes prejelo anonimno pismo, ki opozarja na morebitne nepravilnosti pri izvajanju neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc za leto 2023.

Foto: Shutterstock

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je prejelo anonimno pismo, ki opozarja na morebitne nepravilnosti pri izvajanju neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc. Kot so zapisali na ministrstvu, so še pred prejemom anonimke pri enem od izvajalcev zaznali okoliščine, zaradi katerih so naznanili sum storitve kaznivega dejanja.

Na ministrstvu so nad projektom izobraževanja odraslih na področju digitalnih kompetenc v letu 2023 izvajali nadzor v času izvedbe projekta in v fazi uveljavljanja izdatkov. V okviru nadzora so pregledovali zahtevke in vsa pripadajoča dokazila, vključno s preverjanjem izpolnjevanja starostnega pogoja udeležencev, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Nadzor so izvajali tudi s sprotnim preverjanjem doseganja kazalnikov (število udeležencev in število izvedenih izobraževanj) in z zahtevanjem dodatnih pojasnil s strani skrbnikov pogodb na ministrstvu.

Ministrstvo je prav tako spremljalo in pisno potrjevalo spremembe lokacij in vrste izobraževanj. Obenem je potekalo nenapovedano preverjanje izvajanja neformalnih izobraževanj na terenu in na daljavo.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes prejelo anonimno pismo, ki opozarja na morebitne nepravilnosti pri izvajanju neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc za leto 2023.

Ministrstvo: Še pred prejemom anonimke smo zaznali sum storitve kaznivega dejanja

"Med postopkom administrativnega preverjanja, še pred prejemom anonimke, smo pri enem od izvajalcev zaznali okoliščine, na podlagi katerih smo pristojnemu organu 21. marca 2024 naznanili sum storitve kaznivega dejanja," so v današnjem odzivu na pismo poudarili na ministrstvu.

Šlo naj bi za kaznivo dejanje goljufije, goljufije na škodo EU in preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti. Ministrstvo je izvajalca na podlagi prejete anonimke pozvalo k dodatnim pojasnilom, so še navedli.

Razpis za sofinanciranje izvajanja izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc je ministrstvo objavilo konec lanskega junija. Na koncu je bilo na razpisu izbranih devet organizacij, med katere se je razdelilo 5,9 milijona evrov sredstev. Javni razpis v celoti financira EU iz programa React EU.

Vir razkriva: V podjetju izobraževanj nismo izvedli, ampak smo ponaredili dokumentacijo

Največ je na razpisu dobil projekt Postani digitalni mojster podjetja B2, ki mu je ministrstvo za izvedbo delavnic podelilo skoraj polovico vsega denarja oziroma nekaj manj kot tri milijone evrov. Za podjetje B2 je delal tudi vir, ki je za portal N1 opisal domnevno hude nepravilnosti in zlorabo davkoplačevalskega denarja.

Po besedah vira omenjenega portala v podjetju številnih od teh izobraževanj niso izvedli, ampak so ponaredili dokumentacijo. "Šlo je za več sto delavnic. Mnogo izobraževanj se sploh ni izvedlo in smo sodelavci pripravili lažna poročila," je povedal vir in dodal, da so za izobraževanja na daljavo na primer sestavili zaslonske slike v nove skupine ter tako prikazali, da je bilo delavnic in udeležencev na njih več.

Po besedah omenjenega vira naj bi na tečajih ob tem predavali tudi vsebine, ki niso bile predvidene z razpisom, gradiva naj bi bila zelo slabo pripravljena, med predavatelji pa so bili tudi taki brez ustreznih kompetenc, ki so zgolj prebirali v naprej pripravljene dokumente.

Za sporne prakse naj bi ministrstvo vedelo

Po besedah vira je za sporne prakse vedelo tudi ministrstvo, s katerim naj bi se v podjetju dogovorili, da je dovolj, da predavatelj samo podpiše izjavo, da je bila delavnica izvedena.

V družbi B2 so za N1 vse očitke zavrnili. Zapisali so, da so bili tečaji v celoti izvedeni v skladu z zahtevami razpisa, strokovno usposobljenimi kadri in ves čas stalno kontrolirani s strani ministrstva za digitalno preobrazbo.

Namen razpisa je sicer dvigniti osnovne in napredne digitalne kompetence prebivalcev Slovenije, ki so stari 30 let in več. Ministrstvo je želelo z izobraževanji prav tako spodbujati zanimanje za digitalne tehnologije, njihovo razumevanje ter odgovorno in varno uporabo.

Razpis je ministrstvo pripravilo po tem, ko je razveljavilo razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle v okviru projekta digitalni boni. Kot je septembra 2022 pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so se za razveljavitev razpisa odločili, ker so po temeljitem pregledu celotne dokumentacije ugotovili, da je razpis v neskladju z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je tudi vpeljal digitalne bone.

Digitalne bone je lahko poleg učencev, dijakov in študentov na koncu koristilo tudi 67 oseb, starih 55 let ali več, ki so opravile zadostno število ur usposabljanj s področja digitalnih kompetenc.

kolaž Stojmenova Duh in Uroš Svete
Novice Slovenija klecnila pod hekerskimi napadi. Odgovorne osebe pa …
Emilija Stojmenova Duh
Novice Emilija Stojmenova Duh ostaja ministrica
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice DZ sprejel zakonsko novelo za razdelitev računalnikov
sovražni govor na spletu
Novice Začetek kampanje proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu
Ne spreglejte