Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 8. 2021,
10.11

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

15

Natisni članek

napad Pivka Koper medved

Torek, 10. 8. 2021, 10.11

2 leti, 8 mesecev

Medvedka z mladički 30-letnega domačina udarila s šapo po obrazu #VIDEO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

15

V Zagorju pri Pivki je medvedka napadla 30-letnega domačina. Ta je na večernem sprehodu s psom pot prekrižal medvedki in njenemu mladiču, medvedka pa ga je s šapo udarila po obrazu. Napadenega 30-letnika so nemudoma odpeljali v UKC Ljubljana, njegovo življenje pa, kljub poškodbam glave in rok, naj ne bi bilo ogroženo. Kljub temu da na območju, kjer je bil moški napaden, domačini medvede dnevno srečujejo, pa ne pomnijo, kdaj je medved nazadnje napadel človeka.

Moški naj bi se znašel med medvedko in njenimi mladiči in na pomoč po napadu poklical sam. Prepeljali so ga v UKC Ljubljana. 

Tridesetletnik se je v gozd sicer odpravil s psom in ravno ti so pogosto krivi za napad medveda, opozarjajo lovci. ''Pes je ponavadi tisti, ki bo človeka branil, prvi bo prišel do medveda in ga bo seveda izzival ter ga razdražil. Seveda pes potem ponavadi priteče nazaj k lastniku. Pes se lahko umakne, ker hitro teče, lastnik se pač ne more,'' pravijo.

Medvedu se poskušajmo izogniti, nikar blizu mladičem

Predvsem pa je pomembno, da se medvedu poskušamo izogniti, še svetujejo. Zato se je med gibanjem na območju prisotnosti medveda dobro zavedati nekaterih priporočil.

Medved vas bo najverjetneje zaznal prej kot vi njega in se vam bo umaknil. Pri gibanju v naravi opozarjajte na svojo prisotnost (občasno zažvižgajte, glasno hodite). Pri sprehodih imejte psa vedno na povodcu. Dobra zaščita pred napadom je pršilo za odvračanje medveda. Če opazite medvedje mladiče, se jim ne približujte. V takšnem položaju se počasi umaknite, saj medvedka ni daleč stran. Če opazite medveda, ostanite mirni, opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite v smeri svojega prihoda.

Izbirajte poti, ki so pregledne, ne gosto poraščene, kjer bi se medved lahko zadrževal in bi ga presenetili. ''Lepo, lahno, potihoma se umaknite, a seveda čim hitreje. Če bomo tam zganjali paniko, to ne bo nič pomagalo,'' še svetujejo lovci.

V slovenskih gozdovih sta previdnost in preventivno ravnanje še posebej pomembna. Kljub temu pa gre pri včerajšnjem primeru za prvi napad v letošnjem letu. V povprečju se v Sloveniji zgodita dva napada medveda na človeka na leto. Običajno gre za lažje poškodbe.

rjavi medved
Novice Previdno, tukaj so opazili medveda

 
Ne spreglejte