Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Četrtek,
10. 10. 2024,
13.08

Osveženo pred

2 uri, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Natisni članek

Robert Golob Mojca Pašek volitve Platforma sodelovanja Janez Cigler Kralj Jani Prednik Matjaž Han Janez Janša Janez Janša Anže Logar

Četrtek, 10. 10. 2024, 13.08

2 uri, 59 minut

Kako se konkurenti odzivajo na Logarjeve Demokrate?

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22
Anže Logar | V politični srenji se sprašujejo, ali bo Anže Logar Janezu Janši pomagal pri sestavljanju še četrte vlade. | Foto Ana Kovač

V politični srenji se sprašujejo, ali bo Anže Logar Janezu Janši pomagal pri sestavljanju še četrte vlade.

Foto: Ana Kovač

V bodoči politični konkurenci Anžeta Logarja, ki je izstopil iz SDS in napoveduje novo pot pod politično blagovno znamko Demokrati, njegovo potezo ocenjujejo kot pričakovano. "Zanimivo je, da vsi, ne glede na to, ali prihajajo z levega ali desnega pola, želijo ob ustanovitvi stranko uvrstiti na sredino. Seveda, eno so besede, drugo so dejanja. Videli bomo, kaj bo sledilo," je dejal vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Jani Prednik. Odzivi, tudi na vprašanje, ali je Logar Janšev satelit, prihajajo tako iz vladajočega Gibanja Svoboda kot z desnice.

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi je ocenil, da je predsednik SDS Janez Janša "izstrelil prvi satelit v orbito parlamentarnih volitev". Gre torej za Janšev projekt, podobno pa je tudi ime, trdi Žavbi.

Satelit je očitno začel delovati

Skrajšano ime za Slovensko demokratsko stranko (SDS) je namreč Slovenski demokrati, Logar pa je danes dejal, da gre pri njegovem projektu za "pot, ki jo izberejo Demokrati".

"Gre za eno in isto stvar, satelit pa je očitno začel delovati," je dejal namestnik vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda.

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi je ocenil, da je predsednik SDS Janez Janša "izstrelil prvi satelit v orbito parlamentarnih volitev". | Foto: STA Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi je ocenil, da je predsednik SDS Janez Janša "izstrelil prvi satelit v orbito parlamentarnih volitev". Foto: STA Desnica ima zdrave sile

"Prenova desnice je očitno dejstvo, ki se ga ne da več ustaviti," je ocenil vodja poslanske skupine Nove Slovenije Janez Cigler Kralj. Dejal je, da se morajo "zdrave sile desne sredine" združiti za preboj na prihodnjih volitvah, odslovitev "škodljive Golobove vlade" in oblikovanje normalne desnosredinske vlade. "Očitno so tudi nekateri drugi akterji na desnici ali pa desni sredini začeli to dejstvo spoznavati in ukrepati v tej smeri," je dejal.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je dejal, da kot politik sodeluje z vsemi oziroma ima odprt dialog in tako bo tudi z Anžetom Logarjem. Na vprašanje, ali bo Logar satelit Janeza Janše, je bil vodja vodja poslanske skupine SD kratek: "Čas bo pokazal."

"Prenova desnice je očitno dejstvo, ki se ga ne da več ustaviti," je ocenil vodja poslanske skupine Nove Slovenije Janez Cigler Kralj. | Foto: STA "Prenova desnice je očitno dejstvo, ki se ga ne da več ustaviti," je ocenil vodja poslanske skupine Nove Slovenije Janez Cigler Kralj. Foto: STA Po letu dni Logarjeve vseprisotnosti pogreša vsebino

Predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han je ocenil, da je imel Logar leto dni dovolj medijskega prostora, da bi lahko bil bolj vsebinski. Ugotovil je, da je bilo do zdaj veliko novih političnih poskusov: "Kot predsednik Socialnih demokratov v vsaki stranki vidim konkurenco, a tudi možnost, da znamo odgovoriti na resnične probleme v Sloveniji in svetu. Podpiram vsakega in vsako politično stranko, ki dela v dobro ljudi in zna odgovoriti na realno stanje v državi."

Fantje se bodo morali sami dogovoriti

Han težko komentira oceno o Logarju kot Janševem satelitu, nikogar od njiju ne podcenjuje, niti drugih konkurentov. "To se bodo morali fantje sami dogovoriti."

Kdo z levice vidi Logarja zelo pozitivno 

Nepovezana poslanka Mojca Pašek Šetinc Logarjevo delovanje vidi kot zelo pozitivno. Nekdanja poslanka Gibanja Svobode, ki je bila izključena iz stranke, je dejala, da razume, v kakšni situaciji se je znašel zdaj že nekdanji član SDS. "V sredo smo tudi videli, kdo je najbolj burno in na neki način zelo arogantno reagiral na njegov izstop iz SDS." Pri tem je mislila na Janšo in na Žavbija. Očitno je bila ta poteza Logarja najbolj moteča za dve najmočnejši stranki, pravi Pašek Šetinc.

"Ocenjujem, da je Anže Logar prihodnosti slovenske politike, ker predstavlja rešitev za desni politični pol – da se normalizira, da izstopi iz nenehne bitke dveh polov," ocenjuje nepovezana poslanka Mojca Pašek Šetinc. | Foto: STA "Ocenjujem, da je Anže Logar prihodnosti slovenske politike, ker predstavlja rešitev za desni politični pol – da se normalizira, da izstopi iz nenehne bitke dveh polov," ocenjuje nepovezana poslanka Mojca Pašek Šetinc. Foto: STA On je prihodnost slovenske politike

"Ocenjujem, da je Anže Logar prihodnosti slovenske politike, ker predstavlja rešitev za desni politični pol – da se normalizira, da izstopi iz nenehne bitke dveh polov. Predstavlja to, da je v politiki mogoče govoriti tudi o sodelovanju in da se da sodelovati. Anžetu na njegovi poti želim vse dobro, upam, da bodo naslednji koraki, ki jih bo moral narediti, uspešni. Pričakujem in upam, da mu bo v roku enega ali pol leta uspelo oblikovati stranko s svojimi somišljeniki, da se slovenska politična scena tako na desni kot na levi normalizira," je dejala Pašek Šetinc.

Janša je Orban, Golob je Vučić

Logar je na desnem polu del rešitve in ne del problema, trdi Pašek Šetinc. Medtem Janša predstavlja mentaliteto Viktorja Orbana, predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob pa mentaliteto Aleksandra Vučića. "Po moji oceni je to slabo," je dejala Šetinc Pašek, ki se je pripravljena pogovarjati o vključitvi v poslansko skupino nepovezanih poslancev, če se bo ustanovila. Ne izključuje niti sodelovanja z Logarjevo "prihodnjo zgodbo", ne bo pa se včlanila v njegovo stranko.

Anže Logar
Novice Logar: Na kongresu sem pripravljen prevzeti vodstvo SDS
Anže Logar, Janez Janša
Novice Janez Janša: SDS ni na voljo za prevzeme
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Logar: Zaveze o lojalnosti SDS ne bom podpisal
Robert Golob
Novice Bo Golob v drugem polčasu poletel ali strmoglavil?
Vladimir Prebilič
Novice Prebilič: Res je, obstaja možnost, da z Logarjem sestaviva vlado
Anže Logar in Janez Janša
Novice Logar izstopil iz SDS, kako se je odzval Janša?
Anže Logar, Janez Janša
Novice Grška tragedija v slovenski politiki: moral bo ubiti političnega očeta
Anže Logar
Novice Logar ob slovesu iz SDS zaigral znano melodijo #video

Ne spreglejte