Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
12.28

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Stanovanjski sklad RS javna najemna stanovanja Ministrstvo za solidarno prihodnost Simon Maljevac

Petek, 7. 6. 2024, 12.28

1 teden, 6 dni

Maljevac o sistemski rešitvi za gradnjo javnih najemnih stanovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Simon Maljevac | Zakon bo po besedah ministra Simona Maljevca prinesel ureditev pravil za pridobitev statusa neprofitne stanovanjske organizacije in natančneje opredelil poslanstvo stanovanjskih zadrug kot posebnih oblik neprofitnih stanovanjskih organizacij. | Foto Ana Kovač

Zakon bo po besedah ministra Simona Maljevca prinesel ureditev pravil za pridobitev statusa neprofitne stanovanjske organizacije in natančneje opredelil poslanstvo stanovanjskih zadrug kot posebnih oblik neprofitnih stanovanjskih organizacij.

Foto: Ana Kovač

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo po besedah ministra Simona Maljevca predlog zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj pripravilo v prihodnjih mesecih. Zakon, ki bo določal pogoje financiranja, zemljiško politiko in izračun najemnin ter bo prinesel kadrovsko in tehnično pomoč, naj bi bil sprejet do konca leta.

Izhodišča za pripravo zakona, ki jih je v četrtek potrdila vlada, predvidevajo oblikovanje financiranja in pogojev za to gradnjo v prihodnjih desetih letih. "Iz proračuna bomo namenili do sto milijonov evrov na leto, in to za različne oblike gradnje ali nakup stanovanj s strani republiškega stanovanjskega sklada," je na današnji novinarski konferenci povedal Maljevac.

Zakon bodo pripravili v sodelovanju s finančnim ministrstvom, z njim pa želijo vzpostaviti ugodno financiranje projektov lokalnih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij. Sredstva bodo na voljo tudi za prenovo javnega stanovanjskega sklada oz. obstoječih stanovanj, ki so v slabem stanju. "Za koriščenje teh sredstev bodo morali ti investitorji prevzeti določen del finančnih bremen, vključno z zagotavljanjem lastne udeležbe," je poudaril.

Pravila o tem, kdo bo gradil

Zakon bo po njegovih besedah prinesel ureditev pravil za pridobitev statusa neprofitne stanovanjske organizacije in natančneje opredelil poslanstvo stanovanjskih zadrug kot posebnih oblik neprofitnih stanovanjskih organizacij. "S tem se bo oblikoval ustrezen regulatorni okvir za širitev nabora akterjev, ki bodo zagotavljali javna najemna stanovanja. Ti bodo upravičeni do določenih ugodnosti, hkrati pa bo zakon predvideval tudi varovalke in nadzor," je napovedal.

Na področju najemnin in subvencij bodo preoblikovali metodo izračuna najemnine. "S tem želimo, da bi te zagotavljale vzdržno poslovanje zavodov in skladov ter omogočale široko dostopnost do javnih najemnih stanovanj. Poleg socialne funkcije bo s tem zagotovljena ekonomska vzdržnost gradnje," je pojasnil.

Oblikovali bodo ukrepe na področju zemljiške politike z namenom zagotavljanja ustreznih zemljišč in učinkovitega umeščanja projektov v prostor. "Tako bomo sistemsko uredili podeljevanje stavbne pravice za neprofitne stanovanjske organizacije, dostop do zemljišč stanovanjskemu skladu in občinam," je povedal.

Več kadrov in tehnična pisarna

V načrtu sta tudi kadrovska okrepitev republiškega stanovanjskega sklada in vzpostavitev tehnične pisarne za podporo investitorjem na lokalni ravni.

"Stanovanjska kriza je resna, resno pa jo je naslovila šele trenutna vlada, tudi z ustanovitvijo ministrstva za solidarno prihodnost. To je za javno najemno gradnjo doslej namenjalo z naskokom daleč najvišja sredstva v zgodovini Slovenije," je dejal minister.

Kot je spomnil, je ministrstvo za podporo javni stanovanjski gradnji lani in letos v obliki dokapitalizacije republiškega stanovanjskega sklada zagotovilo 51 milijonov evrov, medtem ko ji je bilo med letoma 2015 do 2022 namenjenih okoli 13,8 milijona evrov. "Za obe dokapitalizaciji smo izvedli terensko analizo stanja," je navedel in dodal, da iz nje izhaja, da 30 akterjev do leta 2027 načrtuje gradnjo ali začetek gradnje 4825 stanovanj.

V Ljubljani največji projekti

Letos bo poudarek na lokalni ravni in stanovanjski sklad bo po njegovih besedah v prihodnjih tednih pripravil program sofinanciranja, na katerega se bodo lahko občine, skladi in neprofitne stanovanjske organizacije prijavili za pridobitev sredstev. "Največji projekti, ki bi lahko dobili finančno podporo, bodo v Ljubljani, kjer je stanovanjska kriza tudi najhujša," je dejal.

Poleg dokapitalizacije stanovanjskega sklada je omenil še sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost. "V okviru načrta smo zagotovili 60 milijonov evrov povratnih sredstev, s katerimi bomo do leta 2025 podprli 30 stanovanjskih projektov in skupaj še okoli tisoč dodatnih stanovanj. Do sedaj smo upravičencem izplačali več kot 32 milijonov evrov," je povedal.

S postavitvijo novega modela, ki po njegovih navedbah sledi avstrijskemu modelu, se bo zagotovil sistemski vir financiranja javne najemne gradnje, ki bo predvidljiv in neodvisen od političnih in gospodarskih nihanj. "Verjamemo, da bo to omogočilo, da bomo dosegli cilj gradnje 20 tisoč stanovanj v desetletnem obdobju," je povedal.

Robert Golob v Posavju
Novice Golob pojasnil, kje bo dobil milijardo evrov za gradnjo javnih najemnih stanovanj #video
Simon Maljevac
Novice Minister Maljevac napovedal sistemski zakon o gradnji stanovanj, vreden milijardo evrov #video
Simon Maljevac
Novice Maljevac: Predlog interventnega zakona bo zaposlenim v socialnem varstvu olajšal delo
javna najemna stanovanja
Novice Ljubljanski stanovanjski sklad prejel 3585 vlog za 200 neprofitnih najemnih stanovanj
Stanovanjski sklad
Novice SSRS bi lahko cilj nacionalnega programa izpolnil do leta 2025 #video
gradnja, prenova, hiša
Novice Kot najemnik pri nas težko kaj privarčuješ. Kaj šele za hišo.
Ogled in predstavitev najvišje stanovanjske stolpnice v Sloveniji. Spektra celovški dvori aleja ljubljanski grad stanovanje stanovanja šiška
Novice Letos le eno dodatno stanovanje prek javne najemne službe
Ne spreglejte