SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maribor preplavili turisti, več prenočitev kot lani, zadovoljni tudi hotelirji #video

0,34

termometer

Ob domačih gostih, ki so v Mariboru in okolici letos unovčili že skoraj toliko bonov kot lansko leto, se v štajerski prestolnici povečuje delež tujih turistov. Kljub temu da ni toliko tranzitnih gostov, ki bi se na poti do jadranske obale ustavljali na počitku, so na mariborskem zavodu za turizem junija letos vendarle zabeležili za 50 odstotkov več prenočitev kot junija lani. Dobro zasedenost si obetajo tudi avgusta in septembra, a hkrati v negotovosti zaradi novega širjenja okužb težko načrtujejo svoje delovanje za prihodnje mesece.

V Čokoladni vasi z 12 glamping hiškami ob Dravi v naravnem krajinskem parku Mariborsko jezero so zadovoljni z letošnjo poletno sezono. Med gosti prevladujejo predvsem tujci. Prihajajo iz Avstrije, Nemčije, Belgije, Nizozemske.

Tudi drugim mariborskim hotelirjem letos poleti kaže bolje kot lani, a zasedenost ni niti malo takšna, kot je bila predlani ali še leto prej. Večina ponudnikov pogreša tuje tranzitne goste, ki so se v Mariboru ustavljali zaradi počitka med potjo na jadransko obalo.

''Pogrešamo tuje goste, še zmeraj se tuji turisti v manjšini odločajo za našo destinacijo oziroma smo bili predhodno tranzitna destinacija. V tem trenutku se zaradi prehajanja mej in omenitev gostje odločajo, da potujejo brez postankov, tako da imamo zato tudi mariborski hotelirji slabšo zasedenost,'' je povedal Vasja Ilešič iz Zadruge Kooperativa hotelirjev Maribor. 

Bojijo se negotove jeseni 

Kljub manjšemu številu tranzitnih gostov pa v štajerski prestolnici in okolici še vedno več kot 70 odstotkov prenočitev opravijo tuji gostje. Letošnji junij je bil za mariborski turizem občutno boljši kot lanski. Gostje v Mariboru povprečno bivajo od tri do štiri dni, iz tujine prihajajo tako s pomočjo turističnih agencij kot v lastni režiji.

Tudi hotelirji upajo, da se bo ponovil trend lanskega poletja, ko smo avgusta in septembra Slovenci unovčili skoraj dve tretjini vseh turističnih bonov. A hkrati so previdni zaradi negotovosti, ki jo lahko prinese novo širjenje okužb. ''Te negotovosti, ki nas spremlja iz tedna v teden, pravzaprav ne moremo načrtovati niti za mesec dni vnaprej, ker ne vemo, kaj se bo spremenilo, kaj se bo zgodilo. To nas seveda postavlja pred velike izzive,'' je še dejal Ilešič. 

Benetke poplave Novice Benetke meter pod vodo, nenavadno za avgust #video #foto moda, ulična moda, Ljubljana Novice Turistični delavci: Ne želimo ponovno v to nočno moro Nemški turisti Novice Za vstop v Nemčijo s 1. avgustom obvezno testiranje, izjeme le cepljeni in prebolevniki Terme Dobrna Trendi V butični hotel iz 19. stoletja tudi s turističnimi boni Nemčija Trendi Ideja za počitnice: do okolja prijazna turistična ponudba

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin