Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Četrtek,
10. 10. 2024,
13.55

Osveženo pred

26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Natisni članek

desnica levica SDS Janez Janša Janez Janša Anže Logar

Četrtek, 10. 10. 2024, 13.55

26 minut

Anže Logar napovedal ustanovitev stranke

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74

Zdaj že nekdanji član SDS Anže Logar bo do konca leta ustanovil novo stranko, s katero želi oblikovati tretji politični steber oziroma "območje širšega sodelovanja". "Slovenski družbi in slovenskemu političnemu sistemu želim sporočiti, da je ideja, da malce spreminjamo to toksičnost slovenske politike v smeri večjega sodelovanja. To lahko uresničim zgolj s samostojno politično ponudbo," je po sredinem izstopu iz SDS dejal Logar. V izjavi novinarjem je ponovil, da je desnosredinski politik in podpornik Evropske ljudske stranke (EPP), da pa lahko sodeluje z vsemi, razen s skrajnimi političnimi silami.

V državnem zboru bo svoje delo nadaljeval kot samostojni poslanec. Iz poslanske skupine SDS bo nekdanji tesni sodelavec Janeza Janše izstopil pred prvo prihodnjo sejo državnega zbora. Ustanovitev nove poslanske skupine sledi ustanovitvi nove stranke konec leta. Ni nujno, da se bo stranka imenovala Demokrati, izraz, ki ga je Logar uporabil v sredini objavi na družbenih omrežjih. "Imena so različna, tam je bila dikcija z veliko črko, ker Demokrat povezuje."

On je svoje sporočil, ne bo komentiral nizkih udarcev

"Jaz sem svoje sporočil. Morate razumeti, da je po 25 letih težko narediti ta prelom, da potrebuješ kar nekaj časa, da sam pri sebi prideš na čisto s tem, in od tu naprej sporočam, kar sporočam, ne komentiram pa tistega, kar mi na nek način vračajo nazaj. Na nadaljnji politični poti želim predvsem povedati, da se lahko dela tudi drugače, da se moramo vrniti nazaj k oblikovanju programa. Programska izhodišča so nekaj, kar Slovenija nujno potrebuje, še posebej po slabi beri, rezultatih te vlade, ki ima sicer najmočnejšo moč v parlamentu," je Logar odgovoril na vprašanje, kaj meni o odgovoru na izstop iz stranke, ki mu ga je poslal Janša.

"Bil sem izvoljen na volitvah, volivci so tisti, ki podelijo mandat," je dejal Logar v odgovoru na pričakovanje Janeza Janše, da vrne mandat stranki SDS, na listi katere je bil izvoljen. | Foto: Ana Kovač "Bil sem izvoljen na volitvah, volivci so tisti, ki podelijo mandat," je dejal Logar v odgovoru na pričakovanje Janeza Janše, da vrne mandat stranki SDS, na listi katere je bil izvoljen. Foto: Ana Kovač

Zakaj noče vrniti poslanskega mandata?

Predsednik SDS je sicer tudi izrazil pričakovanje, da bo Logar vrnil poslanski mandat, ker je bil izvoljen s finančno in logistično pomočjo stranke, sklenjena pa je bila tudi ustrezna pogodba med SDS in Logarjem. "Bil sem izvoljen na volitvah, volivci so tisti, ki podelijo mandat," je dejal Logar. Pri tem se je skliceval na sodbo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da pogodba med stranko in poslancem ni zavezujoča oziroma da poslanci niso vezani na nikakršna navodila.

Politične floskule

Katero prednostno nalogo bi Logar izpostavil, ki bi presegala politične floskule, ki jih je bilo od njega slišati v preteklem letu? Za katero korenito spremembo se bo zavzel? Za reformo zdravstvenega sistema, odgovarja nekdanji predsedniški kandidat SDS. "Ampak ne na način iskanja razrednega sovražnika, ampak na način iskanja rešitev v smeri, da bo zdravstvena oskrba davkoplačevalcem na voljo takrat, ko jo bomo potrebovali."

V čem se razlikuje od politične konkurence pri zdravstvu?

Na vprašanja, kako se te besede razlikujejo od vseh drugih političnih akterjev, ki ravno tako govorijo o zdravstveni reformi, je Logar odgovoril: "Novo je to, da če želiš narediti reformo na tem področju, je potrebno sodelovanje onkraj političnega spektra, ker v nasprotnem primeru zopet pridemo do istega preigravanja levo – desno." Kaj vsebinsko novega torej ponuja? "Vsebina zdravstvene reforme bo jasno predstavljena, ko bo strokovni svet Platforme sodelovanja te dokumente predstavil, in takrat bodo tudi rešitve na posameznem področju."

"Podstat političnega udejstvovanja je v vsakem primeru sodelovanje. Mislim pa, da je v Sloveniji prišel čas za sodelovanje onkraj političnega pola. Tisti, ki bo prvi dobil izbiro za sestavo naslednje vlade, si želim, da poišče sogovornika na širšem političnem polu," je dejal Logar. | Foto: Ana Kovač "Podstat političnega udejstvovanja je v vsakem primeru sodelovanje. Mislim pa, da je v Sloveniji prišel čas za sodelovanje onkraj političnega pola. Tisti, ki bo prvi dobil izbiro za sestavo naslednje vlade, si želim, da poišče sogovornika na širšem političnem polu," je dejal Logar. Foto: Ana Kovač Je res Janšev satelit?

Zunanji minister v tretji Janševi vladi ni neposredno odgovoril na vprašanje, ali bi lahko sodeloval s predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednikom SDS ter ali bo satelit trikratnega premierja Janše. Gre za oznako, ki mu jo je nadel poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žaubi. "Podstat političnega udejstvovanja je v vsakem primeru sodelovanje. Mislim pa, da je v Sloveniji prišel čas za sodelovanje onkraj političnega pola. Tisti, ki bo prvi dobil izbiro za sestavo naslednje vlade, si želim, da poišče sogovornika na širšem političnem polu." Po Logarjevih besedah je iz Janševega odgovora na njegovo pismo o izstopu jasno, da stvar ni dogovorjena.

Anže Logar
Novice Bo Logar Janšev satelit?
Anže Logar
Novice Po novici, da izstopa iz SDS, se je Logar vendarle oglasil #video
Anže Logar
Novice Logar ob slovesu iz SDS zaigral znano melodijo #video
Anže Logar, Janez Janša
Novice Grška tragedija v slovenski politiki: moral bo ubiti političnega očeta
Anže Logar in Janez Janša
Novice Logar izstopil iz SDS, kako se je odzval Janša?
Ne spreglejte