Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
6.30

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

5

Natisni članek

knjižnica smučišče Koronavirus ukrepi regije

Četrtek, 21. 1. 2021, 6.30

3 leta, 2 meseca

V soboto se odpirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

5

knjižnica branje koronavirus | V soboto se v devetih regijah spet odpirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije. | Foto Getty Images

V soboto se v devetih regijah spet odpirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Foto: Getty Images

V regijah z ugodno epidemiološko sliko bodo od sobote lahko spet odprti knjižnice, muzeji in galerije. V devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko bodo v soboto spet zagnali žičniške naprave. Smučarji bodo morali, razen nekaterih izjem, predložiti negativen hitri test, ki ne sme biti starejši od 24 ur. "Za zdaj je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, kakršne imamo danes, nadaljujejo," je na vladni novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V soboto se bodo v devetih regijah odprle tudi stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, servisne delavnice in trgovine z otroškim programom.

Z novim odlokom vlada po dveh tednih znova kot izjemo ob začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom omogoča delovanje knjižnic, muzejev in galerij v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko. Gre za gorenjsko, koroško, obalno-kraško, osrednjeslovensko, podravsko, pomursko, primorsko-notranjsko, savinjsko in zasavsko statistično regijo, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Janez Janša
Novice Grožnje predstavnikom vlade: policisti v desetih primerih odkrili storilce

Svoja vrata bodo spet odprli knjižnice, muzeji in galerije

Ponujanje storitev knjižnic, muzejev in galerij v omenjenih regijah dovoljeno pod pogojem, da se zagotovijo minimalen mogoči stik s končnimi uporabniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ in razkuževanje rok za končnega uporabnika pred vstopom in ob izstopu ter redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov. Upoštevati je treba vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Število ljudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev knjižnic, muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. "Muzeji in galerije, ki so vpisani v razvid, s svojimi ustanovitelji uskladijo odpiralni čas ponujanja storitev neposredno končnim uporabnikom, pri čemer upoštevajo še druge okoliščine glede odpiranja," so sporočili z Ukoma.

Kot so še sporočili z Ukoma, enaki ostajajo pogoji za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Še naprej prepoved ne velja tudi za izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki ga uporabniki prevzamejo na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic v goriški, posavski in jugovzhodnoslovenski regiji.

Janez Janša
Novice Janša: V ponedeljek brez drastičnega sproščanja ukrepov #video

Vrtovec: Na smučanje z negativnim hitrim testom

V prej omenjenih devetih regijah bodo v soboto žičniške naprave spet zagnala smučišča. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bodo žičniške naprave lahko obratovale tako, da se upošteva vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), poleg tega pa mora upravljavec žičniških naprav zagotoviti hitro testiranje pooblaščenega izvajalca na eni izmed vstopnih točk na smučišče. "Če tega ne more zagotoviti, potem je dovolj dokazilo, da je uporabnik žičniških naprav opravil hitri test in je ta negativen," je dejal Vrtovec. Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur.

Vlada je sicer v odloku spet predvidela izjeme, in sicer negativen test ne bo pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem, je še dejal Vrtovec. "Vesel sem, da ponovno odpiramo žičniške naprave in da bodo smučišča ponovno začela organizirano delovati," je še dejal minister za infrastrukturo.

Minister Jernej Vrtovec: Na smučanje samo ob negativnem hitrem testu. 


Če se bodo epidemiološke razmere še naprej izboljševale, minister verjame, da bodo sprostili tudi ukrep hitrih testov. "A za zdaj je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, ki smo jim danes priča, nadaljujejo," je poudaril. Na novinarski konferenci je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki je na vprašanje, ali vlada razmišlja, da bi vsaj v času zimskih počitnic odprli tudi nastanitvene objekte v zimskošportnih središčih, povedal, da sproščanje nastanitvenih objektov sledi takoj, ko bodo razmere to omogočale. "To ne velja le za zimskošportna središča, ampak tudi za vse druge kraje," je dodal Zajc.

Smučišča v soboto spet zaganjajo žičniške naprave

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so veseli, da lahko v soboto spet odprejo smučišča. Ker je negativni izvid hitrega testa na covid-19 pogoj za smuko, so se večja smučarska središča večinoma organizirala tako, da bodo smučarjem tudi sama zagotavljala brezplačna testiranja. Za takšno potezo so se na primer odločili na Mariborskem Pohorju, Kopah in na Voglu, medtem ko bodo na Krvavec smučarji morali sami prinesti negativni izvid testa, piše STA.

Simona Kustec
Novice Odpiranje šol: obvezne maske in testiranje za učitelje #video

V soboto se med drugim odpirajo servisne delavnice in otroške trgovine

V soboto bo začel veljati novi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom, s katerim se bodo v prej omenjenih devetih regijah obstoječim izjemam od prepovedi ponujanja blaga in storitev pridružile nove, poroča STA. Gre za premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (to so vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice in servisi koles) ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

V preostalih treh regijah aktualne omejitve za zdaj ostajajo. Trenutno so po vsej državi lahko odprte le živilske trgovine, lekarne, bencinski servisi, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, dovoljene so poštne, finančne in geodetske storitve, dimnikarske storitve in dostavna služba. Dovoljena so gradbena dela, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki, ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Državni sekretar Simon Zajc: Sproščanje namestitvenih objektov takoj, ko bo to mogoče.


Med 6. in 21. uro je mogoč tudi osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah še naprej ni dovoljeno. Delujejo lahko tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, čistilni servisi in čistilnice ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, mogoče pa so tudi storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in manikire.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je spomnil, da bo novi odlok veljal od sobote do prihodnjega petka. Obenem je spomnil, da obstoječe omejitve o številu strank ostajajo, ena stranka je tako dovoljena na 30 kvadratnih metrov površine. Prav tako bo tudi za blago, ki ga prodajajo specializirane otroške trgovine, veljalo, da ga lahko prodajajo le v teh, in ne tudi v velikih trgovinah živilskih trgovcev. Zatrdil je tudi, da je inšpekcijski nadzor omejitev na področju ponujanja blaga in storitev ves čas intenziven in da bodo inšpektorji svoje aktivnosti enako intenzivno nadaljevali še naprej.

Cepljenje covid-19
Novice Nepravilnosti pri cepljenju: cepili družinske člane, partnerje in prijatelje zaposlenih

Meh: Člani OZS ne želijo več državne pomoči, ampak želijo delati

Člani Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) si po besedah njenega predsednika Branka Meha ne želijo več državne pomoči, ampak si želijo delati. Skupščina OZS je zato danes gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vnovič pozvala k odprtju storitvenih dejavnosti, ta pa je odvrnil, da bi se lahko ob ugodni epidemiološki sliki odprle prihodnji teden. "Prihodnji teden se odpirajo prve triade šol. Sem optimist in prepričan sem, da se bo na podlagi trendov prihodnjo sredo odprla večina storitvenih dejavnosti. Tega sicer ne obljubljam," je dejal Počivalšek.

Minister za gospodarstvo se je dotaknil tudi problematike dela na črno in se strinjal s predstavniki OZS, da se je v času zaprtja dejavnosti to razmahnilo ter ga bo treba zamejiti. Obrtniki in podjetniki na čelu z Mehom so med drugim opozorili tudi nujnost oblikovanja strategije za okrevanje gospodarstva po koncu epidemije, poroča STA.

 

 
Ne spreglejte