Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
7. 3. 2018,
6.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

1

Natisni članek

Slovenske železnice MOL kolesarji

Sreda, 7. 3. 2018, 6.41

6 let, 1 mesec

Ljubljanska železniška postaja: kolo boste še vedno morali potiskati

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

1

Železniška postaja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ljubljana je lani napredovala na lestvici do kolesarjev prijaznih mest, še vedno pa ostaja črna pika pohod železniške postaje. Tam vožnja ni dovoljena, kolesarji ne smejo niti v dvigalo. Rešitev naj bi predstavljala prenovitev postaje v okviru Emonike, vendar je njena gradnja še v megli.

Na ljubljanski mestni občini so se lani pohvalili, da so do kolesarjev osmo najprijaznejše evropsko mesto (v okviru indeksa Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017). A uporaba podhoda ljubljanske železniške postaje je še vedno otežena, na dvigalu je še vedno znak za prepoved prevoza kolesa.

V Ljubljani je po podatkih mestne občine urejenih 230 kilometrov kolesarskih poti, še vedno pa na veliko težavo naletijo vsi tisti, ki želijo v mestno središče priti z bežigrajske strani po Vilharjevi ulici. Na tej poti se srečajo z železniško postajo oziroma podhodom, kjer kolesarjenje ni dovoljeno.

Takšna ureditev velja že več let in je posledica več incidentov med pešci in kolesarji.

"Ker so se v preteklosti dogajali incidenti med pešci in kolesarji, smo uporabo podhoda za kolesarje prepovedali. Za zagotovitev varnosti uporabnikov podhoda smo se s Policijsko postajo Ljubljana dogovorili, da namestijo oznake za prepoved kolesarjenja," pravijo na Slovenskih železnicah.

Pred leti signalizacija neustrezna, zdaj v dogovoru s policijo

Čeprav je prepoved vožnje s kolesom skozi podhod stara že več let, so uslužbenci železnic pred štirimi leti izvajali poostren nadzor nad kršitelji. Takrat so na ljubljanski policiji za časopis Dnevnik povedali, da prometna signalizacija ni bila ustrezna, zato niso imeli pristojnosti za izdajanje kazni.

Na Slovenskih železnicah zdaj pravijo, da je signalizacija postavljena v dogovoru s policijo.

Stanje podhoda ni primerno

Znak na dvigalu, ki prepoveduje vstop s kolesom. | Foto: Ana Kovač Znak na dvigalu, ki prepoveduje vstop s kolesom. Foto: Ana Kovač Podobno menijo tudi pri ljubljanski kolesarski mreži (LKM). "Menimo, da podhod v trenutnem stanju nikakor ni primerno mesto za kolesarjenje," odgovarjajo pri LKM.

"Prepoved v dvigalu je absurdna"

Če je prepoved vožnje skozi predor smiselna, pa je veliko neodobravanje glede prepovedi uporabe dvigala, kjer znak prepoveduje vstop s kolesom.

Edina rešitev za lastnike koles, ki ob kolesu prepešačijo podhod proti središču, je torej porivanje kolesa po ozki klančini ob stopnicah.

"Prepoved prevoza kolesa v dvigalu je naravnost absurdna in je nima smisla upoštevati," so kritični na KLM.

Železniška postaja | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Urejenost pride z Emoniko. Ta pa bo …

Ljubljanska železniška postaja bo postala do kolesarjev prijaznejša ob posodobitvi, pravijo na Slovenskih železnicah, torej po gradnji Emonike, kar pa se zamika že nekaj časa. In še se bo.

Večja ureditev glede kolesarjev in železniške postaje naj bi prišla z Emoniko. | Foto: http://www.masrei.com Večja ureditev glede kolesarjev in železniške postaje naj bi prišla z Emoniko. Foto: http://www.masrei.com Pretekli teden je družba Mas Real Estate, ki je želela graditi komercialni del Emonike, projekt ustavila za nedoločen čas.

V poročilu so zapisali, da so nekatera regulatorna vprašanja nepremostljiva in da se bodo zato usmerili v druge projekte.

Prvi mož železnic Dušan Mes je kljub umiku prej omenjene družbe napovedal, da bo Ljubljana do leta 2020 dobila železniško in avtobusno postajo. V okviru prenove bi nujno morali najti rešitev za kolesarje, še pravijo na LKM.

Posnemati je treba najrazvitejše kolesarske države

Investicija v infrastrukturni del, torej gradnjo avtobusne in železniške postaje, je ocenjena na okoli sto milijonov evrov.

Na LKM so v Ljubljani evidentirali več kot 140 kritičnih točk oziroma pasti za kolesarje.

"Predvsem bi morali vsi imeti svoj prostor tam, kjer mešanje ni varno, torej motorni promet svojega, pešci svojega, kolesarji svojega, ne pa da se z ureditvami dobesedno privablja konflikte. Tako to delajo v najbolj kolesarsko razvitih državah in zadeva deluje, zato jo je vredno posnemati," so še zapisali v odgovoru.

Ne spreglejte