SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mesec: Levico motijo odstopanja od parafiranega dogovora #video

0,60

termometer

V Levici se želijo pred nadaljnjim sodelovanjem z vlado s premierjem Marjanom Šarcem pogovoriti o kadrovskih in odprtih vsebinskih vprašanjih. Po njihovem mnenju poskušajo namreč nekateri ministri razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma. V LMŠ želijo na petkovem srečanju zapreti dileme in verjamejo, da bodo prihodnji teden sporazum z Levico tudi podpisali.

"Mi se bomo v petek pogovorili, tako kot se pogovarjamo že ves čas, tako da ne vidim nekih težav," je dejal Šarec nocoj pred neformalnim vrhom voditeljev EU v Salzburgu. Premier se ne strinja z oceno, da se odnosi z Levico krhajo.

V torek je Mladina poročala, da je Levica odpovedala za torek predvideni podpis sporazuma o sodelovanju z vlado zaradi nezadovoljstva z imenovanjem Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, odgovornega za nacionalno varnost.

Kolaž Luka Mesec Marjan Šarec Novice Bo Luka Mesec odpovedal sodelovanje s Šarčevo vlado?

Mesec: Nekateri ministri in predstavniki strank poskušajo razvodeneti vsebino sporazuma

Koordinator Levice Luka Mesec je v državnem zboru danes povedal, da se je zataknilo, "ker je Levica nezadovoljna z odstopanjem od parafiranega dogovora glede sodelovanja z vlado". Po njegovih navedbah poskušajo nekateri ministri in predstavniki strank vladnega peterčka že več tednov razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma, češ da gre le za seznam lepih želja.

Med ključnimi vprašanji, o katerih se želi Levica pogovoriti, so po besedah Mesca vprašanje prodaje NLB, vprašanje oborožitve dveh bataljonskih skupin za Nato in državni proračun. Želijo tudi zagotovilo, da se bodo dogovorjenega v parafiranem sporazumu držali, je pojasnil Mesec.

Luka Mesec in Marjan Šarec Novice Lahko Marjan Šarec vlada brez podpore Luke Mesca? #video

"Črnčec je za levosredinsko vlado nesprejemljiv"

S Šarcem se želijo pogovoriti o tem, kakšen status ima sporazum, kako ga bodo udejanjali, predvsem pa želijo preprečiti presenečenja, kot je bilo imenovanje Črnčeca, ki da je nesprejemljiv za levosredinsko vlado, je poudaril Mesec.

Spomnil je, da je Levica pristopila k sodelovanju s peterčkom ravno zato, da se prepreči "vzpon ljudi s stališči, kakršne izraža Črnčec na socialnih omrežjih, na oblast". "To uteleša predvsem SDS, ki je bila glavni alternativni kandidat za sestavo vlade, če ne bi bilo dogovora s peterčkom," je dejal Mesec.

Damir Črnčec je po besedah Luke Mesca za levosredinsko vlado nesprejemljiv. Damir Črnčec je po besedah Luke Mesca za levosredinsko vlado nesprejemljiv. Foto: STA

Kaj se bo zgodilo, če Šarec državnega sekretarja ne bo odstavil, ni želel vnaprej napovedati, je pa povedal, da ga v tem primeru ne bi presenetila imitacija nekdanjega predsednika Janeza Drnovška, ki naj bi dejal, "da mandatar le enkrat potrebuje 46 glasov".

S temi besedami je Mesec odgovoril na vprašanje, ali je imenovanje Črnčeca morda Šarčeva poteza, da se znebi Levice po tem, ko je v državnem zboru podprla njegovo imenovanje.

Luka Mesec Novice Mesec: Nekatera imena so za Levico razočaranje #video

Golubović verjame v podpis protokola o sodelovanju

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je medtem pojasnil, da se bosta vodstvi LMŠ in Levice v petek pogovorili o odprtih vprašanjih, in sicer s ciljem, "da jih čim bolj zaprejo". Golubović verjame, da se bo nato že prihodnji teden zgodil podpis protokola o sodelovanju.

Ob očitkih Levice je zatrdil, da v LMŠ parafiran dogovor z Levico jemljejo resno in bodo naredili vse za to, da zaprejo odprta vprašanja o sodelovanju. Na vprašanje, ali bo Šarec vztrajal pri imenovanju Črnčeca, pa je Golubović odgovoril, da je to vprašanje za premierja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin