Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
12.26

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

Državna volilna komisija volitve SDS evropske volitve evropske volitve

Torek, 11. 6. 2024, 12.26

1 teden, 1 dan

Je SDS v nedeljo nepooblaščeno objavljala rezultate volitev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55
Objava stranke SDS na omrežju X

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji zanikala sum na nepooblaščeno odtekanje rezultatov volitev iz DVK. Stranka SDS je namreč po nedeljskem zaprtju volišč in še pred uradno objavo prvih začasnih izidov volitev v Evropski parlament objavljala neuradne podatke rezultatov volitev.

Po zaprtju volišč na nedeljskih volitvah v Evropski parlament je stranka SDS še pred objavo uradnih rezultatov na družbenem omrežju X objavila, da je napoved rezultatov po posameznih okrajih mogoče spremljati na priloženi povezavi. Rezultati volitev v Googlovem dokumentu so se ves čas posodabljali, številke sodelujočih pa so bile visoke - več kot 50 tisoč glasov.

Objavo je med drugimi delil tudi prvak SDS Janez Janša, nato pa okoli 22. ure ti podatki niso bili več prosto dostopni.

Pri SDS so sicer v objavi pojasnili, da so vneseni podatki neuradni in so rezultat njihovega "exit polla" z volišč po posamičnih okrajih. "Sporočajo najprej podatke z manjših volišč, kar je potrebno upoštevati pri interpretaciji rezultatov," so opozorili. Šlo naj bi torej za nekakšno interno vzporedno merjenje volitev.

Toda nobena od javnomnenjskih agencij ni izvajala vzporednih volitev, prav tako na posameznih voliščih ni bilo videti, da bi kdo izvajal "exit polle", torej vzporedne volitve. Od kod torej ti podatki? So imeli pri SDS že kmalu po zaprtju volišč v Sloveniji ob 19. uri na voljo podatke, ki so bili videti kot podatki z volišč?

V skladu s pravili je namreč predsednik DVK Peter Golob javnosti prve začasne izide volitev v evropski parlament lahko sporočil šele nekaj po 23. uri – po zaprtju vseh volišč v EU.

Na DVK smo se obrnili z vprašanji, ali so bili pred volitvami seznanjeni z izvedbo "vzporednih volitev" SDS in ali morda v tem primeru sumijo, da je nepooblaščeno objavljala podatke DVK.

Novi poslanci EU
Novice Na evropskih volitvah slavila SDS s štirimi mandati, Svoboda z dvema, Vesna, SD in NSi pa s po enim

Konkretnih odgovorov nam niso poslali, zapisali pa so, da se bodo članice in člani na današnji seji DVK opredelili tudi do različnih novinarskih vprašanj o izvedbi volitev.

Na sami seji sicer razprave o tem primeru ni bilo, so nam pa na ponovno novinarsko vprašanje zanikali kakršnokoli možnost, da bi podatki odtekali iz DVK. Golob je zatrdil, da so imeli informatiki na DVK izrecno navodilo, da "nikomur ne smejo posredovati nobenih podatkov o rezultatu volitev. Prepričan sem, da so se tega tudi držali."

Nepooblaščeno odtekanje podatkov z DVK je ostro zavrnil tudi direktor službe DVK Igor Zorčič. "Naše notranje informacije so bile skrbno varovane," je zatrdil. Dodal je, da DVK nima nobene zveze z vzporednimi volitvami, ki jih običajno naročajo medijske hiše.

Ne spreglejte