Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

18

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Darko But Srečko Šestan dodatki za pripravljenost dodatki migrantska kriza

Četrtek, 14. 7. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

Med migrantsko krizo nekateri brez malice, drugi z dodatno plačo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

18

Srečko Šestan | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nekateri vodilni na upravi za zaščito in reševanje so le za nadure v času migrantskega vala dodatno zaslužili več tisoč evrov. Po drugi strani pa nekateri vojaki, ki so prav tako pomagali in bili na razpolago tudi po 16 ur skupaj, po lastnih trditvah niso dobili niti primerne malice.

Srečku Šestanu, poveljniku civilne zaščite, ki na upravi za zaščito in reševanje (URSZR) opravlja naloge vodje Sektorja za sistemsko-organizacijske in pravne zadeve, je delo prek polnega delovnega časa in izplačilo za opravljene nadure v času migrantskega vala, enako kot ostalim javnim uslužbencem v URSZR, odredil in odobril generalni direktor URSZR Darko But.


Popravek: V prvi različici članka smo v uvodu zapisali, da sta But in Šestan v času migrantskega vala s plačili za nadure zaslužila več tisoč evrov. Informacija je napačna, saj But v tem času ni prejemal nikakršnih dodatkov k plači, ne za nadure ne za pripravljenost. Za napačno navedbo se opravičujemo.


Ko smo službo za strateško komuniciranje pri ministrstvu za obrambo vprašali, koliko dodatkov k plači je Šestan prejel v času migrantskega vala, so navedli sledeče:

  • oktober 2015 – 48 nadur, od tega 12 nedeljskih
  • november 2015 – 76 nadur, od tega 6 nočnih
  • december 2015 – 66 nadur, od tega 9 nedeljskih
  • januar 2016 – 17 nadur

Za navedeno je v štirih mesecih prejel 6.294,23 evra. Povprečno je torej mesečno poleg svoje redne plače zaslužil še eno povprečno slovensko mesečno bruto plačo, in to v času, ko nekateri vojaki, ki so ob migrantskem valu priskočili na pomoč in bili na razpolago tudi po več kot 16 ur skupaj, po lastnih trditvah niso dobili niti primerne malice. URSZR je, tako kot Slovenska vojska, sestavni del ministrstva za obrambo.

Generalni direktor URSZR Darko But je vodjem organizacijskih enot uprave za nadure, opravljene v času migrantskega vala, skupaj izplačal več kot 20 tisoč evrov. | Foto: STA , Generalni direktor URSZR Darko But je vodjem organizacijskih enot uprave za nadure, opravljene v času migrantskega vala, skupaj izplačal več kot 20 tisoč evrov. Foto: STA ,

"Izplačilo nadur krvavo zaslužili"

Šestan je bil za te nadure plačan kot uslužbenec URSZR in ne kot poveljnik civilne zaščite, ki je sicer prostovoljna funkcija, so pojasnili pri URSZR. Vprašanje pa je, ali bi opravil enako število nadur, če ne bi bil poveljnik civilne zaščite in bi deloval le v funkciji zaposlenega na URSZR.

Na vprašanje, ali se mu izplačevanje toliko nadur ne zdi neprimerno, glede na to, koliko prostovoljcev je darovalo svoj čas, energijo in denar za pomoč migrantom, je odvrnil, da je on javni uslužbenec in je za svoje delo na odgovornem mestu tudi plačan. Pravi, da zaradi tega nima nobene slabe vesti, saj je bilo opravljenih veliko več nadur, kot jih je bilo izplačanih, izplačilo nadur pa naj bi vsi zaposleni pri URSZR "krvavo zaslužili".

Šestan in But sicer nista ravnala nezakonito, se pa postavlja vprašanje primernosti takšnih izplačil, če upoštevamo navedbe vojakov, da za svoje prav tako odgovorno delo niso prejeli niti dostojne malice, in splošno zategovanje pasu v državi.

Izplačilo nadur vodjem organizacijskih enot URSZR zaradi migrantskega vala za obdobje od septembra 2015 do maja 2016 v bruto zneskih

Stanislav Lotrič, Sektor za operativo: 8.684,02 evra
Srečko Šestan, Sektor za sistemsko-organizacijske in pravne zadeve: 6.294,23 evra
Mojca Zupan, Sektor za načrtovanje in preventivo: 2.635,59 evra
Milena Jeraj Dobnik, Služba za mednarodne in evropske zadeve: 2.049,91 evra
Mateja Brglez, Služba za splošne zadeve: 1.032,18 evra
Boštjan Tavčar, Center za obveščanje RS: 274,62 evra
Janja Brulc, Izobraževalni center za zaščito in reševanje: 223,22 evra

Kaj pa dodatki za pripravljenost?

Čeprav smo prosili "za podatke o dodatkih k plačam zaradi migrantske krize (dnevnice, nadure, potni stroški ipd.) od 1. septembra 2015 do danes", ministrstvo za obrambo okrajšave "ipd." ni upoštevalo in v odgovor ni vključilo dodatka za pripravljenost.

Na dodatno vprašanje smo prejeli zneske tudi o tem dodatku. Šestan je v osmih mesecih samo za pripravljenost prejel skoraj 15 tisoč evrov bruto, medtem ko si niti ministrica Vesna Györkös Žnidar niti državni sekretar Boštjan Šefic, ki sta bila v državi odgovorna za obvladovanje migrantskega vala, po navedbah notranjega ministrstva nista izplačevala nobenih dodatkov.

Ne spreglejte