Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
7.07

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

digitalizacija računalnik Emilija Stojmenova Duh

Torek, 26. 3. 2024, 7.07

2 meseca, 3 tedne

V DZ se kljub kritikam opozicije obeta sprejetje novele za razdelitev računalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Emilija Stojmenova Duh je ponovno zavrnila očitke, da je šlo pri nakupu za negospodarno dejanje in spomnila, da zadevo preiskujejo pristojni organi, ki zaenkrat še niso odkrili nepravilnosti.  | Foto Bojan Puhek

Emilija Stojmenova Duh je ponovno zavrnila očitke, da je šlo pri nakupu za negospodarno dejanje in spomnila, da zadevo preiskujejo pristojni organi, ki zaenkrat še niso odkrili nepravilnosti.

Foto: Bojan Puhek

DZ je ponovno obravnaval predlog novele Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bi dala podlago za razdelitev prenosnih računalnikov, nakup katerih je bil povod za interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh. Noveli se obeta zadostna podpora, kljub nasprotovanju opozicije, ki meni, da ministrica z njo zgolj rešuje lastne napake.

Danes obravnavano novelo zakona so na ministrstvu za digitalno preobrazbo pripravili, potem ko je bilo ugotovljeno, da je bilo na podlagi lani sprejete novele upravičencev do računalniške opreme v novem računalniškem skladu približno 500 tisoč.

"Zavedamo se, da bi preveliko število hkrati oddanih vlog lahko ohromilo delovanje Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS, ki je pristojen za odločanje o vlogah. To bi pomenilo, da bi zaradi obravnave ogromnega števila vlog računalniki v roke upravičencev prišli veliko kasneje, kot smo si želeli," je na današnji seji DZ dejala ministrica za digitalno preobrazbo.

Predlog novele tako kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred.

Ministrica je ob tem zagotovila, da s to novelo nikomur ni bila odvzeta možnost izposoje, spreminja se le način določanja državnih spodbud najbolj potrebnih upravičencev do izposoje računalniške opreme.

Ta novela bo po prepričanju ministrice omogočila hitrejšo razdelitev razpoložljivih računalnikov, s tem pa neposredno zmanjševanje digitalnega razkoraka v Sloveniji. "Dejstvo je, da lahko digitalna preobrazba izboljša kakovost življenja, vendar pa to velja le za tiste, ki so je tudi deležni," je poudarila.

V SDS z interpelacijo nad Stojmenovo Duh

V SDS so zaradi nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo, januarja vložili interpelacijo zoper ministrico Stojmenovo Duh. Med drugim ji očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela in sum oškodovanja davkoplačevalcev.

Kot je na današnji seji pojasnil poslanec SDS Andrej Kosi, bi lahko pri tem nakupu šlo za koruptivno dejanje, saj je povprečna cena računalnika iz domnevno spornega nakupa približno 500 evrov, medtem ko so nekateri mediji poročali, da tak računalnik v določenih trgovinah stane okoli 350 oziroma 400 evrov. Opozoril je tudi na dejstvo, da so bili računalniki kupljeni brez operacijskega sistema in so kot taki neuporabni.

"Obravnavani predlog novele zakona ni namenjen temu, kar vi govorite, da se bo pospešilo razvoj digitalizacije v Sloveniji, ampak da rešujete lastno napako, ki ste jo naredili, torej nakup računalnikov za 6,5 milijona evrov," je dejal Kosi. Ravno zaradi tega zakona ne bodo podprli.

V SDS so obenem vložili dopolnilo, po katerem bi morala vlada predpis, s katerim se ureja upravljanje mehanizma za izposojo računalnikov in način uresničevanja pravice do izposoje računalniške opreme, sprejeti v dveh mesecih po uveljaviti tega zakona. Predlagana novela predvideva šestmesečno obdobje. S tem želijo še dodatno pospešiti proces razdelitve računalnikov, je pojasnil Kosi.

Jožef Horvat iz NSi, kjer prav tako ne podpirajo predlagane novele, je ob tem spomnil na opozorila šol, da potrebujejo tudi drugo računalniško opremo, ne samo računalnike, a jih glede te nihče ni nič vprašal.

Ministrica očitke o negospodarnem ravnanju zavrača

Stojmenova Duh je ponovno zavrnila očitke, da je šlo pri nakupu za negospodarno dejanje in spomnila, da zadevo preiskujejo pristojni organi, ki zaenkrat še niso odkrili nepravilnosti. Kritična je bila tudi do očitkov, da bi se dalo nabavljene računalnike dobiti po nižji ceni.

"Bi vas opozorila, da so se pojavili neki posnetki zaslona, kjer so računalniki znamke HP in Lenovo v vrednosti med 345 in 399 evrov. Nikjer ni informacij o tem, kdaj je nastal ta posnetek, kje je vir informacij, nikjer ni ocene primerljivosti teh računalnikov, ali so to dejansko enaki računalniki," je pojasnila.

Ministrici se obenem zdi absurdno, da se mora kot ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo, zagovarjati zaradi nakupa računalnikov. "Nismo nabavili traktorjev, nismo nabavili mask. Nabavili smo nekaj, kar je v naši pristojnosti, in imeli smo zakonsko obveznost, izpolnili smo časovnice," je dejala.

Poslanka Svobode Sandra Gazinkovski je SDS očitala dvojna merila in spomnila na sporne nakupe respiratorjev in mask v času prejšnje vlade.

O predlaganem dopolnilu in predlagani noveli zakona bo DZ odločal danes v okviru glasovanj.

Roberta Metsola
Novice Metsola Slovence pozvala k udeležbi na evropskih volitvah #video
Ne spreglejte