Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
5. 7. 2018,
13.35

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

10

Natisni članek

UKC Ljubljana medicinske sestre

Četrtek, 5. 7. 2018, 13.35

5 let, 9 mesecev

Zaradi odhodov medicinskih sester zaprli tretjino oddelka

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

10

Stavka UKC Ljubljana | Foto STA

Foto: STA

Zaradi pomanjkanja medicinskih sester in večjega števila odhodov na druga, lažja delovna mesta so v ljubljanskem kliničnem centru morali zapreti oddelek s petimi posteljami. Kot so sporočili, jim kljub kadrovskim razpisom ni uspelo nadomestiti vseh odhodov.

Gre za klinični oddelek (KO) za intenzivno interno medicino interne klinike s 14 posteljami, kar pomeni, da so morali zaradi pomanjkanja osebja zapreti tretjino oddelka. "To je za naš oddelek veliko, ker imamo letno 1.200 sprejemov. Če bi oddelek zaprli za stalno, bi morali zavrniti 400 bolnikov," je opozorila namestnica predstojnika oddelka Vojka Gorjup.

čakalna doba zdravnik pregled
Novice Kako bi se morala nova vlada lotiti reševanja slovenskega zdravstva

Oddelek so zaprli pretekli petek, od takrat niso zavrnili še nobenega bolnika, so jih pa nekaj premestili v regionalne bolnišnice. Gre namreč za oddelek, kjer se bolniki zelo hitro menjajo, saj je povprečna ležalna doba tri dni. Zaradi pogostih menjav imajo zdravstveni delavci tako še posebej veliko dela.

"Plana B ni. Če bi prišlo do izrednih razmer, bi situacijo lahko reševali s sestrami z drugih oddelkov, kjer ni tolikšnih potreb," je dejala Gorjupova in izrazila zaskrbljenost, da se bo položaj še poslabšal: "Če je premalo ljudi in če te še bolj obremeniš, je več bolniških. Tega se bojim."

"Sestre na tem oddelku delajo na limitu, tudi kadar so vse v službi. Tako je bilo že pred temi odhodi, zdaj pa sploh. Vsaka odpoved se je hudo poznala," je opozorila Vojka Gorjup. | Foto: UKC Ljubljana "Sestre na tem oddelku delajo na limitu, tudi kadar so vse v službi. Tako je bilo že pred temi odhodi, zdaj pa sploh. Vsaka odpoved se je hudo poznala," je opozorila Vojka Gorjup. Foto: UKC Ljubljana

Trenutno manjka 12 medicinskih sester

Na oddelku za intenzivno interno medicino vsako leto čez poletje zaprejo manjši oddelek z dvema posteljama, tokrat so zaradi večjega števila odhodov sester morali zapreti večjega. 

Od konca januarja je oddelek zapustilo devet izkušenih medicinskih sester, tri jim je uspelo nadomestiti, šestih pa ne. Poleg tega sta dve odšli na porodniški dopust, nekaj pa jih je bolniško odsotnih. "Trenutno nam manjka 12 medicinskih sester, to je za en cel turnus. Zaradi tega ne moremo zagotoviti varne obravnave bolnikov v vseh bolniških sobah," je pojasnila glavna medicinska sestra Suzana Rozman.

Novice Če ne bodo dobili dveh kardiologov, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino #video

Kam odhajajo medicinske sestre? V tujino?

Na vprašanje, ali medicinske sestre odhajajo v tujino, kjer je boljše plačilo, je namestnica predstojnika odvrnila, da odhodov v tujino ni. Kot je pojasnila, odhajajo na lažja delovna mesta, saj je na tem oddelku delo res težko in intenzivno, kar pa ni primerno plačano. "Sestram se izplačujejo nadure, zdaj je direktor odobril tudi plačilo dodatnega obsega dela, večje nagrade pa ni. Napaka je bila narejena pred leti s plačno lestvico."

Hkrati je opozorila, da je za delo na tem oddelku potrebno veliko dodatnega znanja. Te medicinske sestre po končanem rednem delu šolanja potrebujejo še eno leto dodatnega izobraževanja in šele po internem izpitu lahko začnejo delati. To pomeni tudi, da bodo potrebovali eno leto, da nadomestijo pomanjkanje.

Povpraševanje po teh kadrih se v Sloveniji in sosednjih državah vsak dan povečuje. Problem pomanjkanja zdravstvenih kadrov, predvsem medicinskih sester, pa ni le slovenski, ampak svetovni problem, zato imajo dobri kadri v tujini odlične ponudbe, se zavedajo v UKC.

Ne spreglejte