Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
12.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Samo Fakin zdravstvo izgorelost preobremenjeni delavci Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije medicinske sestre

Sreda, 6. 2. 2019, 12.43

5 let, 2 meseca

Medicinske sestre: "Niso preobremenjeni le zdravniki"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

medicinske sestre | Ministra sindikat sprašuje, "ali se zaveda, da so medicinske sestre najštevilčnejši profil zaposlenih v zdravstvu in da nanje ne sme nikoli (več) pozabiti, še zlasti ko bo hotel na kakršenkoli način izboljšati zdravstveni sistem". | Foto Matej Leskovšek

Ministra sindikat sprašuje, "ali se zaveda, da so medicinske sestre najštevilčnejši profil zaposlenih v zdravstvu in da nanje ne sme nikoli (več) pozabiti, še zlasti ko bo hotel na kakršenkoli način izboljšati zdravstveni sistem".

Foto: Matej Leskovšek

Ob napovedi ministra za zdravje Sama Fakina o višjem plačilu za zdravnike z več opredeljenimi bolniki v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije opozarjajo, da niso preobremenjeni le zdravniki. Kot so zapisali, ne morejo razumeti, da minister pri tem povsem ignorira medicinske sestre, ki so prav tako preobremenjene in izgorele.

Minister za zdravje Samo Fakin je v torek povedal, da ministrstvo predlaga spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Kot so danes zapisali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, si tudi sami želijo in bodo zahtevali spremembe kolektivne pogodbe tako, da bo njihovo delo in odgovornost ustrezno prepoznano in ovrednoteno.

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema.
Novice Fakin za bolj obremenjene zdravnike predlaga višje plače

"Nekaj mora biti hudo narobe v tem sistemu"

"Nekaj mora biti hudo narobe v tem sistemu, ki izpostavlja in favorizira zgolj eno poklicno skupino, drugo pa ignorira," ugotavljajo v sindikatu medicinskih sester. Ob tem so spomnili, da pristojne na preobremenjenost in izgorelost medicinskih sester ter druge pereče težave opozarjajo že več let, nazadnje so se na ministra obrnili s pismom sredi januarja. Sindikat pa ima tudi že dlje časa pripravljen predlog standardov in normativov, ki bi znatno olajšali delo in vsaj delno preprečili odhajanje v tujino ter izven poklica, so zapisali.

V sindikatu sicer razumejo opozorila in podpirajo predloge za boljše vrednotenje najbolj obremenjenih zdravnikov družinske medicine, a obenem opozarjajo, da nobena nagrada ne bo zmanjšala njihove preobremenjenosti in posledične izgorelosti. Nikakor tudi ne morejo razumeti, da "minister za zdravje v tej zgodbi povsem ignorira medicinske sestre".

medicinske sestre
Novice Zakaj medicinske sestre odhajajo iz slovenskih bolnišnic

"Iste bolnike obravnava tudi medicinska sestra, gre za izrazito timsko delo"

"V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije se zavedamo, da so zdravniki, ki imajo povečano število bolnikov, zelo obremenjeni, toda te iste bolnike obravnava tudi medicinska sestra! Kako potem bolje ovrednotiti in tako zavzeto zagovarjati samo eno poklicno skupino, če pa je delo v ambulanti družinske medicine izrazito timsko delo?! Povrhu vsega pa je delo medicinskih sester v ambulantah, kakor tudi povsod drugod, izrazito podvrednoteno," so zapisali v sindikatu.

zdravnik medicina
Novice Zaradi pomanjkanja medicinskih sester preložili 30 operacij

Žal se, kot so dodali, tudi različne zdravniške organizacije zelo redko - ali pa sploh ne - spomnijo medicinskih sester kot dela tima, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarni ravni oz. v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku v timu.

Ministra pa sindikat ob tej priložnosti še sprašuje, "ali se zaveda, da so medicinske sestre najštevilčnejši profil zaposlenih v zdravstvu in da nanje ne sme nikoli (več) pozabiti, še zlasti ko bo hotel na kakršenkoli način izboljšati zdravstveni sistem".

Žal se, kot so dodali, tudi različne zdravniške organizacije zelo redko - ali pa sploh ne - spomnijo medicinskih sester kot dela tima, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarni ravni oz. v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku v timu. | Foto: STA , Žal se, kot so dodali, tudi različne zdravniške organizacije zelo redko - ali pa sploh ne - spomnijo medicinskih sester kot dela tima, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarni ravni oz. v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku v timu. Foto: STA ,

Po oceni sindikata družinskih zdravnikov višje plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev

Po vse glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o obremenjenosti je minister za zdravje Samo Fakin v torek pojasnil, da so zdravniškima sindikatoma predlagali spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Po njegovih besedah so se v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

V sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um zanikajo, da bi se z ministrstvom za zdravje neformalno dogovorili za spremembo kolektivne pogodbe glede nagrajevanja bolj obremenjenih zdravnikov.

Medicinske sestre
Novice Utrujena medicinska sestra: Ne zmorem več!

Danes so tudi sporočili, da je minister na sestanku s sindikatom sam omenjal nagrajevanje obremenjenih zdravnikov kot možnost rešitve problematike, kar so zdravniki družinske medicine "z začudenjem poslušali". Ministru so povedali, da bi to lahko pomenilo iniciativo za manj strokovno delo, kar je ravno nasprotno od tega kar zahtevajo.

"Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov"

"Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov. Še več, ministru smo predlagali, da se financiranje nad strokovno določenim normativom omeji," so poudarili v sporočilu za javnost.

Med ukrepi, ki jih še predlagajo v sindikatu, so tudi zagotavljanje financiranja ambulant glede na strokovne normative, radikalna debirokratizacija dela, omogočanje fleksibilnega načina zaposlovanja, še posebej v ruralnih predelih, omogočanje enostavnega sklepanja pogodb z zunanjimi zdravniki in omogočanje zdravnikom prosto izbiro dela bodisi v javnih zavodih bodisi v skupinskih praksah, tako kot to poznajo v skandinavskih državah ter na Nizozemskem in Danskem.

UKC Ljubljana
Novice Medicinska sestra: Smo na robu. Tako slabo v zadnjih 30 letih še ni bilo. #video

"Razumemo stisko ministra, ki je omejen s parlamentarno politično voljo in sam ne more ponuditi sistemskih rešitev. Treba je sprejeti sistemske ukrepe, ki bodo povečali zanimanje za družinsko medicino in povečali verjetnost, da bo zdravnik družinske medicine v določenem okolju ostal dalj časa," so zapisali. Po njihovi oceni se pravi pozitivni učinki družinske medicine za zdravje ljudi dokazano pokažejo, ko se postopoma zgradi zaupanje z bolniki.

Na aktualno dogajanje v primarnem zdravstvu se bodo v četrtek po seji glavnega odbora odzvali tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Stavka UKC Ljubljana
Novice Iz UKC Ljubljana letos odšlo že več kot sto medicinskih sester #video
zdravnik halja
Novice Ne samo pri nas, tudi v Avstriji manjka zdravnikov
Novice Ginekologi zavračajo pacientke. Bo 300 tisoč Slovenk ostalo brez zdravnika? #video
medicinski pripomočki
Novice Preiskovalni novinarji razkrivajo: Trg z medicinskimi pripomočki cveti in ubija #video
Ne spreglejte