Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
14.51

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Natisni članek

odpoved Maribor zdravnik zdravstvo

Petek, 29. 3. 2019, 14.51

5 let

Tudi mariborski družinski zdravniki grozijo s kolektivno odpovedjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Družinski zdravniki v mariborskem zdravstvenem domu bodo prvega junija, v kolikor ne bo prišlo do izboljšanja razmer, pristopili h kolektivni odpovedi, so napovedali v pozivu, ki so ga naslovili na pristojne in javnost. Med zahtevami zdravnikov so popravek splošnega dogovora za letos, administrativna razbremenitev in jasna zgornja meja obremenitev.

Po besedah mariborske zdravnice Maje Arzenšek so zdravniki že zdaj preobremenjeni, letošnji splošni dogovor pa je obremenitve še povečal. Arzenškova je po poročanju Radia Slovenija povedala, da je v tem trenutku poziv podpisalo 39 zdravnikov, kar je približno 80 odstotkov vseh družinskih zdravnikov, ki delajo v mariborskem zdravstvenem domu.

Aleš Šabeder
Novice Minister se ni sestal z zdravniki, ker so želeli prisotnost sindikalistov? #video

Zdravniki pozivajo k ureditvi razmer

Zdravniki mariborskega zdravstvenega doma so javnosti, vladi, ministrstvu za zdravje in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poslali poziv k ureditvi razmer na področju družinske medicine. V njem zahtevajo popravek splošnega dogovora za letošnje leto na način, da bo meja za prenehanje opredeljevanja pacientov 1.895 glavarinskih količnikov in da se bo ta meja zniževala za pet odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1.500 glavarinskih količnikov.

V pozivu so zapisali tudi, da bodo do nujne spremembe splošnega dogovora za letošnje leto pri svojem delu dosledno upoštevali standarde in normative tako pri vpisovanju novih bolnikov kot tudi pri času trajanja obravnave enega bolnika.

Dodali so, da zahtevajo administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine, vzpostavitev razmer, v katerih bo družinska medicina postala bolj privlačna za mlade kadre, ter jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine. V pozivu so zapisali, da bodo v primeru neupoštevanja zahtev s prvim junijem pristopili h kolektivni odpovedi.

Novice Družinski zdravniki: Razmere so za nas in paciente postale nevarne #video

Tudi kranjski zdravniki napovedali odpovedi

Odpovedi so medtem napovedali tudi kranjski zdravniki, ki so februarja nehali vpisovati nove bolnike, celjski zdravniki, v Zdravstvenem domu Nazarje pa so medtem trije družinski zdravniki že dali odpoved.

V Zdravstvenem domu Ajdovščina so nekateri zdravniki družinske medicine umaknili soglasje za delo prek rednega delovnega časa, direktorica doma Boža Ferfolja pa je podala odstopno izjavo. V sredo so z odpovedjo v primeru pritiskov, naj sprejmejo bolnike nad 1.895 glavarinskih količnikov, zagrozili tudi grosupeljski zdravniki.

Zdravniki v primarnem zdravstvu že več mesecev opozarjajo na preobremenjenost, kaplja čez rob pa je splošni dogovor za letošnje leto, ki je dvignil dovoljeno število opredeljenih bolnikov in s tem po oceni zdravnikov njihov položaj še poslabšal.

Ne spreglejte