SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gostujoča kirurga v Ljubljani že opravila tri nujne operacije srca

0,42

termometer

UKC
Do 31. julija so znova vzpostavili pet rednih specialističnih ambulant in ambulanto za kontrolo srčnih spodbujevalnikov. Skupaj so opravili 103 specialistične kardiološke preglede in 101 ambulantni ultrazvočni pregled srca. Foto: STA

V službi za kardiologijo pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sta gostujoča kirurga po odhodu treh pediatričnih kardiologov od 9. julija opravila tri nujne operacije srca. Dve operaciji sta načrtovani še v začetku avgusta, so danes sporočili iz UKC Ljubljana.

V službi so bili od 9. julija prisotni specialist pediater kardiolog, specialistka pediatrije, specialistka interne medicine in kardiologije ter dva specializanta pediatrije. Pri ambulantnih pregledih in stalni pripravljenosti je sodeloval tudi specialist pediater kardiolog kirurške klinike UKC Ljubljana. Dva tedna sta bila prisotna gostujoči otroški kardiolog in gostujoči otroški kardiokirurg, katerih prihod je organiziral Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

V čakalni vrsti še deset bolnikov

Menjave gostujočih zdravnikov so potekale tedensko ali na dva tedna. Sodelovali so kot konzultanti, na strokovnih sestankih in pri neinvazivnih preiskavah srca. Gostujoči kardiolog je opravil več pregledov fetalne ehokardiografije pri nosečnicah. Specialisti pediatri kardiologi iz Hrvaške in s klinike Motol iz Prage, s katero UKC Ljubljana redno sodeluje, so opravili tri interventne posege na srcu in tri diagnostične invazivne posege.

dojenček, novorojenček Novice Poslanci so iskali pojasnila vodstva UKC o otroški srčni kirurgiji #video

V 24-urni pripravljenosti za urgentne kardiološke primere sta bila izmenično pediater kardiolog kirurške klinike UKC Ljubljana ali pediater kardiolog iz službe za kardiologijo.

V čakalni vrsti za operacijo srca je deset bolnikov, ki pa so že bili sprejeti za srčno operacijo na preteklih konzilijih s kirurgi referenčne klinike UKC Ljubljana iz Prage.

Po novem ultrazvočna preiskava srca pri pregledu tudi za otroke

Delo na hospitalnem oddelku je potekalo po ustaljenem programu. Otroke so sprejemali prek sprejemne ambulante, iz specialistične pediatrične kardiološke ambulante, iz drugih slovenskih bolnišnic in naročene bolnike za različne diagnostične posege ali uvedbo zdravljenja. Od 9. do 31. julija je bilo 18 sprejemov na bolnišnični oddelek. Oskrba otrok v pediatrični intenzivni enoti kirurške klinike je potekala dobro, so zagotovili v UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana Novice Še en odstop na otroški srčni kirurgiji

Novost v organizaciji ambulantnega dela je, da pri otroku ali mladostniku hkrati ob ambulantnem pregledu opravijo tudi ultrazvočno preiskavo srca. Takšna obravnava je prijaznejša do otrok in staršev, ker jim ni treba posebej prihajati na ultrazvočno preiskavo, so pojasnili v UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana Novice Poslanci bodo o otroški srčni kirurgiji razpravljali v torek

Nujna obremenitvena testiranja so bolniki opravili na kliničnem oddelku za kardiologijo interne klinike UKC Ljubljana. Zapletene primere bolnikov z motnjami srčnega ritma so obravnavali na rednih aritmoloških konzilijih UKC Ljubljana. Dva bolnika sta bila obravnavana na rednem konziliju za transplantacijo srca UKC Ljubljana, pet bolnikov pa na urgentnem kongenitalnem kardiokirurškem konziliju.

zdravnik halja Novice Češki kirurgi bodo obravnavo nujnih primerov na otroški srčni kirurgiji zagotavljali v 24 urah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin