Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
11.17

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

16

Natisni članek

zdravstvo odpoved delovnega razmerja družinski zdravniki Aleš Šabeder

Petek, 29. 3. 2019, 11.17

5 let

Minister se ni sestal z zdravniki, ker so želeli prisotnost sindikalistov? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

16

Novi minister za zdravje Aleš Šabeder se je v skladu z napovedmi najprej lotil problematike preobremenjenih družinskih zdravnikov, ki na različnih koncih države grozijo z odpovedmi ali pa so nehali sprejemati nove bolnike. Zdravstveni minister se je danes odpravil v tri zdravstvene domove, a srečanj z zdravniki ni bilo, ker Šabeder na sestanku ni želel sindikatov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes obiskal zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, se je želel seznaniti z razmerami na terenu, da bi lahko čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve. A ker pri pogovorih ni želel predstavnikov sindikatov, se z njim niso želeli srečati niti zdravniki.

Janez Zemljarič
Novice Argument razkriva: Koga je v UKC Ljubljana poklical Janez Zemljarič #video

Šabeder na srečanju z zdravniki ni želel predstavnikov sindikatov

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin in predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič sta pojasnila, da so jih o sestankih obvestili zdravniki omenjenih zdravstvenih domov, saj so na sestankih želeli imeti sindikalne zastopnike. V obeh sindikatih so bili pripravljeni priti na sestanke, a so z ministrstva sporočili, da jih tam ne želijo, sta navedla sindikalista.

Kuštrin je ob tem dejal, da je "zadovoljen, da je minister pokazal občutek za socialni dialog, da je takoj pokazal svoj pravi obraz, da si ne bomo delali kakšnih utvar glede novega ministra". Muževič zavrnitev dialoga s sindikati označuje kot neverjeten scenarij.

Šabeder je obžaloval, da so zdravniki zavrnili srečanje, a so z ministrstva pojasnili, da namen današnjih obiskov niso bila pogajanja. Minister po njihovih besedah spoštuje socialni dialog in socialne partnerje ter bo v prihodnjem tednu znova podal pobudo za srečanje z zdravniki.

Marjan Šarec in Samo Fakin
Novice Zakaj je moral oditi Samo Fakin? Ne (le) zaradi zdravja. #analiza

Zdravniki v Kranju z odpovedmi grozijo že v aprilu

Minister se je danes tako srečal le z vodstvi zavodov in predstavniki občin. Položaj je med drugim pereč tudi v Kranju, kjer zdravniki grozijo z odpovedmi že v naslednjem mesecu. Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je ministra na sestanku v Kranju pozval, naj rešitev najdejo v aprilu, sicer bo delo v kranjskem zdravstvenem domu že maja zelo oteženo. Pričakuje namreč, da bo kar nekaj zdravnikov v ponedeljek dalo odpoved.

"Dogovor je bil, da poskušamo v naslednjem tednu organizirati sestanek z zdravniškimi organizacijami, na katerem bi poskušali osvetliti težave in najti izhode iz te krize," je povedal Veternik. Ob tem je dodal, da se je minister hkrati po svoje tudi zavezal, da bo poskušal čim prej prek vlade sprejeti aneks številka ena k splošnemu dogovoru za to leto, ki ga je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavrnil. Napovedal je, da bi lahko aneks šel pozitivno prek vlade v mesecu maju.

Družinski zdravniki opozarjajo, da so preobremenjeni in grozijo z odpovedmi pogodb o zaposlitvi. | Foto: Thinkstock Družinski zdravniki opozarjajo, da so preobremenjeni in grozijo z odpovedmi pogodb o zaposlitvi. Foto: Thinkstock

Ob tem je tudi povedal, da predlog kranjske mestne občine, da bi zadevo začasno reševali s prerazporeditvijo zdravnikov iz drugih gorenjskih zdravstvenih domov, ni realen. Zdravnikov družinske medicine namreč primanjkuje po vsej regiji.

Novice Družinski zdravniki: Razmere so za nas in paciente postale nevarne #video

V Nazarjah bo brez zdravnika ostalo 2.500 bolnikov

V Zdravstvenem domu Nazarje, kjer je bil Šabeder pred obiskom Kranja, so medtem trije družinski zdravniki, ki so dali odpoved zaradi preobremenjenosti, že v odpovednem roku. Brez zdravnika bo tako ostalo 2.500 bolnikov, v zdravstvenem domu pa je zaposlen le še en zdravnik. Kot je dejala direktorica zdravstvenega doma Darja Es, rešitve že iščejo.

Težave imajo tudi v Celju. Strokovni direktor celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček je nedavno podprl zahteve družinskih zdravnikov, saj da je bilo njihovo strokovno delo že decembra lani kot tudi prej ogroženo. Sporočil je, da zdravnikom ne bo nalagal dodatnega opredeljevanja, temveč se bo držal kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov ter sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, kjer je meja opredeljevanja za leto 2019 postavljena na 1.895 količnikov.

zdravniki, UKC Maribor
Novice Tudi mariborski družinski zdravniki grozijo s kolektivno odpovedjo #video

S kolektivno odpovedjo pogodb grozijo tudi mariborski zdravniki

Podobne zahteve o zmanjšanju obremenjenosti družinskih zdravnikov so v zadnjih dneh prihajale tudi iz Grosupljega in Ajdovščine, oglasili pa so se tudi v zdravstvenem domu Maribor, kjer napovedujejo, da bodo 1. junija, če ne bo izboljšanja razmer, pristopili h kolektivni odpovedi. Med njihovimi zahtevami so popravek splošnega dogovora za letos, administrativna razbremenitev in jasna zgornja meja obremenitev.

Skupni trn v peti je torej zdravnikom družinske medicine splošni dogovor za letošnje leto, ki je dvignil dovoljeno število opredeljenih bolnikov in s tem po mnenju zdravnikov njihov položaj še poslabšal.

Ne spreglejte