Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 8. 2021,
13.16

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

9

Natisni članek

interpelacija SD LMŠ Brane Golubović

Sreda, 18. 8. 2021, 13.16

2 leti, 8 mesecev

LMŠ opozicijskim partnerjem že poslala predlog interpelacij Vizjaka in Dikaučiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

9

Brane Golubović | Foto STA

Foto: STA

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi novinarjem dejal, da je LMŠ opozicijskim strankam SD, Levica in SAB ter poslanski skupini nepovezanih poslancev v pregled poslala predlog dveh interpelacij, in sicer interpelacij ministra za okolje Andreja Vizjaka in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Kot je dejal Golubović, so besedilo interpelacije Vizjaka poslali opozicijskim partnerjem 6. avgusta, očitajo pa mu, da je "pri pripravi zakona o vodah kršil ustavo, zakonodajo in mednarodne sporazume ter zavestno ignoriral temeljna okoljska načela in izključeval strokovno javnost iz razprave".

Že kar nekaj časa je po njegovih besedah spisana tudi interpelacija Dikaučiča, danes pa so jo poslali v pregled partnerjem iz opozicije. Po njihovem mnenju se je Dikaučič v času, odkar je minister, izkazal za izredno slabega varuha pravne države. Med očitki je njegovo ravnanje v zvezi s postopkom imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in to, "da je bil tiho pri neustavnem predlogu zakona o nalezljivih boleznih".

Dikaučič potrjen pred dvema mesecema

Marjan Dikaučič | Foto: Reuters Foto: Reuters Dikaučič, ki je minister v kvoti najmanjše vladne stranke SMC, je sicer zadnji, ki se je pridružil ministrski ekipi v vladi Janeza Janše. Poslanci so ga za ministra potrdili 15. junija s 44 glasovi za in 41 proti. Nasledil je Lilijano Kozlovič, ki je s funkcije odstopila ravno zaradi nestrinjanja z ravnanjem vlade glede postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Golubović je dejal še, da sta za LMŠ v prvi fazi pomembni zlasti interpelaciji Vizjaka in ministrice za izobraževanje Simone Kustec, ki jo je v torek napovedala predsednica SD Tanja Fajon. Vloženi bosta, ko se bodo v opoziciji o tem dogovorili, je napovedal Golubović.

Dikaučič očitke zavrača

Minister Dikaučič z vsebino interpelacije uradno ni seznanjen. Očitke, ki jih je moč zaslediti v medijih, pa v celoti zavrača, so sporočili z ministrstva.

Do zdaj pet interpelacij

Interpelacije Kustečeve, Vizjaka in Dikaučiča bodo število interpelacij ministrov Janševe vlade, ki je mandat nastopila sredi marca 2020, dvignile na osem. Lani sta jo uspešno prestala minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, letos pa so se pred poslanskim zborom morali zagovarjati minister za kulturo Vasko Simoniti, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter ministrica Kustečeva.

Interpelacija je bila vložena tudi proti tedanji ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec, a o njej niso nikoli razpravljali, saj je ministrica odstopila na seji, na kateri so odločali o njeni razrešitvi. Predlog je podal premier Janša.

Tanja Fajon
Novice Fajonova napoveduje še eno interpelacijo ministrice Simone Kustec #video
Ne spreglejte