Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2019,
19.10

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

22

Natisni članek

odstrel kritike lovec volkovi

Četrtek, 8. 8. 2019, 19.10

4 leta, 8 mesecev

Lovci zavračajo očitke, da ne izvajajo odstrela volka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

22

Na Lovski zvezi Slovenije zavračajo očitke, da lovci ne izvajajo odstrela volka. Ob zdajšnjih strogih pogojih iz interventnega zakona, ki lov dovoljujejo le nekaj lovskim družinam, je nemogoče pričakovati, da bo odstrel izveden čez noč, so poudarili.

Kot so poudarili na Lovski zvezi Slovenije, je lov na volka zelo zahteven. Zver se namreč lahko premakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov in ga v tem času ne morejo loviti.

Pokol ovac, Jurišče pri Pivki
Novice Čez noč ostal brez dveh tretjin ovčje črede #foto #video

"Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka"

Vsem rejcem drobnice zato priporočajo, da se povežejo s starešinami in gospodarji lovskih družin ter jih redno obveščajo o premikih volkov, s tovrstnimi informacijami pa pripomorejo k uspešnemu odstrelu volkov v okviru interventnega zakona.

"Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka. Upamo, da bodo vsi vpleteni zmogli zadevo peljati tja, kamor sodi, torej da bo o upravljanju z zvermi spet odločala stroka. Treba pa bo doseči širši konsenz glede tega, kakšno število medvedov, volkov in šakalov je sprejemljivo za uspešno sobivanje z zvermi v Sloveniji," so sporočili z Lovske zveze Slovenije.

Volkovi so se v zadnjih letih prenamnožili, letos pa vse pogosteje napadajo domače živali. | Foto: STA , Volkovi so se v zadnjih letih prenamnožili, letos pa vse pogosteje napadajo domače živali. Foto: STA ,

Opozorili so, da so pred nekaj leti kmetijske organizacije zahtevale drastičen poseg v populacijo jelenjadi na nekaj območjih v Sloveniji in to tudi dosegle. "Danes pa se vsi sprašujejo, zakaj zveri iščejo hrano na pašnikih. Tudi s takšnim načinom upravljanja slovenski lovci nismo in ne moremo biti zadovoljni," so poudarili.

Volk
Novice Pri Kočevju trop volkov pokončal najmanj 20 ovac #foto

Vse pogostejši napadi volkov na domače živali

Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka in jo organiziralo na način, kot se je izvajal do prekinitve, ki jo je povzročila odločitev upravnega sodišča. Rešitev vidijo v aktivnem dolgoročnem strokovnem upravljanju z velikimi zvermi. "Od političnih odločitev in intervencij raznih ministrov ne bodo imele koristi ne živali ne narava in ne lovci," so še poudarili.

Medtem ko je agencija za okolje (Arso) letos izdala tri dovoljenja za odstrel volkov, in sicer skupno za šest osebkov, je lovcem do zdaj uspelo odstreliti enega. Trenutno je veljavno dovoljenje za odstrel enega volka na območju občin Bohinj, Železniki, Cerkno in Gorenja vas–Poljane, Arso pa obravnava še prošnje za odstrel volka na območju občin Kobarid in Bovec.

Volkovi so se v zadnjih letih, ko se njihov odstrel ni izvajal, prenamnožili, letos pa prihaja tudi do vse pogostejših napadov na domače živali. Tako se krepijo pozivi k učinkovitejšemu upravljanju z volkovi, ponekod oziroma tam, kjer jih do zdaj ni bilo, pa je slišati tudi zahteve po popolnem umiku volkov z omenjenih območij.

Volk
Novice Zajc po obisku na Cerkljanskem: Naš cilj je, da omogočimo sobivanje z volkom #video

Pri odstrelu bo pomagala tudi intervencijska skupina zavoda za gozdove

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so danes sporočili, da bodo lovskim družinam zaradi ponavljajočih se napadov volkov ter zaradi nujnosti čim hitrejšega odvzema volka iz okolja, kjer je to potrebno oziroma kjer je odvzem volka dovoljen s strani zavoda za varstvo narave, pri odvzemu omenjene zveri zagotovili pomoč intervencijske skupine zavoda za gozdove.

Na kmetijskem ministrstvu so medtem že sprožili postopek spremembe uredbe za povečanje deleža sofinanciranja zaščitnih ukrepov, kot so električne ograje. Sprememba uredbe bo predvidoma sprejeta do konca leta, stopnja sofinanciranja pa se bo z zdajšnjih od 30 do 50 odstotkov dvignila na predvidoma od 50 od 90 odstotkov.

Ne spreglejte