Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

družina otroci

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 13.08

8 let

Mama petih otrok: Verjamem, da imajo starši tudi z edincem ogromno dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družina Tehovnik je ena od približno 1091 sedemčlanskih družin v Sloveniji. Kako je vzgajati peterico nadobudnežev in to usklajevati z vlogo zaposlene ženske? Ali obstajajo razlogi za tarnanje?

Magdalena Tehovnik je mama petih otrok, specialna pedagoginja v osnovni šoli Preserje pri Radomljah in predsednica kulturnega društva KUD Dobrova. Glede na to, da je tudi sama odraščala v družini, kjer so ji čas krajšali tri sestre in brat, je bilo nekako logično in pričakovano, da tudi sama ne bo ostala zgolj pri enem otroku.

To sta z življenjskim sopotnikom Lukom razčistila že pred poroko. "Luka je takrat izrazil željo po treh otrocih, jaz pa po petih in zelo hitro sva se strinjala z mojim predlogom," se prvega pogovora na temo otrok spominja danes 36-letna Magdalena Tehovnik iz Brezij pri Dobrovi.

Obveznosti

Obveznosti je pri petih otrocih seveda ogromno, ko bo v šolo zakorakal še peti, jih bo še malenkost več – od šolskih obveznosti do obšolskih dejavnostih, kot so glasbena šola, folklora in skavti.

Lažje po finančni in težje po organizacijski plati

Tehovnikova je prepričana, da je za velike družine danes finančno bolje poskrbljeno, kot je bilo nekoč, ali vsaj v njenem primeru, v primeru odraščanja na veliki kmetiji, saj so na voljo davčne olajšave, otroški dodatki in dodatki za veliko družino … Je pa bistveno težje po organizacijski plati. Številne dejavnosti otrok pač zahtevajo številne prevozniške obveznosti. Mama taksi, po domače, je redno na poti.

Tehovnikova ne čuti, da bi se morala na račun velike družine čemu odpovedati. "Z možem nimava ne vem kako visokih plač, nimava pa niti kakšnih posebnih potreb, tako da se mi ne zdi, da bi se morali na račun velike družine čemu odpovedati. Še vedno vsako poletje hodimo na morje, pozimi pa gremo tudi smučat. Ne pritožujeva se in ne vidim nobenih velikih težav. Oblačila dobimo od sorodnikov, kupujemo večinoma le za najstarejšega sina, tudi kolesa se dedujejo iz roda v rod," našteva.

22 vnukov in številni izgovori za druženje

8. marca, dneva žena, ki smo ga obeleževali včeraj, ne praznuje, veliko več ji pomeni materinski dan. V družini se spomnijo tudi na godove in seveda rojstne dneve, ki jih praznujejo v krogu najširše družine.

Ko govorimo o najširši družini, je treba izpostaviti zavidljivo število otrok, ki jih ima pet bratov in sester Čemažar. Kar 22 jih je. Od najstarejše vnukinje, ki šteje 19 let, do najmlajših vnukinj dvojčic, ki imata šele rosnih devet mesecev.

Skupaj praznujejo božič in veliko noč, skupaj pričakajo tudi novo leto. Redno so na sporedu skupna praznovanja godov in rojstnih dni, pa tudi druženja kar tako, zaradi druženja. "Precej se družimo in lepo smo povezani," pravi sogovornica. Na dan sv. Miklavža so se recimo obdarovali z vstopnicami za živalski vrt v Zagrebu, kar je bil spet priročen izgovor za skupni izlet.

Tudi poleti so našli način za številčno druženje. Že tretje leto zapored namreč organizirajo Bezeniški tabor, ki se ga udeleži vseh 22 otrok – najmlajši dvojčici sta ga sicer lani še izpustili, njuno mesto pa sta zapolnili dve sosedi. Teden dni preživijo v naravi, spijo pa seveda v šotorih. Za hrano vsak dan poskrbi eden od staršev, Magdalena in njena svakinja pa otrokom delata družbo, vzdržujeta red in disciplino in vodita raznorazne delavnice: od uric angleškega jezika do delavnic slikanja na platno, barvanja majic, izdelovanja vodnih mlinčkov in podobno.

Ne tarna, kako zaposlena je

Iz pogovora z Magdaleno je čutiti, da bolj poredko, če sploh kdaj, tarna o tem, kako zaposlena je. Kako torej gleda na starše, ki imajo le enega otroka, pa jim ta menda vzame toliko časa in energije, da ni možnosti, da bi se odločili za še enega?

"Verjamem, da imajo že z enim otrokom ogromno dela," pravi. "Poznam kar nekaj ljudi, ki so prepričani, da si ne morejo privoščiti še enega otroka, saj je že z enim preveč dela. Verjamem, da edinec verjetno res zahteva stalno animacijo staršev, če je sorojencev več, se preprosto igrajo drug z drugim. Dejstvo je, da imamo časa samo toliko, kot ga imamo, in le toliko ga lahko razdelimo med otroke. Pa če je to eden, ali pet, ali celo več," razmišlja Tehovnikova, ki se je že pri prvorojencu odlično znašla v vlogi mame. V nasprotju z večino mam, ki jim je prvi otrok še velika neznanka, potem pa z vsakim lažje steče in se mama v materinski vlogi počuti bolj suvereno.

"Verjetno je razlog tudi v tem, da sem se imela priložnost ukvarjati z nečaki in nečakinjami, še preden se je rodil moj prvi otrok, kar pomeni, da sem ga pričakala opremljena z bogatimi izkušnjami, čutim pa tudi, da mi je materinska vloga pisana na kožo," sklene Magdalena Tehovnik. Mama petih otrok. Šesti ni v načrtu, a če se zgodi, bo več kot dobrodošel.

Ne spreglejte