Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
16.01

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

50

Natisni članek

protikoronapaket cepljenje Janez Cigler Kralj Janez Janša Janez Janša

Torek, 19. 1. 2021, 16.01

3 leta, 3 mesece

Janša: V ponedeljek brez drastičnega sproščanja ukrepov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

50

Predsednik vlade in začasni minister za zdravje Janez Janša je na novinarski konferenci poudaril, da lahko Slovenija glede na količino naročenih cepiv 70-odstotno precepljenost proti novemu koronavirusu doseže do začetka poletja. Izvajalci cepljenja proti bolezni covid-19 imajo po njegovih besedah navodilo, da pri cepljenju dosledno upoštevajo prednostni vrstni red, tudi ko gre za odmerke cepiva, ki iz različnih razlogov ostanejo. Janša je tudi pojasnil, da glede na epidemiološke razmere v ponedeljek ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov. Rahla možnost po njegovih besedah sicer obstaja za sproščanje ukrepov po regijah, torej za odpiranje prve triade osnovnih šol in vrtcev po modelu C.

Cepljenje proti bolezni covid-19 so v Sloveniji začeli pred tremi tedni. Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da je evropska agencija za zdravila (EMA) dokončno odobrila šesti odmerek cepiva Pfizerja in BioNtecha, kar je bistveno povečalo število odmerkov, ki bodo na razpolago. "Poleg tega smo v okviru Evropske komisije odprli še eno naročilo v visokih količinah. Pri tem je Slovenija v vsakem primeru zagotovila odstotek, kot nam pripada, konkuriramo pa še za enkrat toliko," je povedal Janša.

Lenart, testiranje
Novice Sev, zelo podoben angleškemu, odkrili tudi v Sloveniji

Janša: 70-odstotno precepljenost lahko dosežemo do začetka poletja

Slovenija ima pri Pfizerju in BioNtechu naročenih 2.757.948 odmerkov cepiva, pri Moderni pa 470 tisoč odmerkov, kar skupaj znaša 3.227.948 odmerkov cepiv, ki so že odobrena. To pomeni, da si je Slovenija za letošnje leto zagotovila cepivo za cepljenje 1.613.974 ljudi. Ko gre za naročena cepiva, ki so še brez odobritve EME, pa ima naša država pri AstraZeneci naročenih 1.397.336 odmerkov, pri CureVacu 1.039.880, pri Janssenu pa 940 tisoč odmerkov cepiva, je pojasnil predsednik vlade.

70-odstotno precepljenost proti bolezni covid-19 lahko v Sloveniji dosežemo do poletja, je poudaril premier Janez Janša. | Foto: STA , 70-odstotno precepljenost proti bolezni covid-19 lahko v Sloveniji dosežemo do poletja, je poudaril premier Janez Janša. Foto: STA ,

Glede na načrtovane dobave cepiva lahko po besedah Janše do začetka poletja v Sloveniji že dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva proti novemu koronavirusu. "Tako lahko praktično že zajezimo epidemijo, vsaj v okviru naših meja," je dejal predsednik vlade. Janša je ob tem opozoril, da mora vsi izvajalci pri cepljenju proti novemu koronavirusu dosledno upoštevati vrstni red, ki je določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja.

Janša: Tudi pri odmerkih, ki ostanejo, je treba upoštevati prednostni seznam.


"Bilo je nekaj nesporazumov o tem, ali lahko cepitelj, če odmerek ostane, prosto izbira, koga bo cepil. Šlo je malo preveč v širino. Inšpekcija te stvari nadzoruje že od prejšnje nedelje, takoj ko smo dobili prva obvestila," je poudaril Janša. Cepivo morajo naprej dobiti tisti, pri katerih obstaja večje tveganje za hud potek bolezni. "Če en odmerek ostane, potem pride na vrsto naslednji na prioritetnem seznamu," je dejal Janša. Ugotovitve inšpekcijskega nadzora o morebitnih kršitvah vrstnega reda pri cepljenju bodo po navedbah Janše znane v sredo.

Testiranje na covid-19
Novice V ponedeljek skupaj 1.690 okužb, umrlo 25 ljudi

V ponedeljek ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov

Janša je na novinarski konferenci komentiral tudi pojav angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji. "Bilo bi zelo nenavadno, da je ta sev povsod okoli nas, pri nas ga pa ni. Je pa res, da so povsod, kjer so ga odkrili, ugotovili, da ga imajo že dlje časa. Pri nas so sled odkrili na letališču, tam hvala bogu ni bilo možnosti, da bi se razširil. Osebno mislim, da je ta sev pri nas že nekaj časa," je na novinarsko vprašanje o pojavu angleškega seva v Sloveniji odgovoril Janša.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so namreč danes sporočili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so dodali, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, poroča STA. Janša je pojasnil, da morebitni pojav angleškega seva v Sloveniji na ukrepe vlade ne bo vplival.

Janša je med drugim pojasnil, da bi v ponedeljek do morebitnega sproščanja ukrepov lahko prišlo le v posameznih regijah. "Tukaj gre za sproščanje prve triade osnovnih šol in vrtcev po modelu C," je pojasnil premier. | Foto: Getty Images Janša je med drugim pojasnil, da bi v ponedeljek do morebitnega sproščanja ukrepov lahko prišlo le v posameznih regijah. "Tukaj gre za sproščanje prve triade osnovnih šol in vrtcev po modelu C," je pojasnil premier. Foto: Getty Images

"Glede na to, da verjamemo, da to že imamo (angleški sev virusa, op. a.) in da se s tem že spopadamo, je semafor, ki je bil sprejet v začetku decembra in je bil modeliran pred kratkim, tisto, kar bomo upoštevali.  Ali bomo prišli iz črne v rdečo fazo, bomo na podlagi zaključnih podatkov današnjega dne videli jutri. Trendi iz zadnjega tedna niso ravno takšni, da bi rekli, da bo jutri tega konec, so pa kljub temu optimistični. V našem interesu je, da ohranimo in čim bolj pospešimo upadanje krivulje," je dejal Janša.

Predsednik vlade je ob tem poudaril, da v ponedeljek zagotovo ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov, rahla možnost pa obstaja za sproščanje ukrepov v nekaterih regijah. "Smo blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Če se bo to zgodilo, stopi v veljavo splošni pogoj, da se nekateri ukrepi začnejo sproščati v tistih regijah, ki bodo dosegle kriterije. Pri tem gre za sproščanje prve triade osnovnih šol in vrtcev po C-modelu, kar pomeni, da so razredi manjši," je pojasnil Janša.

Krvna plazma
Novice Plazma prebolelih pomaga proti covid-19, a ne vsem

Janša: Podobne hitre teste uporabljajo po vsej Evropi

Premier se je odzval tudi na nekatere pomisleke glede zanesljivosti hitrih testov, ki jih je kupila Slovenija. "Podatki pristojne institucije kažejo, da so ti testi uporabni za namen, za katerega se uporabljajo, nikoli pa ni bilo rečeno, da so stoodstotni," je dejal Janša. Podobne teste po njegovih besedah uporabljajo po vsej Evropi.

Po Janševih besedah cilji, ki naj bi jih v četrtek potrdil virtualni vrh EU, predvidevajo, da bi v EU do marca cepili vse zdravstvene delavce in vse starejše od 80 let, do poletja pa nato najmanj 70 odstotkov celotnega prebivalstva. Ob pogoju, da bodo dobave cepiv takšne, kot so sporočene, bi lahko v Sloveniji ta cilj dosegli tudi že nekoliko prej, je še dodal predsednik vlade.

Bruselj: Države članice EU naj do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih

Države članice EU naj do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih prebivalcev, je v novem svežnju predlogov v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki so osredotočeni na pospešitev cepljenja, danes pozvala Evropska komisija. Do marca naj bi cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let ter zdravstvenih in socialnih delavcev.

Evropska komisija je države članice pozvala tudi k nadgradnji strategij za testiranje, upoštevajoč nove seve virusa. Države članice naj nujno okrepijo genomsko sekvenciranje, tako da bodo analizirale najmanj pet odstotkov ali raje deset odstotkov pozitivnih testov na covid-19. Zdaj je ta delež pod enim odstotkom, kar ni dovolj za prepoznavanje razvoja sevov virusa ali pojava novih mutacij, poudarjajo v Evropski komisiji.

"Dosegli smo točko, ko lahko vidimo konec pandemije, ne moremo ga pa še doseči," je stanje ponazoril podpredsednik komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja. "Potrebujemo stalen in hiter proces cepljenja. Cepljenje ni tekma med državami, temveč tekma s časom," je še poudaril Schinas. (STA)

Ne spreglejte