Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
17.17

Osveženo pred

4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

Natisni članek

zvestoba SDS Dejan Kaloh Eva Irgl Anže Logar

Sobota, 15. 6. 2024, 17.17

4 dni

Logarja, Irglovo in Kaloha bi črtali iz članstva SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07
Anže Logar, Eva Irgl, Dejan Kaloh | Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. | Foto STA

Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke.

Foto: STA

Svet SDS je v Šentvidu pri Stični začel sejo, na kateri bo med drugim obravnaval predlog sprememb statuta SDS v delu, povezanem s članstvom, so za STA dejali v stranki. Po poročanju N1 bi s spremembami poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha, ki niso podpisali zaveze o zvestobi SDS, črtali iz članstva oz. jim dali status podpornikov.

To po navedbah portala N1 pomeni, da se Logarjevi namigi, da bi se na naslednjem kongresu čez leto dni utegnil potegovati za predsednika SDS, ne bi mogli uresničiti.

Izvršilni odbor SDS je 6. februarja zaradi vprašanj, ki jih je na vodstvo stranke naslavljalo članstvo, poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS v sedmih dneh podpišejo izjavo. Z njo bi se zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine.

Tak predlog so podali po tistem, ko je izvršilni odbor ob napetostih med stranko in Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja konec lanskega leta ocenil, da ni več dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko. Predsednik SDS Janez Janša je zatem v glasilu stranke tudi javno izpostavil dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta "razčisti in uredi statusne zadeve".

Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Nista je pa podpisala Logar in Irglova, ki sta med soustanovitelji Platforme sodelovanja. Prav tako je ni podpisal Kaloh. Vsi trije so bili zatem izključeni iz vseh delovnih teles DZ.

Po veljavnem statutu je posameznik lahko črtan iz članstva, če kandidira na konkurenčni listi kandidatov ali če se po izvolitvi na funkcijo poslanca ali svetnika ne vključi v poslansko oziroma v svetniško skupino SDS ali iz nje izstopi.

Po navedbah N1 pa naj bi svet SDS danes navedenim razlogom za črtanje člana dodal še en razlog. To je, da poslanec SDS v DZ ali Evropskem parlamentu oziroma državni svetnik iz vrst SDS zavrne podpis zaveze o delovanju v okviru poslanske oziroma svetniške skupine do konca tekočega mandata in zaveze, da do konca mandata ne bo kandidiral na listah drugih strank. Predlagane spremembe pa dopuščajo možnost, da pristojni organ SDS člana, ki zavrne podpis zaveze o zvestobi stranki, ne črta iz članstva, ampak njegov status iz člana spremeni v podpornika.

Portal ob tem dodaja, da spremenjeni statut ne bo mogel veljati za nazaj. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec bo morala zato poslance znova pozvati, naj podpišejo zavezo o zvestobi do konca mandata. Šele vnovična zavrnitev podpisa bi omogočila nadaljnje ukrepanje, je še navedel portal.

Robert Golob
Mnenja Janez Šušteršič: Golobov samomor iz zasede
Tamara Vonta
Novice Zaslišali direktorja podjetja Opgrad, ki je oglaševalo na portalih blizu SDS
Tomaž Lah
Novice Po manevru SDS pod vprašajem delo preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda
Objava stranke SDS na omrežju X
Novice Je SDS v nedeljo nepooblaščeno objavljala rezultate volitev?
Ne spreglejte