Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
14.57

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

Emilija Stojmenova Duh ministrstvo za digitalno preobrazbo prenosniki

Sreda, 28. 2. 2024, 14.57

4 mesece, 2 tedna

Znano je, kdo bo dobil 13 tisoč računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,01
Emilija Stojmenova Duh | Nakup 13 tisoč prenosnikov za 6,5 milijona evrov je bil povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. | Foto Ana Kovač

Nakup 13 tisoč prenosnikov za 6,5 milijona evrov je bil povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh.

Foto: Ana Kovač

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo 2.961 naprav od 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je kupilo za 6,5 milijona evrov, razdelilo šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je država. Upravičenih šol in zavodov je 146, doslej se jih je odzvalo 111, časa imajo še do 1. marca.

Kot je danes sporočilo ministrstvo, bodo prenosnike razdelili v podporo učnemu procesu dijakov oz. učencev. Kriterije za razdelitev je določilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki je ministrstvu za digitalno preobrazbo posredovalo seznam upravičenih šol in zavodov ter število prenosnikov, do katerih je vsaka ustanova upravičena.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je upravičene šole in zavode o tem obvestilo z dopisom 21. februarja in jih pozvalo, da interes za prenosnike izkažejo do 1. marca.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Razkrili, kje je 13 tisoč računalnikov

Preostalih deset tisoč prenosnikov bodo razdelili na podlagi javnega poziva

Kot pravi ministrstvo, so novi prenosni računalniki glede na želje posamezne ustanove na voljo z naloženim odprtokodnim operacijskim sistemom Linux Pop OS, kar je v skladu z nacionalno digitalno strategijo Digitalna Slovenija 2030, ali brez naloženega operacijskega sistema.

Do danes se je odzvalo 111 od 146 upravičenih šol in zavodov. Na podlagi zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti na ministrstvu pripravljajo dogovore z ustanovami. Po izteku roka za izkaz interesa bo sledila razdelitev prenosnikov.

Preostalih deset tisoč prenosnikov bo po navedbah ministrstva razdeljenih na podlagi javnega poziva, ki ga bo objavil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad po sprejetju novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je 16. februarja prestal prvo obravnavo DZ.

Nakup 13 tisoč prenosnikov za 6,5 milijona evrov je bil povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Poslanci SDS so med očitki navedli sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13 tisoč računalnikov in zavajanje javnosti glede tega nakupa. Podporo interpelaciji so napovedali tudi poslanci NSi.

DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: Računalniki so novi, skladiščeni na varnem
Emilija Stojmenova Duh
Novice Ministrstvo zaenkrat razdelilo 39 računalnikov, kupili so jih 13 tisoč
Ne spreglejte