Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
16.01

Osveženo pred

5 dni, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Robert Golob Tomaž Lah Star Solar GEN-I Gibanje Svoboda komisija dz Državni svet

Sreda, 12. 6. 2024, 16.01

5 dni, 21 ur

Po manevru SDS pod vprašajem delo preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Tomaž Lah | DZ je ustanovitev preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda maja odredil na zahtevo državnega sveta, prvopodpisani pod zahtevo pa je bil svetnik Andrej Poglajen iz SDS. | Foto STA

DZ je ustanovitev preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda maja odredil na zahtevo državnega sveta, prvopodpisani pod zahtevo pa je bil svetnik Andrej Poglajen iz SDS.

Foto: STA

Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda je bila danes uradno ustanovljena. A člani iz vrst SDS so zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim predsednika komisije Tomaža Laha in štiri druge člane iz Svobode. Ti naj tako ne bi smeli več sodelovati pri delu komisije.

Svoboda ima v preiskovalni komisiji po sklepu DZ sedem članov in prav toliko namestnikov, SDS pet članov in namestnikov, NSi in SD po enega, Levica pa v komisiji ne bo sodelovala.

Preiskovalna komisija bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve največjega trgovca z elektriko Gen-I, ki ga je dolga leta vodil premier Robert Golob. Te odločitve naj bi vodile v finančno izčrpavanje podjetja.

Komisija naj bi tudi preiskovala sume, da so nosilci javnih funkcij zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje in izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe Star Solar v lasti premierja Goloba ter poslovanjem družbe Borzen. Ta bdi nad podporno shemo za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov, v kateri sodeluje Star Solar.

Preiskala bo tudi sume, da je prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke Gibanja Svoboda in volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za zadnje parlamentarne volitve prek poslovanja Gen-I.

Ob tem bo ugotavljala še odgovornost nosilcev političnih funkcij za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje.

Člani SDS delo komisije obstruirajo

Člani komisije se po današnjem konstituiranju za dogovor o nadaljnjem delu svoje aktivnosti zaprli pred javnostjo. Je pa pred medije stopil Mahnič, ki je povedal, da člani SDS delo komisije obstruirajo.

Pet članov iz vrst SDS je danes namreč takoj po konstituiranju skladno s poslovnikom parlamentarne preiskave vložilo zahtevo, s katero je določilo uvedbo pripravljalnih preiskovalnih dejanj in predlagalo dokazni sklep za določitev 70 prič. Med temi so tudi predsednik komisije Lah ter člani Kert, Grgurevič, Rajbenšu in Žnidaršič.

Ob tem je Mahnič navedel, da je zakon o parlamentarni preiskavi jasen. V komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča. V poslovniku parlamentarne preiskave pa piše, tako pravi Mahnič, da mora komisija sprejeti dokazno gradivo ali seznam prič, če to zahteva najmanj tretjina njenih članov.

S trenutkom vložitve današnje zahteve omenjeni člani tako po poslančevih besedah ne bi smeli sedeti v dvorani in sodelovati pri delu, kaj šele voditi komisijo. Lah naj tega ne bi upošteval in dejal, da bodo o zahtevi SDS razpravljali na naslednji seji.

V SDS razmišljajo o kazenski ovadbi zoper Laha, ki da trenutno nezakonito igra predsednika, ostali omenjeni člani pa so v tej funkciji prav tako nezakonito. Vsi sklepi, sprejeti po ustanovitvi, so neveljavni, je dejal Mahnič, komisija pa bi morala dobiti novo vodstvo in člane. Kakšna bo zdaj usoda nadaljnjega dela komisije, tako ni jasno. Mahnič pri tem ni izključil možnosti ustanovitve nove preiskovalne komisije, če bi v SDS našli skupni jezik z NSi.

Lah: Današnji manever vidim kot politični šov

Lah se je na Mahničeve navedbe odzval z besedami, da zahteve članov SDS ni mogel ne potrditi ne zavrniti, ker ni bila vložena dan pred sejo, ampak na sami seji, takoj po ustanovitvi komisije. Člani se tako niso mogli seznaniti s seznamom prič in preveriti dejstev ter skladnosti z aktom o odreditvi komisije.

Po Lahovih besedah namreč zahteva nima obrazložitve, zakaj so predlagane prav te priče, med katerimi da so praktično vsi poslanci Svobode. Predlagatelje zahteve bo zato pozval k ustreznim dopolnitvam, z zahtevo pa naj bi se seznanili na naslednji seji.

Današnji manever tako vidi kot poskus zlorabe oz. omejevanja dela komisije in kot politični šov. Tudi takšne manevre naj bi omejila ali onemogočila predlagana novela zakona o parlamentarni preiskavi. Predlog je v obravnavo DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, a je NSi predlagala odločanje o njem na posvetovalnem referendumu. Po Lahovih zagotovilih njegov namen ni odlašanje do sprejetja te novele, saj da želi preiskovalna komisija svoje naloge, ki si jih ni sama izbrala, korektno opraviti.

Lah je danes v odgovoru na očitke, da bo Gibanje Svoboda, ki ima v preiskovalni komisiji predsednika in največji del članov, preiskovalo samo sebe, odvrnil, da je to posledica načina odreditve komisije. Če bi se o njej dogovorila opozicija, bi bila komisija manjša, opozicija pa bi imela pravico do predsednika. Tako pa je o sestavi odločil DZ na podlagi predlogov poslanskih skupin.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v izjavi medijem pred sejo komisije ocenil, da bi bil na mestu razmislek, da bi se preiskavo o tej problematiki uredilo drugače in da bi preiskovalno komisijo vodili tisti, ki imajo dejansko namen razčistiti zadeve.

DZ je ustanovitev preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda maja odredil na zahtevo državnega sveta, prvopodpisani pod zahtevo pa je bil svetnik Andrej Poglajen iz SDS.

V poslanski skupini Svoboda ustanovitev preiskovalne komisije vidijo kot zlorabo instituta parlamentarne preiskave za obračunavanje s predsednikom vlade. V opoziciji pa Golobu očitajo, da do zdaj ni odgovoril na njihova vprašanja glede določenih aktivnosti v času vodenja Gen-I in očitkov o nezakonitem financiranju Gibanja Svobode in njene volilne kampanje ter lastništva podjetja Star Solar in njegovega sodelovanja v okviru podporne sheme za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Preiskovalne komisije DZ glavna tema kolegija Klakočar Zupančičeve
Tomaž Lah
Novice Za vodenje preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Svobodi predlagali Laha
Damjan Žugelj
Novice "Če bo treba, bomo Žuglja in ostale priče privedli prisilno"
Aleš Rezar
Novice Preiskovalna komisija DZ po morebitnem vnovičnem zaslišanju prič z urada za preprečevanja pranja denarja kmalu z vmesnim poročilom
Ne spreglejte