Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
18.57

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

socialno ogroženi računalnik Emilija Stojmenova Duh digitalizacija

Torek, 26. 3. 2024, 18.57

1 mesec

DZ sprejel zakonsko novelo za razdelitev računalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Predlog novele tako kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred. "Dejstvo je, da lahko digitalna preobrazba izboljša kakovost življenja, vendar pa to velja le za tiste, ki so je tudi deležni," je poudarila ministrica Stojmenova Duh. | Foto Bojan Puhek

Predlog novele tako kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred. "Dejstvo je, da lahko digitalna preobrazba izboljša kakovost življenja, vendar pa to velja le za tiste, ki so je tudi deležni," je poudarila ministrica Stojmenova Duh.

Foto: Bojan Puhek

DZ je na današnjem glasovanju sprejel novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo dala podlago za razdelitev prenosnih računalnikov, nakup katerih je bil povod za interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh. Za je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo 26.

V lani sprejeti noveli zakona o spodbujanju digitalne vključenosti so na ministrstvu za digitalno preobrazbo predvideli nov ukrep za spodbujanje digitalne vključenosti za osebe, ki si same ne morejo oz. si zelo težko privoščijo nakup računalniške opreme – mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme.

Za izposojo računalniške opreme je bil vzpostavljen računalniški sklad, nad katerim bdi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Na podlagi prvotne novele je bilo upravičencev do računalniške opreme v računalniškem skladu približno 500 tisoč.

Danes obravnavano novelo zakona so na ministrstvu pripravili, ker se zavedajo, da bi preveliko število hkrati oddanih vlog lahko ohromilo delovanje javnega štipendijskega sklada, je na današnji seji DZ pojasnila Stojmenova Duh.

Ministrica: Ne gre le za računalniško opremo

Osnovni namen novele je tako po pojasnilih ministrstva zagotoviti učinkovitejše delovanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme, predstavlja pa tudi pravno podlago za izboljšanje in racionalizacijo načrtovanih procesov za zagotavljanje digitalne vključenosti. Ta pojem sicer obsega veliko več kot le zagotovitev potrebne računalniške opreme, je pa ta eden od glavnih stebrov pojma, so po sprejemu novele navedli na pristojnem ministrstvu.

Posameznik brez računalniške opreme namreč ne more vstopati v digitalni svet, so dodali, zato je treba s sodobno informacijsko tehnologijo zagotoviti ustrezne možnosti za vključevanje vseh prebivalcev v informacijsko družbo in jih ob tem s spodbujanjem dejansko vključiti v sodobne družbene in tehnološke tokove, od česar bodo imeli konkretne koristi.

računalnik, računalniška oprema | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Predlog novele tako kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na družinskega člana po novem ne presega 230,76 evra. Če bo ostalo še kaj opreme, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred. Javni sklad bo prvi javni poziv objavil najpozneje do 30. aprila.

Ta novela bo po prepričanju ministrice omogočila hitrejšo razdelitev razpoložljivih računalnikov, s tem pa neposredno zmanjševanje digitalnega razkoraka v Sloveniji. "Dejstvo je, da lahko digitalna preobrazba izboljša kakovost življenja, vendar pa to velja le za tiste, ki so je tudi deležni," je poudarila.

Sprejet zakon o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev

Zakon v slovenski pravni red prenaša evropski akt o digitalnih storitvah, ki bo po besedah ministrice Emilije Stojmenove Duh omogočil, da se odstranijo nezakonite spletne vsebine, saj določa sodno pristojnost za to odstranjevanje.

Akt določa pravila igre za ponudnike posredniških storitev, družbena omrežja, spletne tržnice in platforme za izmenjavo vsebin, pri čemer je ministrica kot konkretne naslovnike akta izpostavila Facebook, X, Instagram, TikTok in spletne tržnice, kot sta Amazon in Bolha. 

Ne veljajo pa določbe tega akta za spletne medije. Te vsebine bo po pojasnilih ministrice še naprej urejal zakon o medijih.

Zakon med drugim določa, da je pristojen organ za izvajanje akta o digitalnih storitvah Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). Zakon predvideva tudi uvedbo statusa zaupanja vrednih prijaviteljev, ki bodo opozarjali na nezakonite prakse na spletu.

Noveli nasprotujejo v SDS in NSi

Novelo zakona so na glasovanju podprle koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica. Nasprotovali pa so ji v SDS in NSi.

V SDS so zaradi nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je ministrstvo za digitalno preobrazbo izvedlo lani, januarja vložili interpelacijo zoper ministrico Stojmenovo Duh. Med drugim ji očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela in sum oškodovanja davkoplačevalcev.

"Obravnavani predlog novele zakona ni namenjen temu, kar vi govorite, da bo pospešilo razvoj digitalizacije v Sloveniji, pač pa rešujete svojo lastno napako, torej nakup računalnikov za 6,5 milijona evrov," je na današnji seji dejal poslanec SDS Andrej Kosi.

DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice V DZ se kljub kritikam opozicije obeta sprejetje novele za razdelitev računalnikov
Emilija Stojmenova Duh
Novice Znano je, kdo bo dobil 13 tisoč računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo
Ne spreglejte