Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
1. 8. 2018,
16.27

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

13

Natisni članek

UKC Ljubljana medicinske sestre

Sreda, 1. 8. 2018, 16.27

5 let, 8 mesecev

Iz UKC Ljubljana letos odšlo že več kot sto medicinskih sester #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

13

V letošnjem letu je do danes iz UKC Ljubljana odšlo že 127 medicinskih sester – 13 se jih je upokojilo, 110 je bilo sporazumnih odpovedi, štirim je delovno razmerje prenehalo iz drugih razlogov. Kljub razpisom novih skoraj ne zaposlujejo. Tiste, ki ostajajo v službi, poročajo o izčrpanosti, preveliki delovni obremenjenosti in slabi organiziranosti.

Ob množičnih odhodih medicinskih sester iz ljubljanskega kliničnega centra je kadrovska služba samo letos objavila že 616 razpisov za profil diplomirane medicinske sestre in srednje medicinske sestre, med temi je bilo 20 delovnih razmerij, ki so jih zgolj podaljšali.

Koliko so jih zaposlili, nam niso sporočili. Po neuradnih informacijah novih prihodov skoraj ni.

"Vodja pravi, da prijav ni. Ali je res ali ne, ne vem. Res pa je, da se je o pomanjkanju medicinskih sester govorilo že pred 13 leti, pa sem sama takrat kar dolgo iskala delo. Spomnim se, da me je, ko sem pisala prošnje, mama vprašala, ali jih vržem v poštni nabiralnik ali poleg njega," je dejala medicinska sestra, s katero smo se pogovarjali o razmerah v UKC Ljubljana.

Mnoge ne zdržijo niti pol leta

Kot nam je zaupala medicinska sestra, ki ne želi biti imenovana, njene sodelavke odhajajo zaradi slabih plač, podcenjenosti in neorganiziranosti. Veliko je tudi takih, ki so se vozile od daleč in zaradi družine delo iščejo bližje domu. Je pa tudi osebje, ki ne zdrži niti pol leta ter hitro spozna, da je tempo prenaporen in da se preprosto ne vidi v tem.

Delo medicinske sestre v kliničnem centru je že tako naporno. Redni delovnik pomeni sedemurni dopoldanski ali popoldanski turnus. Na oddelkih, kjer se dela v treh izmenah, v nočni izmeni delajo po deset ur, ob koncih tedna in praznikih pa po 12 ur. Zaradi nenadomeščenih odhodov, upokojitev in bolniških odsotnosti se njihove obremenitve samo še stopnjujejo.

"Pred desetimi leti si imel po dežurstvu ob koncu tedna zagotovo prost torek, zdaj tega ni. Prost dan moraš dobesedno izprositi. Ker nas je tako malo, je težava že izkoristiti dopust," razlaga medicinska sestra, zaposlena v UKC Ljubljana. | Foto: Ana Kovač "Pred desetimi leti si imel po dežurstvu ob koncu tedna zagotovo prost torek, zdaj tega ni. Prost dan moraš dobesedno izprositi. Ker nas je tako malo, je težava že izkoristiti dopust," razlaga medicinska sestra, zaposlena v UKC Ljubljana. Foto: Ana Kovač

Prost dan si morajo izboriti

"Že več kot deset let delam tako in to mi sploh ni težko. Bolj je težava, da ni ustaljenega urnika. Ta se čez mesec dodatno spreminja. Imaš prost dan in še takrat te kličejo, ali lahko prideš nadomeščat sodelavko, ki je na bolniškem dopustu," razlaga sogovornica.

Prost dan si pravzaprav komaj izborijo: "Pred desetimi leti si imel po dežurstvu ob koncu tedna zagotovo prost torek, zdaj tega ni. Prost dan moraš dobesedno izprositi. Ker nas je tako malo, je težava že izkoristiti dopust."

Stavka UKC Ljubljana
Novice Zaradi odhodov medicinskih sester zaprli tretjino oddelka

Po zakonu medicinskim sestram lahko dodatno odredijo osem delovnih ur na teden oziroma 32 ur mesečno. Vendar jih običajno opravijo precej več.

Največ ur prek polnega delovnega časa je odrejenih na največjih klinikah:

  • interni kliniki (klinična oddelka za kardiologijo in za nefrologijo ter internistična prva pomoč),
  • kirurški kliniki (klinični oddelki za abdominalno kirurgijo, za travmatologijo, za kirurgijo srca in ožilja),
  • kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja,
  • nevrološki kliniki,
  • na vseh enotah intenzivnih terapij.

Samo junija je bilo po podatkih, ki so nam jih posredovali iz UKC Ljubljana, na področju zdravstvene nege odrejenih 41.541 ur prek delovnega časa.

Zaradi pomanjkanja kadra zdravstvene nege so pred mesecem že morali zapreti oddelek s petimi posteljami za intenzivno nego interne klinike, a kadrovsko stisko občutijo na vseh klinikah, še posebej v enotah intenzivnih terapij in intenzivnih neg, so nam sporočili iz kliničnega centra.

"Želim biti medicinska sestra, če bi želela biti tajnica, bi bila tajnica"

Že tako dragoceno energijo zdravstvenemu osebju dodatno jemlje slaba organiziranost. "Naj omenim samo en primer: imamo ene ključe za skladišče, z njimi pa razpolaga deset sester. Najprej traja, da najdem tisto sestro, ki jih ima, grem v skladišče, in ko sem tam, ugotovim, da materiala, ki ga potrebujem, sploh ni. Pa da se ukvarjamo s tem, ali imaš perilo ali ne, pa zdravila. Da ne govorim o tem, da so nam začeli zaklepati krpice za umivanje," razmere opisuje medicinska sestra.

"To so tako banalne stvari, ki ti vzamejo ogromno energije, volje in časa, ki bi ga lahko izkoristil za pacienta. In vsi ti papirji, ki jih moraš popisati. Jaz želim biti medicinska sestra. Tam sem zato, da pacienta umijem, mu dam za jesti in ga obrnem. Če bi želela biti tajnica, bi bila tajnica," dodaja.

"Jaz želim biti medicinska sestra. Tam sem zato, da pacienta umijem, mu dam za jesti in ga obrnem. Če bi želela biti tajnica, bi bila tajnica."  | Foto: Thinkstock "Jaz želim biti medicinska sestra. Tam sem zato, da pacienta umijem, mu dam za jesti in ga obrnem. Če bi želela biti tajnica, bi bila tajnica." Foto: Thinkstock

Namesto desetih pacientov, jih ima 20

Poleg tega se povečuje tudi število pacientov na medicinsko sestro, sploh med dopusti. "Nihče nič ne reče, samo dobiš dodatne tri postelje v sobo. Nihče nič ne reče, samo pričakuje se, da poskrbiš za dodatne paciente. Dodatne pomoči ni," pravi sogovornica, ki je še pred kratkim imela deset pacientov, zdaj pa mora poskrbeti že za dvajset pacientov.

"Ne samo, da moraš poskrbeti za dvajset pacientov, ampak zanje tudi odgovarjaš," dodaja.

UKC
Novice Gostujoča kirurga v Ljubljani že opravila tri nujne operacije srca

Vedno več jih hodi z odporom v službo

Ob vsem tem je izčrpanost medicinskih sester, ki skrbijo za zdravje in življenje ljudi, neizogibna. "Včasih nisem znala reči ne in sem bila vedno pripravljena vskočiti. Ni mi bilo težko delati nočnih izmen, delo sem opravljala z velikim veseljem. Zdaj gre samo navzdol. Opažam, da sem izjemno utrujena in izčrpana, ponoči zelo težko delam. Ker imam doma dva majhna otroka, sem se odločila podpisati, da ne delam več nadur," razlaga naša sogovornica, ki tako zdaj že nekaj časa dela "le" 32 nadur mesečno.

"Pravzaprav se na ravni klinike ustvarja neka čudna atmosfera. Vedno več je takih, ki hodijo z odporom v službo. Sama sem ves čas utrujena, še bolj utrujena se vrnem, doma pa ni nič od mene, kar seveda občuti tudi družina. Kolegice, ki delajo že 30 let, pravijo, da je bilo že marsikaj, a da tako hudo še ni bilo," razlaga.

"Če bom menjala službo, ne bom ostala v zdravstvu"

A kot navaja sogovornica, razmere v drugih bolnišnicah niso dosti boljše. "Ne delam si utopije, da bo, če bom odšla drugam, kaj bistveno bolje. Če bom menjala službo, jo bom zagotovo iskala zunaj zdravstva."

Svoje delo, delo medicinske sestre, ki je v službi pacienta, ima sicer rada. Če bi ji nekdo zagotovil, da bodo razmere vsaj poskušali izboljšati, o menjavi službe zagotovo ne bi razmišljala.

"A mislim, da bo moralo biti še slabše, da se bodo razmere začele izboljševati. Mislim, da še nismo na dnu," pravi srednja medicinska sestra, zaposlena v UKC Ljubljana.

Nekaj volje ji vlivajo pacienti, ki vse bolj vidijo in razumejo njihovo delo, opazijo, da so preobremenjene.

Ne spreglejte