Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2020,
12.57

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

53

Natisni članek

velika Madžarska Hrvaška Avstrija Madžarska Anže Logar

Sreda, 10. 6. 2020, 12.57

3 leta, 10 mesecev

Logar: Slovenija na provokacije Madžarske in Italije ni in ne bo odreagirala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

53

Anže Logar | Minister za zunanje zadeve Anže Logar je dejal, da ministrstvo na različne provokacije drugih držav ni in ne bo odreagiralo. | Foto STA

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je dejal, da ministrstvo na različne provokacije drugih držav ni in ne bo odreagiralo.

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko odgovarjal tudi na vprašanja o zemljevidu velike Madžarske ter novem tržaškem občinskem prazniku. Kot je večkrat poudaril, ministrstvo na različne provokacije ni in ne bo odreagiralo.

Na Madžarskem so v začetku meseca zaznamovali stoto obletnico trianonske pogodbe, s katero je država kot poraženka v prvi svetovni vojni izgubila dve tretjini svojega takratnega ozemlja v okviru dvojne monarhije. Predsednik Viktor Orban je ob tem odkril spomenik, na katerem je tudi zemljevid "velike Madžarske", ki zajema tudi dele današnje Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Avstrije, Romunije in Ukrajine.

V Sloveniji pa je veliko prahu dvignila tudi odločitev tržaškega občinskega odbora, ki je odločil, da bo 12. junij dan osvoboditve izpod jugoslovanske zasedbe Trsta.

"Slovenija ne more in noče zapovedovati zgodovinskega spomina"

O teh dveh temah so na današnjem odboru za zunanjo politiko povprašali tudi zunanjega ministra Anžeta Logarja

"Slovenija ne more in noče zapovedovati zgodovinskega spomina, poskrbeti pa moramo, da naša spominjanja potekajo v duhu skupnih evropskih vrednot, dobrih sosedskih odnosov in spoštovanja zgodovine drugih držav oziroma narodov," je po poročanju STA dejal Logar ter se zavzel za dobre in tesne odnose, zlasti med sosedi.

Madžarski predsednik Viktor Orban je v začetku tedna odkril spomenik, na katerem je tudi zemljevid "velike Madžarske", ki zajema tudi dele današnje Slovenije. | Foto: Reuters Madžarski predsednik Viktor Orban je v začetku tedna odkril spomenik, na katerem je tudi zemljevid "velike Madžarske", ki zajema tudi dele današnje Slovenije. Foto: Reuters

viktor orban
Novice Orban spet razburil s fotografijo velike Madžarske

Plenković in Orban razjasnila spor glede zemljevidov

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje seje vlade ministre obvestil, da sta se z Orbanom po telefonu predvsem pogovarjala o odpravljanju omejitev za potovanja med državama. Ob tem je od Orbana zahteval pojasnila glede poročanja medijev, da je Madžarska prejšnji teden ob stoti obletnici podpisa trianonske mirovne pogodbe v kontekstu madžarskega ozemlja posebej omenila tudi hrvaško pristanišče Reka, spomni STA.

Plenković je zatrdil, da mu je Orban povedal, da Madžarska nima teženj do hrvaškega ozemlja ter da so bile razlage dogodkov ob obletnici napačne in zgrešene. Madžarski predsednik je dejal, da s takšnimi razlagami ne soglaša, temveč si želi s Hrvaško graditi dobrososedske odnose, je izjavil hrvaški premier.

Kot je dodal, je Orbanu "zelo jasno povedal, da Hrvaška ščiti svoje interese ter zavrača kakršne koli razprave o težnjah za svojim ozemljem ali o zgodovinskih aspiracijah. "Tako sva to temo popolnoma razjasnila", je dejal hrvaški premier.

Novice Orban sestankuje pod zemljevidom, ki Madžarski pripisuje tudi del Slovenije

Avstrijski zunanji minister na obisku v Sloveniji 22. junija

Minister Logar je danes tudi napovedal, da bo avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg 22. junija obiskal Slovenijo. Ob tem je poudaril, da sam kot vodja slovenske diplomacije podpira ukinitev avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo.

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo, notranji meji v schengenskem območju, uvedla ob vrhuncu begunske krize leta 2015. V času pandemije covid-19 je meje s Slovenijo v celoti zaprla, odločitev o ponovnem odprtju pa sprejela konec preteklega tedna. Dunaj je ob tem napovedal, da bo na meji vzpostavil stanje, ki je veljalo pred pandemijo. "Če ni nekih podobnih razlogov, ni realnih argumentov za ohranjanje mejnih kontrol na naši severni meji," je dejal minister Logar.

Spomnil je tudi, da ima Slovenija trenutno odprte meje s tremi od štirih sosednjih držav in da je Avstrija s Slovenijo bistveno prej odprla meje kot s Hrvaško, kar je po njegovih besedah "rezultat našega diplomatskega dela". (STA)

Ne spreglejte