Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 8. 2021,
20.29

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

3

Natisni članek

turizem Koronavirus Slovenija PCT

Torek, 3. 8. 2021, 20.29

2 leti, 8 mesecev

Turistični delavci: Ne želimo ponovno v to nočno moro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

3

moda, ulična moda, Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po tednu dni, odkar morajo pogoj PCT - preboleli, cepljeni, testirani - pred vstopom preverjati tudi hotelirji in gostinci, vprašanim to ne predstavlja večjih težav. Seveda menijo, da bi lahko postavili drugačne rešitve, sploh ob dejstvu, da se epidemiološka slika slabša in da je pod vprašajem trajanje turistične sezone. "Ne želimo ponovno v to nočno moro, ki smo ji bili priča, zato menim, da je PCT edina rešitev, ki jo ta planet ponuja, da ohranimo delovna mesta, da ohranimo turizem," je povedal Gregor Jamnik, direktor ljubljanskega Hotela Slon in predsednik Združenja hotelirjev Slovenije. 

Turistična sezona je na vrhuncu. Manjši ljubljanski hotel je polno zaseden. Čeprav morajo po novem preverjati, ali njihovi gostje, ki želijo vstopiti v hotel, izpolnjujejo pogoj PCT, jim to ne predstavlja večjih težav.

"Goste smo že od julija oziroma od samega začetka naprošali za potrdila. Sama aplikacija, ki je začela delovati pred dnevi, je samo olajšala celoten proces preverjanja. Gostje tudi dobijo v podpis izjavo oziroma obkrožijo, katerega od navedenih pogojev izpolnjujejo," je dejal Gregor Erbežnik, vodje prodaje Hotela M v Ljubljani. 

Podobno je povedal Gregor Jamnik, direktor ljubljanskega Hotela Slon in predsednik Združenja hotelirjev Slovenije: "Morda nam to podaljša čas prijave gosta za 20 sekund, mogoče za pol minute. Mi smo s preverjanjem PCT-pogojev integrirali proces prijave gosta v hotel."

Tudi v gostilni Jurman s preverjanjem zdravstvenih potrdil nimajo težav. "Kar lahko preverimo, preverimo, česar ne moremo, ne preverimo. So pa v 95 odstotkih ljudje ozaveščeni in sami avtomatsko pokažejo vsa možna potrdila oziroma izkažejo, da so cepljeni in preboleli," je povedal vodja gostilne Jurman Vinko Rušnik

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa
Novice Gostinci za kompromis o pogojih PCT, ker je preveč meril in zmede v komunikaciji

Prisoten je strah pred koncem turistične sezone 

Gostincem in turističnim delavcem se ob tem pojavlja vse več vprašanj o trajanju sezone, saj napovedi četrtega vala in morebitne nove omejitve vse skupaj postavljajo pod vprašaj. Rešitev turistični delavci vidijo predvsem v izpolnjevanju pogoja PCT.

"Vemo, kakšne so bile posledice, ko smo turizem zaprli. Ogromno ljudi je izgubilo službe, tudi sam poklic turistični delavec je postal ogrožen, zdaj se nekako pobiramo nazaj. Ne želimo ponovno v to nočno moro, ki smo ji bili priča, zato menim, da je PCT edina rešitev, ki jo ta planet ponuja, da ohranimo delovna mesta, da ohranimo turizem," je bil jasen Jamnik.

Meni, da je turistična sezona boljša kot lanska, v primerjavi z rekordnim letom 2019 pa je Ljubljana nekje na polovici. 

COVID 19
Novice Velik poskok okužb, spet tromestno število!
Milan Krek
Novice Krek do jeseni pričakuje pravno podlago in novo različico aplikacije za nadzor pogojev PCT

 

 

Ne spreglejte