SiolNET. Novice Slovenija
1,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica o novih ukrepih v šolah: Ne gre za nobeno dramatično zgodbo #video

1,91

termometer

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je napovedala, da bo ministrstvo danes na šole poslalo okrožnico glede novih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V šolah in vrtcih so za zdaj zelo zadržani, predvsem pa skeptični glede primernosti ukrepov. Natančna navodila še čakajo, so pa toliko bolj ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja. Presenečeni so tudi v skupnosti vrtcev.

Jelko Kacin Novice Kacin: Po Čopovi ulici v Ljubljani bom šel z masko #video

Vlada je v četrtek sklenila, da bo nošenje mask za starejše učence, dijake in študente pri pouku obvezno, prav tako za vse učitelje in vzgojitelje. Ministrica poudarja, da ne gre za veliko novost. Ne gre za nobeno "dramatično zgodbo", je v izjavi ob robu seje DZ zagotovila ministrica Simona Kustec. Kot je dejala, "vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati". V prvih tednih pa so pokazali, da znajo in zmorejo, piše STA.

Ministrica je dejala, da imajo stvari pod nadzorom, da tečejo umirjeno, za večino vrtcev in šol pa sprememba "sploh ne bo sprememba, ker že delujejo na ta način". Je pa bilo po njenih besedah nekaj primerov, kjer se ukrepov niso dosledno držali. Bilo je nekaj šol, kjer so se tudi v zbornicah učitelji družili brez ustrezne zaščite, tako glede razdalje kot nošenja mask, posledično pa je bilo tudi v tem tednu kar nekaj okužb z novim koronavirusom med učitelji.

zaščitna maska Novice Lokali se bodo ob 22. uri zaprli, maske obvezne tudi na prostem, če bo gneča #video

"To moramo na neki način preprečiti z ukrepi, ki jih imamo na voljo," je poudarila in dodala, da je to tudi njihova odgovornost. Tudi v luči aktualnih podatkov o zelo naraščajočem številu okuženih in ob dejstvu, da so bili v četrtek štirje smrtni primeri, pa je po njenih besedah treba določene ukrepe v šolah in vrtcih predrugačiti oziroma narediti malo bolj učinkovite za to obdobje, navaja STA.

Ministrica: Gre za mehke ukrepe

Po ministričinih besedah gre za mehke ukrepe, ki pa zagotavljajo dodatno varnost, da šole in vrtci ne bodo prostori, kjer se bodo širile okužbe. Njihovo prvo vodilo namreč ostaja, da v vzgoji in izobraževanju tudi v teh okoliščinah ostanejo pri modelu B, torej v šoli. Za otroke od sedmega razreda bo po njenih besedah nošenje mask obvezno, če so v istem razredu in med njimi ni mogoče zagotoviti vsaj metra in pol razdalje.

Simona Kustec Lipicer Foto: Bojan Puhek Na vprašanje, kdo je ukrep predlagal, ministrica odgovarja, da je sklep sprejela vlada. Se pa ves čas odločajo v sodelovanju z svetovalno skupino, epidemiološkim delom. Tudi sama je ves čas v stikih z direktorjem NIJZ, vodjo svetovalne skupine, predstavniki ravnateljev, staršev, pa tudi znotraj ministrstva s pristojnimi direktorji direktoratov.

V okrožnici, ki jo pripravljajo na ministrstvu, tako po njenih besedah ne bo nič takega, česar že sicer ne izvajajo. Kar zadeva nadzor nad izvajanjem, pa je tudi sama zaprosila, da ne bi šlo za klasičen nadzor, ampak predvsem, če se kje pojavijo težave, za svetovanje.

"Če se vsi dosledno držimo pravil igre in če razumemo, v kakšnih okoliščinah moramo delovati, ne potrebujemo niti tovrstnega nadzora," pravi ministrica, ki se je po izjavi odpravila v Postojno in Pivko na srečanje z ravnatelji in tudi preostalim šolskim osebjem.

učilnica prazna šola Novice V šolah in vrtcih z novim koronavirusom okuženih 62 zaposlenih in 79 otrok

V šolah in vrtcih skeptični, v Svizu ogorčeni

V slovenskih šolah in vrtcih so za zdaj zelo zadržani, predvsem pa skeptični glede primernosti novih vladnih ukrepov, po katerih bi od ponedeljka učenci od 7. razreda dalje morali nositi maske tudi med poukom, enako tudi učitelji in vzgojiteljice v vrtcih. Natančna navodila še čakajo.

So pa toliko bolj ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). Kot je za STA povedal glavni tajnik Branimir Štrukelj, njihovi telefoni danes pregorevajo. Prejemajo ogorčene klice učiteljev, vzgojiteljic in drugih zaposlenih, ki opozarjajo, da je govoriti pod masko šest ur na dan nemogoče.

Povsem nesprejemljivi pa so ti ukrepi po njegovem mnenju za vrtce, saj to potem niso več ustanove, ki opravljajo neki pedagoški proces, pač pa zgolj prostor, kjer bi otroke varovali pred tem, da se jim kaj ne zgodi. To se na tak način ne da početi, pravi Štrukelj, ki je prepričan, da NIJZ to ve, zato ne more razumeti, kako je mogoče takšen ukrep sploh predpisati.

Prepričan je, da gre pri tej odločitvi zgolj za prenašanje odgovornosti na šole in vrtce, čemur pa sindikat, ki v usklajevanja sicer sploh ni vključen, nasprotuje. "Oblast s takim ravnanjem odriva odgovornost stran od sebe, učitelji in vzgojitelji pa naj se topijo v lastnem soku. To se bo moralo nehati, kajti mi smo tik pod vreliščem in v nekaj dneh bomo oblikovali zahteve do šolskih oblasti, kar se tiče dodatnega kadra," je dejal.

Izjemno presenečeni nad odločitvijo vlade o obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcu so tudi v Skupnosti vrtcev Slovenije. Predsednica Janja Bogataj je za STA opozorila, da je vlada to odločitev sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah. "Ne vemo, kako bomo lahko izpeljali pedagoški proces," je opozorila.

Tudi v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije so odločno proti obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcih. "Zdravje ni zgolj negativen test na covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin. Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli," so sporočili iz združenja.

S seganjem po maski bodo otroci bolj ogroženi, kot če vzgojiteljica nima maske, so prepričani v združenju, kjer so novi ukrep vlade označili za absurd. Kot so poudarili, so se vrtci prilagodili vsem zahtevam in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "V vrtcu so samo zdravi otroci in zdravi vzgojitelji. Če pride do okužbe zapremo oddelek za deset dni (prej 14) in življenje gre dalje," so zapisali.

Vlado so pozvali, naj verjame predšolskim strokovnjakom, da vzgojiteljice z maskami pomenijo psihološko in socialno obremenitev za najmlajšo populacijo. Prosijo jo, naj ukrepov ne zaostruje na račun otrok, predšolskih kot tudi osnovnošolskih. "Le ti so naša prihodnost in nanje prenašamo ogromno breme, ki se bo odražalo še leta kasneje," so še dodali v združenju. (STA)

Hrvaška Split Dalmacija morje jadran Novice Na Hrvaškem 234 na novo okuženih in šest mrtvih zaradi covid-19
V svetih staršev opozarjajo na prestrog ukrep nošenja mask učencev zadnje triade

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije niso izvedli podrobnejše raziskave o strinjanju staršev z nošenjem mask učencev zadnje triade osnovnih šol. Starši se sprašujejo, kako bodo lahko 13- in 14-letniki kakovostno opravili šolske obveznosti z masko na obrazu ves čas pouka. Tako dolgo nošenje maske je težko še za odrasle, kaj šele za otroke, so opozorili.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije sicer vedo, da je ukrep nošenja mask trenutno danost, ne le v Sloveniji, tudi širše. Menijo, da bi bilo smiselno, da se šolski in zdravstveni resor bolj uskladita in argumentirano dogovorita za rešitev oziroma ukrep, ki bo strokovno utemeljen ter izveden tako, da bodo posledice čim manj slabe. "Da posledice bodo, je jasno, stremeti pa je treba za tem, da bodo ukrepi uravnoteženi tako, da bodo čim manj prizadeli pedagoški proces, hkrati pa zagotovili dovolj visoko stopnjo varnosti oziroma sprejemljivo tveganje," so poudarili.

Marsikje so že do zdaj maske šolam zagotovile občine, zato so v zvezi opozorili, da temu zgledu sledijo tudi drugje. Dodali so, da se je vsaki dodatni finančni obremenitvi staršev treba izogniti. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin