Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
7.54

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,51

19

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 okužba

Torek, 19. 1. 2021, 7.54

3 leta, 3 mesece

Že jutri verjetno prehod v rdečo fazo

V ponedeljek skupaj 1.690 okužb, umrlo 25 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,51

19

Testiranje na covid-19 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Sloveniji so v ponedeljek ob 5.306 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.211 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 22,8 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) so bili testirani 8.704 ljudje, pozitivnih jih je bilo 479 oziroma 5,5 odstotka. Skupaj je tako na novo okuženih 1.690 ljudi, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Danes je bil izpolnjen eden od pogojev za prehod iz črne v rdečo fazo, jutri lahko pričakujemo še izpolnitev drugega pogoja.

Včeraj je umrlo 25 ljudi s covid-19, skupaj tako že 3.231. Število aktivno okuženih še vedno ostaja visoko, in sicer 22.579.

Že jutri verjetno v rdečo fazo

Sedemdnevno povprečje okužb po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 1.327, kar pomeni, da je izpolnjen eden od dveh pogojev, da Slovenija preide iz črne v rdečo fazo (število mora biti nižje od 1.350). Covid-19 Sledilnik sicer za sedemdnevno povprečje navaja številko 1.354. Zakaj so podatki NIJZ in sledilnika različni, ni znano.

Drugi pogoj za prehod v rdečo fazo je manj kot 1.200 covidnih bolnikov v bolnišnicah. Danes jih je ravno 1.200, je na Twitterju sporočila vlada. Če bo šlo tako naprej, lahko torej jutri pričakujemo pogoje za prehod v rdečo fazo.

Najmlajši, kot kaže, kmalu v šole

Ko bosta izpolnjena oba pogoja, nastopi rdeča faza, v kateri se med drugim odprejo vrtci in šole za prvo triado v tistih regijah, ki izpolnjujejo pogoje. Več regij pogoje iz rdeče faze izpolnjuje že zdaj, a ker pogoji niso bili izpolnjeni na državni ravni, so šole in vrtci ostali zaprti.

Poleg odprtja vrtcev in šol za prvo triado se v rdeči fazi sprostijo tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, sprostijo se brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, odprejo se avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča in nekatere trgovine.

Oranžno fazo epidemije, ko se v šole vrnejo še drugi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov, bi Slovenija lahko dosegla sredi februarja, so v nedavni projekciji objavili na Institutu Jožef Stefan.

Načrt sproščanja nov | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Testiranje na novi koronavirus tudi za študente

Na ljubljanski univerzi so ob pozivu fakultete za matematiko k uvedbi hitrih testov na koronavirus za lažje dokončanje zimskega semestra, odgovorili, da je to z ministrstvom dogovorjeno, ko bomo v rdeči fazi. Takrat bodo študenti lahko opravljali laboratorijske vaje in druge obveznosti, o tem pa so dekane obvestili v petek, pravi rektor Igor Papič.

Objavljena nova odredba o organizaciji zdravstva v epidemiji

V uradnem listu je objavljena nova odredba o začasnih ukrepih pri organizaciji in opravljanju zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19, ki med drugim določa, da se pri osebah z okužbo dihal ali covidom-19 opravljajo le nujna zobozdravstvena pomoč in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare zdravja, in le na vstopnih točkah. (STA)

Preberite še:

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Kako strogi so ukrepi v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami
Ne spreglejte