SiolNET. Novice Slovenija
2,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mediana: Šarec spet pred Toninom, Jelinčič v parlamentu

2,88

termometer

Matej Tonin, Marjan Šarec
Foto: STA

Po rezultatih javnomnenjske ankete, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, na vrhu ostaja SDS Janeza Janše, sledi SD Tanje Fajon, tretje mesto zaseda Levica Luke Meseca. Mediana v tokratno anketo ni vključila stranke Roberta Goloba. Za presenečenje je tokrat poskrbela stranka SNS Zmaga Jelinčiča, ki bi prišla v parlament. 

Največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 25,3 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je SD Tanje Fajon s 17,5-odstotno podporo, tretje mesto zaseda Levica Luke Meseca z 11,8 odstotka podpore.

Stranki SDS je v primerjavi z Medianino anketo izpred meseca dni podpora padla za 1,8 odstotne točke, stranki SD pa je na drugi strani podpora zrasla za 1,8 odstotne točke. Levici je podpora padla za 2,6 odstotne točke. 

Jelinčič v parlamentu

Če sta bila pred mesecem dni NSi Mateja Tonina in LMŠ Marjana Šarca z 9,5-odstotno podporo izenačeni, je Šarec tokrat prehitel Tonina in z 9,8-odstotno podporo zaseda četrto mesto. NSi je podpora padla za 2,4 odstotne točke. 

Peto mesto zaseda stranka SAB Alenke Bratušek. Volivci so ji namenili 6,7 odstotka podpore, kar je za 1,4 odstotne točke več kot pred enim mesecem. Najbolj očiten skok je viden pri stranki SNS Zmaga Jelinčiča, ki bi se tokrat s 5,6-odstotno podporo uvrstila v parlament. Podpora stranki je zrasla za kar štiri odstotne točke. 

 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Stranke pod parlamentarnim pragom

Pod parlamentarnim pragom so se znašle:

- Pirati Rolanda Benjamina Vaza Ferreire (2,5 odstotka),

- DeSUS Ljuba Jasniča (1,9 odstotka),

- Dobra država Bojana Dobovška (1,6 odstotka),

- SLS Marjana Podobnika (1,6 odstotka),

- Zelena Slovenija Andreja Čuša (1,4 odstotka),

- Konkretno Zdravka Počivalška (0,3 odstotka).

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.
Mediana je raziskavo izvedla na vzorcu 658 anketirancev.

 

Kdo bi bil po mnenju vprašanih najboljši mandatarja?

Po Medianini javnomnenjski anketi je najprimernejši kandidat za predsednika vlade aktualni premier Janez Janša z 20-odstotno podporo, na drugem mestu je Robert Golob s 17,5 odstotki, z osmimi odstotki sledi Tanja Fajon na tretjem mestu. 

Rezultati tokratne Medianine ankete in javnomnenjske ankete, ki jo je agencija Parsifal opravila za Novo24TV, so podobni. Tako je tudi po Parsifalovi anketi najprimernejši kandidat za predsednika vlade s 16,9-odstotno podporo prvak SDS Janša, na drugo mesto se je z 11,8 odstotka glasov uvrstil Golob. Med možnimi izbirami je bil znova predsednik UEFA Aleksander Čeferin, za katerega bi glasovalo 2,3 odstotka anketirancev. Sledi Šarec z 2,1 odstotka in Fajonova z 1,9 odstotka. 

Janez Janša Novice Janša pred Golobom, a več kot polovica neodločenih Robert Golob Novice Robert Golob bi rad vodil stranko Jureta Lebna #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin